De liberalen, socialisten, groenen en CD&V zetten maandagvoormiddag de eindsprint van de regeringsonderhandelingen in. De belangrijkste vragen zijn vanwaar het geld komt en wie premier wordt.
De zeven partijen die een Vivaldi-regering willen vormen zitten sinds maandagvoormiddag 10 uur weer bijeen in het Egmontpaleis voor de laatste loodjes van de onderhandelingen. Daarmee hebben ze wellicht de laatste rechte lijn naar een akkoord ingezet.
Maandagochtend om 4 uur waren ze zonder definitieve deal uiteengegaan na een marathonsessie.
Op tafel liggen beladen thema's als de pensioenen en de fiscaliteit, waarbij nog belangrijke knopen moesten worden doorgehakt. Het minimumpensioen van 1.500 euro: is dat netto of bruto? En welke bijdrage van de sterkste schouders komt er?
Voor zondag is door de zeven Vivaldi-partijen nauwelijks over de begroting gesproken.
Die knopen zijn onlosmakelijk verbonden met de begroting, waar de onderhandelaars zich maandag nog over moeten buigen. De cruciale vraag is immers: hoe gaan de Vivaldi-partijen het nieuwe beleid financieren? Elke partij heeft daarover wel haar ideeën, maar tot nog toe werd daar nauwelijks over gesproken.
Omdat er nog zo veel onduidelijkheid is, was het volgens een onderhandelaar lastig om zondagnacht al te landen. Temeer omdat ook nog over de posten moet worden gesproken: wie wordt premier en welke partij krijgt welke ministerposten?
De formateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) worden pas maandagavond bij koning Filip verwacht. Verwacht wordt dat een van hen twee premier wordt.
Als de Vivaldi-partijen vasthouden aan hun deadline van donderdag 1 oktober is een akkoord tegen maandagavond nodig. Voor de regering kan worden geïnstalleerd, moeten nog partijcongressen worden georganiseerd.
Daarbij wordt met spanning uitgekeken naar de christendemocraten, waar de partij nog altijd niet op één lijn achter de regeringsdeelname lijkt te staan. De opbouw voor dat congres lijkt nu bezig. Zondag zei federaal vicepremier Koen Geens dat hij de regeringsdeelname 'door het congres zal sleuren'.
Formateurs Paul Magnette en Alexander De Croo worden maandagavond bij de koning verwacht.
Maandag zei Peter Wouters, algemeen voorzitter van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net, op Radio 1 dat deze regering 'meer krediet verdient', al is het maar omdat de partijen die het belang van sociaal overleg begrijpen aan boord zijn.
Wouters zei niet te weten of in het regeerakkoord een passage over Arco komt, de coöperatieve holding van de christelijke arbeidersbeweging die failliet ging bij de val van Dexia. 'Ik hoop dat ze het overwegen', zei Wouters. Beweging.net hoopt nog altijd op een schadevergoeding voor de 800.000 aandeelhouders die hun geld verloren.
0 件のコメント:
コメントを投稿