2020年9月27日日曜日

VS doen China's grootste chipfabrikant in de ban - De Tijd

De Amerikaanse regering voert strenge beperkingen in op de export van technologie naar SMIC, China’s grootste chipfabrikant.

Amerikaanse bedrijven moeten voortaan licenties aanvragen voor de uitvoer van bepaalde technologie naar Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC). Daarmee dreigt de grootste chipfabrikant van China zonder cruciale Amerikaanse software en technologie te vallen. Eerder werd de Chinese techgigant Huawei al door een gelijkaardige ban getroffen.

Volgens de Amerikaanse regering is er een ‘onaanvaardbaar risico’ dat de geleverde technologie ingezet kan worden voor militaire doeleinden. Dat blijkt uit een brief van het Amerikaanse ministerie van Handel. SMIC ontkent dat het banden heeft met het Chinese leger.

De exportban is een opdoffer voor China’s ambitieuze plannen om een eigen chipsector uit te bouwen en niet langer afhankelijk te zijn van buitenlandse chips. SMIC, dat ondersteund wordt door verschillende Chinese staatsbedrijven, speelt daarin een centrale rol. Het bedrijf kende eerder dit jaar een spectaculair beursdebuut in Shanghai. Het haalde daarbij 7,6 miljard dollar op, goed voor de grootste Chinese beursintroductie in een decennium.

Kantelpunt

Waarnemers hebben het over een mogelijk ‘kantelpunt’ in de Amerikaans-Chinese relaties. ‘Het hangt af van hoe de VS dit implementeren. In het slechtste geval wordt SMIC compleet afgesneden, wat een serieuze klap zou betekenen voor China’s mogelijkheden om chips te produceren’, zegt Paul Triolo van de consultant Eurasia Group tegenover Financial Times.

De Chinese regering zit intussen niet stil. Het ministerie van Handel kwam vorig weekend op de proppen met nieuwe bevoegdheden om de vleugels van ‘onbetrouwbare’ buitenlandse bedrijven te knippen. Concreet gaat het om bedrijven die nog weigeren aan China te leveren. Amerikaanse bedrijven die de exportban willen naleven komen daardoor tussen twee vuren te staan.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvaW50ZXJuYXRpb25hYWwvdnMvdnMtZG9lbi1jaGluYS1zLWdyb290c3RlLWNoaXBmYWJyaWthbnQtaW4tZGUtYmFuLzEwMjU0MjMyLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿