2020年9月16日水曜日

Von der Leyen werkt aan betrouwbare norm voor groene obligaties - De Tijd

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen legde in haar eerste State of the Union een plan voor een groen en digitaal herstel voor: de Europese fragiliteit moet plaats maken voor vitaliteit.

De CDU-politica begon haar speech met de lessen die ze trekt uit de pandemie en de fragiliteit en de onzekerheid die de ziekte zaaide. We kunnen hier sterker uitkomen, dankzij onze sociale economie, zei ze. We hebben nood aan een sterker Europees gezondheidsbeleid, zei von der Leyen. Dat betekent strategische voorraden aanleggen van essentiële medische goederen, maar ook meen grote biomedische bedreigingen en crisissen Europees bezweren.

Kmo's zijn voor von der Leyen de motor voor. Ze beklemtoont daarbij dat 'waardigheid van werk heilig moet zijn'. Daarom belooft ze het Europees Parlement een wetsvoorstel om lidstaten te helpen een kader voor een minimumloon op te zetten.

Groene obligaties

Ook het bewaren van de interne markt wordt een belangrijk actiepunt het komende werkjaar. De Commissie stelt ook een nieuwe strategie in het vooruitzicht voor de toekomst van Schengen.

Von der Leyen bevestigt de ambities om de uitstoot tegen 2030 serieus bij te sturen en te ijveren voor een vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 55 procent. De Green Deal wordt het investeringsplan van de Europese Unie. 'We werken aan een betrouwbare norm voor groene obligaties. We gaan een derde van het Europees herstelfonds van 750 miljard euro ophalen met groene obligaties,' kondigt ze aan.

Europa digitaal

De komende tien jaar moet ons digitaal tijdperk zijn, kondigt von der Leyen aan: 'Europese moet de leiding nemen, zo niet worden de normen ons door anderen opgedrongen.' Bescherming van de privacy, de toegang tot het net, vrije meningsuiting, het vrij verkeer van data en cyberveiligheid moeten de basis zijn van die digitale strategie.

Ursula von de Leyen stelt concrete acties voor zoals het opzetten van een Europese cloud, een Europese digitale identiteit die overal gebruikt kan worden. Ook een uitrol van infrastructuur, 5G, 6G en glasvezel, past in dit plaatje. Daarom maakt Europa 8 miljard euro vrij voor het onderzoek naar supercomputers. 'Het gaat om de digitale soevereiniteit van Europa. Supercomputers, dat is technologie made in Europe.'

Wereldspeler

In de zoektocht nar een vaccin tegen Covid-19 laten we ons niet leiden door 'Europa eerst', benadrukt von der Leyen, met een parafrase op Trumps beleid. De Commissievoorzitter gebruikt het voorbeeld van vaccins als aanzet om over de rol van Europa als wereldspeler te beginnen.

'We hebben nood aan een nieuw begin met oude vrienden,' beklemtoont ze. Zowel met de VS als met onze oude vrienden over het Kanaal. De brexitwet waarmee Boris Johnson bepaalde onderdelen van het scheidingsverdrag wil overrulen, kan voor de Commissie niet door de beugel: We gaan nooit terugkomen op het scheidingsakkoord. We kunnen hier niet op terugkomen.'

Ursula von der Leyen herhaalt ook dat 'Europa aan de kant staat van de mensen in Wit-Rusland' en gaf Turkije een veeg uit de pan voor 'de intimidatiepogingen' in de gasoorlog. Ook Poetin krijgt een waarschuwing dat Europa streng is voor het Rusland van Vladimir Poetin na de vergiftiging van oppositieleider Navalny: 'Geen enkele pijpleiding zal daar verandering in brengen', zegt ze met een hint naar de controversiële Nord Stream 2-project.

Migratie is voor von der Leyen een Europese uitdaging, die solidariteit vergt van àlle lidstaten. Ze legde uit wat de basiselementen zijn van het migratiepact dat de Commissie volgende week goedkeurt: een grotere link tussen asiel en terugkeer ; aan verschillende aanpak voor wie mag blijven en wie niet.

Sneer naar Aalst

Ingaan tegen de rechtsstaat kan niet getolereerd worden, benadrukt de Commissievoorzitster, maar zonder een duidelijke link te leggen tussen de eerbiediging van die waarden en het verdelen van Europese subsidies. Wel beseft ze dat de voorbije maanden ons hebben herinnerd hoe fragiel die rechtsstaat is en dat het de plicht is van Europa om waakzaam te zijn: 'Of het nu gaat om de voorrang van Europese wetgeving, de persvrijheid, de onafhankelijkheid van het gerecht of de verkoop van gouden paspoorten: onze Europese waarden zijn niet te koop'.

Opvallend is ook de sneer in haar State of the Union naar Aalst carnaval. 'Verschil is de essentie van ons menszijn. maar waar is die essentie als antisemitische carnavalspakken openlijk in onze straten paraderen.' Het bestrijden van haat zal in onze Unie nooit een optie zijn, beklemtoont ze.

Ook Polen, dat de vrijheden van rechten van holebi's inperkt, krijgt een veeg uit de pan. 'Voor holibivrije zones is er geen plaats in de Unie.'

Volg de speech live

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llci9ldXJvcGFyZWVrcy92b24tZGVyLWxleWVuLXdlcmt0LWFhbi1iZXRyb3V3YmFyZS1ub3JtLXZvb3ItZ3JvZW5lLW9ibGlnYXRpZXMvMTAyNTE3MjguaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿