2021年3月31日水曜日

Rechter veroordeelt overheid tot opheffen alle coronamaatreg... - De Standaard

De Brusselse rechter in kortgeding heeft geoordeeld dat de wettelijk basis waarop alle coronamaatregelen steunen niet volstaat en vraagt de overheid om alle maatregelen binnen de dertig dagen in te trekken. In regeringskringen valt te horen dat er beroep zal worden aangetekend.

De huidige coronamaatregelen zijn gebaseerd op de Wet op de Civiele veiligheid uit 2007 en twee andere wetten. Die wet kwam er indertijd na de gasramp in Ghislenghien om snel te kunnen optreden na dit soort rampen. Maar de rechter in kortgeding heeft nu beslist dat die wetten niet kunnen dienen als basis voor de ministeriële besluiten waarmee de coronamaatregelen uitgevaardigd worden. Zo meldt Le Soir en wordt ons bevestigd door Kati Verstrepen van de Liga voor de Mensenrechten die het kortgeding aanspande. ‘De rechter oordeelt dat het legaliteitsbeginsel is geschonden omdat de huidige manier van werken niet voorzienbaar genoeg is’, zegt Verstrepen.

5.000 euro boete per dag

De rechter in kortgeding geeft de Belgische staat 30 dagen om een gedegen wettelijke basis te voorzien op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag dat die termijn wordt overschreden. Weliswaar met een maximum van 200.000 euro. In regeringskringen valt te horen dat beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak, maar omdat het om een kortgedingvonnis gaat schorst een beroep de uitvoering van het vonnis niet op.

‘Dit is het ‘accident waiting to happen’, waarvoor de regering de ogen sloot’, zegt De Roover in een reactie aan deze krant. ‘Premier De Croo verklaarde op 31 januari in De zevende dag dat hij geen bijkomende onzekerheid wilde toevoegen, met name een juridische onzekerheid. Hoe wrang klinken die woorden vandaag. Deze regering heeft in het doorvoeren van haar coronamaatregelen met vuur gespeeld en ze weren gewaarschuwd, zowat week na week in het parlement, de instelling die volgens deze regering niet echt een grote rol moet spelen. Door een periode van 30 dagen te voorzien is het de rechter die de regering behoedt voor totale chaos, maar de politieke schade is gigantisch.’

‘We zullen het vonnis bestuderen’, reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op het vonnis. De Kamer debatteert woensdagmiddag over een pandemiewet. Deze uitspraak zet alleen maar meer druk om snel zo’n wet goed te keuren. In de regering valt nog te horen dat een versnelling hoger zal geschakeld worden om de pandemiewet door het parlement te laten goedkeuren. Maar dat zal niet eenvoudig zijn rekening houdend met de vele opmerkingen bij het voorontwerp dat nu voorligt. Bovendien gaat de Kamer vanaf volgende week twee weken in reces.

Voorlopig verandert er niets aan de huidige coronamaatregelen. De kans is bovendien klein dat de regering de maatregelen zal laten varen of zal aanpassen op basis van dit vonnis.

Naast zeer letterlijk taalgebruik gebruiken onze politici ook vaak beeldspraak om nieuwe maatregelen aan te kondigen. In onderstaande video zetten we enkele opvallende voorbeelden op een rij.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAzMzFfOTQwMzIzODPSAQA?oc=5

13:17 'Monsieur nucléaire' gaat Electrabel leiden - De Tijd

Thierry Saegeman, de huidige nucleair directeur van Electrabel, wordt CEO. Hij volgt Philippe Van Troeye op die zeven jaar lang aan het hoofd stond van het Belgische energiebedrijf.

Met de kernuitstap in het vooruitzicht komt er een doorschuifoperatie in de directie van Electrabel. Het Belgische dochterbedrijf van de Franse energiegroep Engie wordt sinds 2014 geleid door de Electrabel-veteraan Philippe Van Troeye. Vanaf 1 mei stopt hij als CEO om Tractebel te gaan leiden, de internationale engineering-dochter van Engie met 5.000 werknemers. Dat schrijft de krant La Libre en werd bevestigd aan onze redactie.

Thierry Saegeman kondigde in november aan dat Electrabel niet langer zou investeren in de voorbereiding van een levensduurverlenging van de kerncentrales.

De opvolger van Van Troeye komt uit de eigen rangen. De huidige nucleair directeur Thierry Saegeman komt aan het hoofd te staan van Electrabel en krijgt zo 4.300 werknemers onder zich. Saegeman werkt sinds 2003 voor Engie en leidt sinds 2016 de nucleaire divisie. Hij kwam onlangs in de vuurlinie toen hij in een videoboodschap aan het personeel liet verstaan dat Electrabel niet langer zou investeren in de voorbereiding van een levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales.

Hoewel die communicatie nadien naar de buitenwereld werd afgezwakt, bleek het de voorbode van Electrabel om in februari het scenario van een levensduurverlenging naar de achtergrond te schuiven en een afwaardering te boeken van 2,9 miljard euro. In Parijs haalde Saegeman met zijn loslippigheid weliswaar de woede op de hals van voorzitter Jean-Pierre Clamadieu, maar de misstap verhinderde niet dat hij nadien promotie kon maken.

Electrabel-veteraan

Voor Van Troeye, die al sinds 1988 aan boord is bij Electrabel, betekent de positiewissel geen stap terug, zo klinkt het vanuit het hoofdkantoor aan het Brusselse Noordstation. Als hoofd van Tractebel wil hij zich op een meer internationale carrière richten en voorlopig behoudt hij ook nog de leiding over Engie Benelux.

Wanneer weer eens verhitte discussies oplaaiden over de kerncentrales, trad Van Troeye zelden op de voorgrond.

Van Troeye was voor Electrabel niet de meest zichtbare CEO. De burgerlijk ingenieur van opleiding vertoonde zich wel bij de opening van pakweg een zonnepark, de ingebruikname van nieuwe windmolens of laadinfrastructuur voor elektrische wagens. Maar wanneer weer eens verhitte discussies oplaaiden over de kerncentrales van Electrabel, trad hij zelden op de voorgrond. Vanuit de Wetstraat werd dan veeleer naar de voorzitter en voormalig Bpost-topman Johnny Thijs gekeken, of politici legden een rechtstreekse lijn naar Parijs.

Monsieur nucléaire

Thierry Saegeman staat meer bekend als een communicator. Als hoofd van de nucleaire divisie mocht hij regelmatig in het parlement de kastanjes uit het vuur gaan halen rond de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2, het stilleggen van reactoren of rond de discussie over de kernuitstap.

Thierry Saegeman mocht de voorbije jaren regelmatig in het parlement de kastanjes uit het vuur gaan halen rond de heikele nucleaire dossiers.

Saegeman ontpopte zich de voorbij jaren tot 'monsieur nucléaire', het referentie-aanspreekpunt binnen Electrabel over de nucleaire kwestie. De perfect tweetalige ingenieur elektrotechniek bereidde zowel de sluiting van de kerncentrales voor als het dossier over een eventuele levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3. Wanneer in oktober volgend jaar de eerste kerncentrale sluit, weet hij dus wat er te wachten staat aan ontmantelingsoperatie.

Saegeman zat al in de raad van bestuur van Electrabel en is dus goed op de hoogte. Naast zijn functie als CEO zal hij ook de nucleaire activiteiten van Engie blijven leiden.

Reorganisatie

De herschikking aan de top van Electrabel valt samen met de grondige hertekening die het moederbedrijf Engie in gang heeft gezet. Tegen juli wil de Franse groep het merendeel van de dienstenactiviteiten afsplitsen. Die nieuwe entiteit die voorlopig de codenaam 'Bright' draagt, komt in de etalage te staan. De bedoeling is ze geheel of gedeeltelijk te verkopen of naar de beurs te brengen.

De operatie zal in België grote gevolgen hebben. Voor de 10.000 mensen die hier werken voor Engies dienstenbedrijven Fabricom, Cofely en Axima is het spannend afwachten welke richting het uit gaat. Pas in juli wordt er meer duidelijkheid verwacht.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9taWxpZXUtZW5lcmdpZS9tb25zaWV1ci1udWNsZWFpcmUtZ2FhdC1lbGVjdHJhYmVsLWxlaWRlbi8xMDI5NDg5Ny5odG1s0gEA?oc=5

Rechter veroordeelt overheid tot opheffen alle coronamaatreg... - De Standaard

De Brusselse rechter in kortgeding heeft geoordeeld dat de wettelijk basis waarop alle coronamaatregelen steunen niet volstaat en vraagt de overheid om alle maatregelen binnen de dertig dagen in te trekken. ‘Een accident waiting to happen’, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover.

De huidige coronamaatregelen zijn gebaseerd op de Wet op de Civiele veiligheid uit 2007 en twee andere wetten. Die wet kwam er indertijd na de gasramp in Ghislenghien om snel te kunnen optreden na dit soort rampen. Maar de rechter in kortgeding heeft nu beslist dat die wetten niet kunnen dienen als basis voor de ministeriële besluiten waarmee de coronamaatregelen uitgevaardigd worden. Zo meldt Le Soir en wordt ons bevestigd door Kati Verstrepen van de Liga voor de Mensenrechten die het kortgeding aanspande. ‘De rechter oordeelt dat het legaliteitsbeginsel is geschonden omdat de huidige manier van werken niet voorzienbaar genoeg is’, zegt Verstrepen.

5.000 euro boete per dag

De rechter in kortgeding geeft de Belgische staat 30 dagen om een gedegen wettelijke basis te voorzien op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag dat die termijn wordt overschreden. Weliswaar met een maximum van 200.000 euro. De staat zal wellicht in beroep gaan, maar omdat het om een kortgedingvonnis gaat schorst een beroep de uitvoering van het vonnis niet op.

‘Dit is het ‘accident waiting to happen’, waarvoor de regering de ogen sloot’, zegt De Roover in een reactie aan deze krant. ‘Premier De Croo verklaarde op 31 januari in De Zevende Dag dat hij geen bijkomende onzekerheid wilde toevoegen, met name een juridische onzekerheid. Hoe wrang klinken die woorden vandaag. Deze regering heeft in het doorvoeren van haar coronamaatregelen met vuur gespeeld en ze weren gewaarschuwd, zowat week na week in het parlement, de instelling die volgens deze regering niet echt een grote rol moet spelen. Door een periode van 30 dagen te voorzien is het de rechter die de regering behoedt voor totale chaos, maar de politieke schade is gigantisch.’

‘We zullen het vonnis bestuderen’, reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op het vonnis. Vanmiddag wordt in de kamer gedebatteerd over een pandemiewet. Deze uitspraak zet alleen maar meer druk om snel zo’n wet goed te keuren.

Voorlopig verandert er niets aan de huidige coronamaatregelen. De kans is bovendien klein dat de regering de maatregelen zal laten varen of zal aanpassen op basis van dit vonnis.

Naast zeer letterlijk taalgebruik gebruiken onze politici ook vaak beeldspraak om nieuwe maatregelen aan te kondigen. In onderstaande video zetten we enkele opvallende voorbeelden op een rij.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAzMzFfOTQwMzIzODPSAQA?oc=5

Milieu & Energie Wissel aan de top van Electrabel - De Tijd

Thierry Saegeman, de huidige nucleair directeur van Electrabel, wordt CEO. Hij volgt Philippe Van Troeye op die zeven jaar lang aan het hoofd stond van het Belgische energiebedrijf.

Met de kernuitstap in het vooruitzicht komt er een doorschuifoperatie in de directie van Electrabel. Het Belgische dochterbedrijf van de Franse energiegroep Engie wordt sinds 2014 geleid door de Electrabel-veteraan Philippe Van Troeye. Vanaf 1 mei stopt hij als CEO om Tractebel te gaan leiden, de internationale engineering-dochter van Engie met 5.000 werknemers. Dat schrijft de krant La Libre en werd bevestigd aan onze redactie.

Thierry Saegeman kondigde in november aan dat Electrabel niet langer zou investeren in de voorbereiding van een levensduurverlenging van de kerncentrales.

De opvolger van Van Troeye komt uit de eigen rangen. De huidige nucleair directeur Thierry Saegeman komt aan het hoofd te staan van Electrabel en krijgt zo 4.300 werknemers onder zich. Saegeman werkt sinds 2003 voor Engie en leidt sinds 2016 de nucleaire divisie. Hij kwam onlangs in de vuurlinie toen hij in een videoboodschap aan het personeel liet verstaan dat Electrabel niet langer zou investeren in de voorbereiding van een levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales.

Hoewel die communicatie nadien naar de buitenwereld werd afgezwakt, bleek het de voorbode van Electrabel om in februari het scenario van een levensduurverlenging naar de achtergrond te schuiven en een afwaardering te boeken van 2,9 miljard euro. In Parijs haalde Saegeman met zijn loslippigheid weliswaar de woede op de hals van voorzitter Jean-Pierre Clamadieu, maar de misstap verhinderde niet dat hij nadien promotie kon maken.

Electrabel-veteraan

Voor Van Troeye, die al sinds 1988 aan boord is bij Electrabel, betekent de positiewissel geen stap terug, zo klinkt het vanuit het hoofdkantoor aan het Brusselse Noordstation. Als hoofd van Tractebel wil hij zich op een meer internationale carrière richten en voorlopig behoudt hij ook nog de leiding over Engie Benelux.

Wanneer weer eens verhitte discussies oplaaiden over de kerncentrales, trad Van Troeye zelden op de voorgrond.

Van Troeye was voor Electrabel niet de meest zichtbare CEO. De burgerlijk ingenieur van opleiding vertoonde zich wel bij de opening van pakweg een zonnepark, de ingebruikname van nieuwe windmolens of laadinfrastructuur voor elektrische wagens. Maar wanneer weer eens verhitte discussies oplaaiden over de kerncentrales van Electrabel, trad hij zelden op de voorgrond. Vanuit de Wetstraat werd dan veeleer naar de voorzitter en voormalig Bpost-topman Johnny Thijs gekeken, of politici legden een rechtstreekse lijn naar Parijs.

Monsieur nucléaire

Thierry Saegeman staat meer bekend als een communicator. Als hoofd van de nucleaire divisie mocht hij regelmatig in het parlement de kastanjes uit het vuur gaan halen rond de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2, het stilleggen van reactoren of rond de discussie over de kernuitstap.

Thierry Saegeman mocht de voorbije jaren regelmatig in het parlement de kastanjes uit het vuur gaan halen rond de heikele nucleaire dossiers.

Saegeman ontpopte zich de voorbij jaren tot 'monsieur nucléaire', het referentie-aanspreekpunt binnen Electrabel over de nucleaire kwestie. De perfect tweetalige ingenieur elektrotechniek bereidde zowel de sluiting van de kerncentrales voor als het dossier over een eventuele levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3. Wanneer in oktober volgend jaar de eerste kerncentrale sluit, weet hij dus wat er te wachten staat aan ontmantelingsoperatie.

Saegeman zat al in de raad van bestuur van Electrabel en is dus goed op de hoogte. Naast zijn functie als CEO zal hij ook de nucleaire activiteiten van Engie blijven leiden.

Reorganisatie

De herschikking aan de top van Electrabel valt samen met de grondige hertekening die het moederbedrijf Engie in gang heeft gezet. Tegen juli wil de Franse groep het merendeel van de dienstenactiviteiten afsplitsen. Die nieuwe entiteit die voorlopig de codenaam 'Bright' draagt, komt in de etalage te staan. De bedoeling is ze geheel of gedeeltelijk te verkopen of naar de beurs te brengen.

De operatie zal in België grote gevolgen hebben. Voor de 10.000 mensen die hier werken voor Engies dienstenbedrijven Fabricom, Cofely en Axima is het spannend afwachten welke richting het uit gaat. Pas in juli wordt er meer duidelijkheid verwacht.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9taWxpZXUtZW5lcmdpZS93aXNzZWwtYWFuLWRlLXRvcC12YW4tZWxlY3RyYWJlbC8xMDI5NDg5Ny5odG1s0gEA?oc=5

Markten Live Ekopak schiet hoger bij beursdebuut - De Tijd

Het waterbehandelingsbedrijf uit de portefeuille van Marc Coucke maakt een geslaagd debuut op de Brusselse beurs.

Ekopak opende woensdag op 14,7 euro. Vervolgens steeg de koers naar 15,5 euro, of 11 procent boven de introductieprijs van 14 euro. Die 14 euro was aan de onderkant van de eerder vooropgestelde prijsvork.

Begeleiders Berenberg en KBC Securities hebben uiteindelijk 4,3 miljoen aandelen Ekopak geplaatst, goed voor een bedrag van 60 miljoen euro. Daarvan gaat 57 miljoen naar Ekopak dankzij de verkoop van nieuwe aandelen. Verder verkoopt CEO Pieter Loose voor 3 miljoen euro bestaande aandelen. Ekopak heeft een beurswaarde van 230 miljoen euro.

We dachten dat kleine beleggers nog niet klaar waren voor dit verhaal. Dat was fout.
Marc Coucke
Grootaandeelhouder Ekopak

Grootaandeelhouder Alychlo, het vehikel van Marc Coucke, bestelde nog 12 miljoen aandelen. Het belang van Alychlo na de beursgang zakt van 49 naar 41 procent. De freefloat, of het percentage vrij verhandelbare aandelen, ligt op 23,4 procent.

Kleine beleggers konden niet intekenen op de beursgang. Marc Coucke noemde dat vandaag tijdens het bijwonen van de openingsbel een inschattingsfout. 'We dachten dat kleine beleggers nog niet klaar waren voor dit verhaal. Dat was fout.' Ekopak zuivert water voor industriële bedrijven en verkoopt dat water vervolgens terug, in het jargon Water-as-a-Service.

België - Nederland : 1-10

Voor Euronext Brussel is het de eerste beursgang van het jaar en een opsteker na de geschrapte operatie van Club Brugge vorige week. 'Dankzij Ekopak staat het nu 1-10 tussen België en Nederland', alludeerde Marc Coucke op de vlog van collega Bas van der Hout. 'En laten we er meteen een hattrick van maken', klonk het enthousiast.

Bas van der Hout

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2Vrb3Bhay1zY2hpZXQtaG9nZXItYmlqLWJldXJzZGVidXV0LzEwMjk0ODc0Lmh0bWzSAQA?oc=5

Politici trekken handen stilaan af van Sihame El Kaouakibi - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Politici trekken handen stilaan af van Sihame El Kaouakibi  Het Laatste Nieuws
  2. Hakim treedt op als spreekbuis van Let's Go Urban: “Wij geven dansbeweging niet op”  Gazet van Antwerpen
  3. Somers: "Blijvende instroom aan informatie over El Kaouakibi is heel verontrustend”  Het Laatste Nieuws
  4. Binnenlandse Zaken beveelt onderzoek naar facturen Brusselse...  De Standaard
  5. Wie politieke vijanden maakt, heeft beter geen rammelende blikken aan de wagen hangen  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL3BvbGl0aWNpLXRyZWtrZW4taGFuZGVuLXN0aWxhYW4tYWYtdmFuLXNpaGFtZS1lbC1rYW91YWtpYml-YTg1YTcyNGEzL9IBAA?oc=5

Hakim treedt op als spreekbuis van Let's Go Urban: “Wij geven dansbeweging niet op” - Gazet van Antwerpen

Hakim Halim en Sihame El Kaouakibi. 

Hakim Halim en Sihame El Kaouakibi. ©  Kris Van Exel, RR

Het ziet er niet goed uit voor Sihame El Kaouakibi na het rapport van bewindvoerder Annemie Moens. Maar de mensen van de door haar opgerichte sociale dansbeweging Let’s Go Urban (LGU) blijven achter de organisatie staan. “Let’s Go Urban is uniek en moet blijven”, zegt Hakim Halim, een oudgediende die door de vereniging als spreekbuis naar voren wordt geschoven.

Dirk Hendrikx

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAzMzBfOTYzMjk3ODPSAQA?oc=5

Hond Biden opnieuw betrokken bij bijtincident | Buitenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Hond Biden opnieuw betrokken bij bijtincident | Buitenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Biden draait geldkraan open om economie aan te jagen en te vergroenen  De Tijd
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9idWl0ZW5sYW5kL2hvbmQtYmlkZW4tb3BuaWV1dy1iZXRyb2trZW4tYmlqLWJpanRpbmNpZGVudH5hMzlmNDYzZi_SAQA?oc=5

Grote drukte op weg naar de kust: 'Dit is schuldig verzuim' - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. Grote drukte op weg naar de kust: 'Dit is schuldig verzuim'  De Morgen
  2. 'De mol'-kandidaten confronteren Noah na onthullende video: 'Dus jij kunt wel de mol zijn?'  Humo The Wild Site
  3. Hoe covid Brazilië op de knieën kreeg, tot voor kort een wereldwijd voorbeeld in het bestrijden van infectieziekten  De Morgen
  4. Kinderen zijn niet de 'motor' van de epidemie, maar veiligheidsvoorschriften blijven nodig  De Morgen
  5. 'Zeg, spouw in je eigen badje, hè!' De beste Mol-memes na aflevering twee  Humo The Wild Site
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYWh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL25pZXV3cy9ncm90ZS1kcnVrdGUtb3Atd2VnLW5hYXItZGUta3VzdC1kaXQtaXMtc2NodWxkaWctdmVyenVpbX5iZmNmNzk5YS_SAQA?oc=5

Transport Boskalis 'heeft heel wat losgemaakt' - De Tijd

Met het bevrijden van een containerschip in het Suezkanaal komen ruim 400 schepen en 12 procent van de wereldhandel weer in beweging. Maar de echte winnaar is de Nederlandse baggeraar Boskalis.

Na een kleine week kon de wereldeconomie maandag om 15.05 diep ademhalen. De Ever Given, een gigantisch containerschip dat was klem geraakt in het Suezkanaal, was bevrijd. De Suezroute is de slagader die het Oosten met het Westen verbindt, de kortste weg tussen Azië en Europa waarlangs 12 procent van de wereldhandel passeert.

Dat de 400 schepen die gestrand waren door de blokkade weer in beweging komen, is de verdienste van het Nederlandse bedrijf Boskalis. Maar dat is niet het enige dat de baggeraar wint bij deze klus. 'Hollands Glorie', kopten De Telegraaf en de Volkskrant, naar analogie met de televisieserie uit de jaren 70. Ook op sociale media wordt Boskalis hardop geprezen om wat het voor elkaar heeft gekregen. 'Kan Boskalis ook het vaccinatieprogramma regelen?' Of: 'Waarom niet Boskalis bellen als de formatie vastloopt? Die trekken toch alles recht.'

Dat de 400 schepen die gestrand waren door de blokkade weer in beweging kunnen komen, is de verdienste van het Nederlandse bedrijf Boskalis.

Nog vijf andere klussen

Boskalis is een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. Hoewel het ervaring heeft met dit soort incidenten, bleef topman Peter Berdowksi bescheiden toen bekend werd dat zijn bedrijf de opdracht op zich nam. Zondagavond schatte hij in het Nederlandse programma 'Nieuwsuur' de slaagkansen op 50 procent.

Toen een dag later het verlossende nieuws kwam, bleef Berdowski nuchter. 'Het is mooi om te zien dat onze medewerkers hier heel trots op zijn. Maar tegelijk wachten er nog vijf andere klussen op ons', zei hij aan het Financieele Dagblad.

Het is mooi om te zien dat onze medewerkers hier heel trots op zijn. Maar tegelijk wachten er nog vijf andere klussen op ons.
Peter Berdowski
Topman Boskalis

'Reclame was niet het motief voor ons, evenmin de beloning, want het gaat niet om grote bedragen. We voelden een verantwoordelijkheid om dit op te lossen omdat het een serieuze bedreiging voor de wereldhandel was. Bovendien hebben we de reclame niet nodig. In de sector zijn we al bekend. Maar het is leuk om ook eens bij een breder publiek bekendheid te krijgen.'

Advertentie

Als klap op de vuurpijl pakte Boskalis dinsdag uit met paginagrote advertenties in de Nederlandse kranten, met een foto van de Ever Given en de woordspeling 'we hebben heel wat losgemaakt'. 'Als bedrijf pakken ze dit heel slim aan', zegt Erik Eggens, senior consultant bij het Amsterdamse pr-bureau Bellier Financial. 'Die advertentie was een schot in de roos, maar ook de bescheidenheid van Berdowski wekt sympathie op.'

Eggens is van mening dat Boskalis het Suezsucces marketinggewijs nog meer kan benutten. 'Ik ben ervan overtuigd dat dat nog komt. De hele operatie is minutieus vastgelegd met drones, dus ik verwacht zeker nog promovideo's en ander marketingmateriaal.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi90cmFuc3BvcnQvYm9za2FsaXMtaGVlZnQtaGVlbC13YXQtbG9zZ2VtYWFrdC8xMDI5NDcxNy5odG1s0gEA?oc=5

Had de politiek vroeger kunnen ingrijpen in zaak rond Sihame El Kaouakibi? - VRT NWS

Veel heeft wellicht te maken met het ongemeen aantrekkelijke profiel van El Kaouakibi: jong, welbespraakt, hip, modern en – bovenal – een allochtoon die er voor gaat, een profiel dat N-VA maar al te graag wilde inlijven bij de partij. Want El Kaouakibi mag zich wel tot Open VLD bekeerd hebben, het is de N-VA die haar zo gul gesubsidieerd heeft.

Ook voor N-VA was ze een magneet, met haar imago van een Belg van andere herkomst die er helemaal voor gaat, die zelfredzaamheid predikt, in plaats van in een hoekje te zitten kniezen. N-VA maar ook andere partijen én de media - allemaal wilden ze een stuk van El Kaouakibi, en al te veel kritische vragen werden er niet gesteld.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8wMy8zMC9oYWQtZGUtcG9saXRpZWstdnJvZWdlci1tb2V0ZW4taW5ncmlqcGVuLWluLXphYWstcm9uZC1zaWhhbWUtZWwv0gEA?oc=5

2021年3月30日火曜日

Loont maandsparen nog? | Netto - De Tijd

KBC was in mei 2012 de eerste bank in ons land die het systeem van periodiek sparen invoerde. Op de Start2Save-rekening kon u maandelijks tot 500 euro sparen via een automatische spaaropdracht, en dat aan een hogere rente dan bij klassieke boekjes.

Focus op ...

Geld- en spaarproduct

  • Aanbieder: banken
  • Wat: periodiek spaarboekje
  • Bedrag: meestal 500 euro per maand

Om u even te doen wegdromen: dat spaarboekje bood toen een basisrente van 1 procent en een getrouwheidspremie van 1 procent. Intussen biedt KBC de rekening niet meer aan, maar klanten kunnen blijven maandsparen, zij het tegen het wettelijke minimum van 0,11 procent.

Die evolutie zien we ook bij andere banken. Belfius, Deutsche Bank, BNP Paribas Fortis en dochter Fintro brachten het rendement op hun periodieke spaarrekeningen de voorbije jaren in stapjes terug naar het wettelijk minimum van 0,01 procent basisrente plus 0,10 procent getrouwheidspremie.

Ter herinnering: de basisrente krijgt u voor elke dag dat uw geld op een spaarboekje staat, de premie voor geld dat twaalf maanden op die rekening staat.

Het financieel voordeel van periodiek sparen is grotendeels weg omdat veel banken op dergelijke spaarboekjes slechts het wettelijk minimum van 0,11 procent bieden.

ING biedt sinds 1 maart geen nieuwe Tempo-rekeningen aan, maar bestaande klanten kunnen net als bij KBC het geval was wel doorsparen, zij het aan een lager rendement (0,11%).

Dat betekent dat het financieel voordeel om uw geld op zulke spaarboekjes te plaatsen weg is. Want het verschil in rendement met de klassieke spaarboekjes is er niet meer. De meeste klassieke boekjes bieden het wettelijk minimum.

Er zijn nog twee banken die het verschil maken met periodieke spaarboekjes. De onlinebank MeDirect biedt een basisrente van 0,05 procent en een getrouwheidspremie van 0,65 procent op het boekje Maandsparen Max. Daarop kan u maximaal 5.000 euro per maand sparen. Ook Bpost bank biedt meer dan het wettelijk minimum op zijn Cocoon-rekening: 0,40 procent basisrente + 0,15 procent premie. De rekening is er voor wie jonger is dan 40 en elke maand maximaal 500 euro spaart.

MeDirect zet met zijn hoge premie eerder in op spaarders die hun geld minstens twaalf maanden op die rekening laten staan, terwijl Bpost bank voor een hogere basisrente kiest. Afhankelijk van uw spaarhorizon - minstens twaalf maanden of minder dan twaalf maanden - kiest u ofwel voor de hoge getrouwheidspremie ofwel voor de hoge basisrente.

Weet dat wie spaart ook rekening moet houden met de inflatie. Stijgen de consumentenprijzen harder dan het rendement op je spaarboekje, dan wordt het spaargeld minder waard.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiRGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbmV0dG8vYnVkZ2V0L2xvb250LW1hYW5kc3BhcmVuLW5vZy8xMDI5NDYzOS5odG1s0gEA?oc=5

'El Kaouakibi heeft veel vijanden gemaakt': uw vragen beantwoord door hoofdredacteur Bart Eeckhout en journalist Bruno Struys - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'El Kaouakibi heeft veel vijanden gemaakt': uw vragen beantwoord door hoofdredacteur Bart Eeckhout en journalist Bruno Struys  De Morgen
  2. Van "georganiseerd bedrog" tot "fake": voorlopige verslag over Sihame El Kaouakibi is klaar (en taal is vernietigend)  VRT NWS
  3. De Wever: 'Antwerps onderzoek naar Let's Go Urban nog niet afgerond'  Knack.be
  4. De Wever over Sihame-gate: “De hardst mogelijke gevolgen indien blijkt dat er fraude werd gepleegd”  Het Laatste Nieuws
  5. Kleerkast van 3.630 euro in privéwoning El Kaouakibi betaald met subsidiegeld  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiowFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvZWwta2FvdWFraWJpLWhlZWZ0LXZlZWwtdmlqYW5kZW4tZ2VtYWFrdC11dy12cmFnZW4tYmVhbnR3b29yZC1kb29yLWhvb2ZkcmVkYWN0ZXVyLWJhcnQtZWVja2hvdXQtZW4tam91cm5hbGlzdC1icnVuby1zdHJ1eXN-YjQ5YzMzNWIv0gEA?oc=5

'El Kaouakibi heeft veel vijanden gemaakt': uw vragen beantwoord door hoofdredacteur Bart Eeckhout en journalist Bruno Struys - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'El Kaouakibi heeft veel vijanden gemaakt': uw vragen beantwoord door hoofdredacteur Bart Eeckhout en journalist Bruno Struys  De Morgen
  2. Van "georganiseerd bedrog" tot "fake": voorlopige verslag over Sihame El Kaouakibi is klaar (en taal is vernietigend)  VRT NWS
  3. De Wever: 'Antwerps onderzoek naar Let's Go Urban nog niet afgerond'  Knack.be
  4. De Wever over Sihame-gate: “De hardst mogelijke gevolgen indien blijkt dat er fraude werd gepleegd”  Het Laatste Nieuws
  5. Kleerkast van 3.630 euro in privéwoning El Kaouakibi betaald met subsidiegeld  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiowFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvZWwta2FvdWFraWJpLWhlZWZ0LXZlZWwtdmlqYW5kZW4tZ2VtYWFrdC11dy12cmFnZW4tYmVhbnR3b29yZC1kb29yLWhvb2ZkcmVkYWN0ZXVyLWJhcnQtZWVja2hvdXQtZW4tam91cm5hbGlzdC1icnVuby1zdHJ1eXN-YjQ5YzMzNWIv0gEA?oc=5

Vlaamse regering belooft 14.000 extra jobs in zorgsector en opslag van 6 procent in woonzorgcentra - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Vlaamse regering belooft 14.000 extra jobs in zorgsector en opslag van 6 procent in woonzorgcentra  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiigFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC92bGFhbXNlLXJlZ2VyaW5nLWJlbG9vZnQtMTQtMDAwLWV4dHJhLWpvYnMtaW4tem9yZ3NlY3Rvci1lbi1vcHNsYWctdmFuLTYtcHJvY2VudC1pbi13b29uem9yZ2NlbnRyYX5hMTIwOTg1Ny_SAQA?oc=5

Bart De Wever (N-VA) belooft 'hardst mogelijke gevolgen' indien fraude Sihame El Kaouakibi bewezen wordt - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. Bart De Wever (N-VA) belooft 'hardst mogelijke gevolgen' indien fraude Sihame El Kaouakibi bewezen wordt  De Morgen
  2. De Wever: 'Antwerps onderzoek naar Let's Go Urban nog niet afgerond'  Knack.be
  3. Bart De Wever over Let's Go Urban: “Hardst mogelijke gevolgen” bij subsidiefraude  Het Nieuwsblad
  4. De Wever over Sihame-gate: “De hardst mogelijke gevolgen indien blijkt dat er fraude werd gepleegd”  Het Laatste Nieuws
  5. Kleerkast van 3.630 euro in privéwoning El Kaouakibi betaald met subsidiegeld  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMijwFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9wb2xpdGllay9iYXJ0LWRlLXdldmVyLW4tdmEtYmVsb29mdC1oYXJkc3QtbW9nZWxpamtlLWdldm9sZ2VuLWluZGllbi1mcmF1ZGUtc2loYW1lLWVsLWthb3Vha2liaS1iZXdlemVuLXdvcmR0fmI5MTRmYzdjL9IBAA?oc=5

Bart De Wever over Let's Go Urban: “Hardst mogelijke gevolgen” bij subsidiefraude - Gazet van Antwerpen

 

 ©  PDR, JVDP

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is duidelijk. Als zou blijken dat Sihame El Kaouakibi zich schuldig maakte aan fraude met de stedelijke subsidies voor Let’s Go Urban (LGU), komen er harde gevolgen. Dat kondigde hij maandag aan op de Antwerpse gemeenteraad. Daar waren ook vragen over de continuïteit van het hele jongerenproject.

Sacha Van Wiele

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAzMjlfOTc0MDUwODTSAQA?oc=5

Vervalste facturen, 'fake' contracten en doorgesluisde subsidies: bewindvoerder vernietigend voor El Kaouakibi - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vervalste facturen, 'fake' contracten en doorgesluisde subsidies: bewindvoerder vernietigend voor El Kaouakibi  De Morgen
  2. Van "georganiseerd bedrog" tot "fake": voorlopige verslag over Sihame El Kaouakibi is klaar (en taal is vernietigend)  VRT NWS
  3. De Wever: 'Antwerps onderzoek naar Let's Go Urban nog niet afgerond'  Knack.be
  4. Kleerkast van 3.630 euro in privéwoning El Kaouakibi betaald met subsidiegeld  Het Laatste Nieuws
  5. “450.000 euro doorgesluisd van vzw Let's Go Urban naar persoonlijke vennootschappen El Kaouakibi”, blijkt uit eindverslag bewindvoerster  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikwFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvdmVydmFsc3RlLWZhY3R1cmVuLWZha2UtY29udHJhY3Rlbi1lbi1kb29yZ2VzbHVpc2RlLXN1YnNpZGllcy1iZXdpbmR2b2VyZGVyLXZlcm5pZXRpZ2VuZC12b29yLWVsLWthb3Vha2liaX5iNGVmMDA1OC_SAQA?oc=5

El Kaouakibi zou een miljoen euro naar eigen bedrijven hebben versluisd - De Standaard

Annemie Moens, voorlopig bewindvoerder bij Let’s Go Urban, is in haar rapport vernietigend voor Sihame El Kaouakibi. Volgens haar stond bij de politica ‘het financiële gewin’ voorop. ‘Zonder veel scrupules.’ El Kaouakibi zou bijna een miljoen euro naar haar eigen bedrijven hebben versluisd: 450.365 euro van de overheid en 475.000 euro van bedrijfsleiders.

Het preliminaire rapport van ­Annemie Moens laat geen spaander heel van de verdedigingslinie die Sihame El Kaouakibi (Open VLD) met haar raadsman Johan Vande Lanotte heeft opgebouwd. Volgens de voorlopige ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAzMjlfOTY4NjYxMjnSAQA?oc=5

“Waterbedrijf Marc Coucke naar de beurs tegen 14 euro per aandeel” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. “Waterbedrijf Marc Coucke naar de beurs tegen 14 euro per aandeel”  Het Laatste Nieuws
  2. Ekopak aan onderkant van prijsvork naar de beurs  De Tijd
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9lY29ub21pZS93YXRlcmJlZHJpamYtbWFyYy1jb3Vja2UtbmFhci1kZS1iZXVycy10ZWdlbi0xNC1ldXJvLXBlci1hYW5kZWVsfmFhNmM1ZTkxL9IBAA?oc=5

Van "georganiseerd bedrog" tot "fake": voorlopige verslag over Sihame El Kaouakibi is klaar (en taal is vernietigend) - VRT NWS

Waarom? “Het vermoeden bestaat dat de facturen werden aangepast, teneinde te verbergen dat de goederen of diensten werden aangeleverd door BV Point Urban.” Dat bedrijf huist in JJ House, de plek waar de beruchte keuken, meubelen en planten staan. De keuken, meubelen en planten werden aangekocht door Let’s Go Urban, maar staan bij JJ House. Het bedrag dat genoemd wordt, is 54.230,16 euro. Bijna 55.000 euro dus aan subsidies, die gebruikt werden voor meubilair in een privébedrijf. Er was wel sprake van een bruikleenovereenkomst, bijvoorbeeld voor de planten, maar die werd getekend en hertekend door dezelfde persoon, Sihame El Kaouakibi. 

“Fake”, noemt Moens het. Ook aan de meubels, die volgens El Kaouakibi enkel in JJ House staan ter stockage, is een geurtje. Ook hier zegt Moens dat de meubels altijd al bedoeld waren voor JJ House en dat er dus van stockage geen sprake is. De keuken tenslotte was volgens Moens altijd al bedoeld om bij JJ House te plaatsen. En dat is “georganiseerd bedrog”, concludeert Moens. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8wMy8yOS9zaWhhbWUtZWwta2FvdWFraWJpL9IBAA?oc=5

Containerschip in Suezkanaal is nu helemaal losgetrokken, scheepsverkeer hervat - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

Containerschip in Suezkanaal is nu helemaal losgetrokken, scheepsverkeer hervat  De MorgenHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMid2h0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL25pZXV3cy9jb250YWluZXJzY2hpcC1pbi1zdWV6a2FuYWFsLWlzLW51LWhlbGVtYWFsLWxvc2dldHJva2tlbi1zY2hlZXBzdmVya2Vlci1oZXJ2YXR-YjI3ZDU4ZWEv0gEA?oc=5

Vastgelopen containerschip in Suezkanaal na bijna een week losgetrokken: "Scheepvaartverkeer op kanaal hervat" - VRT NWS

De Ever Given, een 400 meter lang en bijna 60 meter breed containerschip van het Taiwanese bedrijf Evergreen Marine, blokkeerde sinds vorige week dinsdag het Suezkanaal. Het schip was diagonaal vastgeraakt in het kanaal, waarbij de voor- en achterkant op de oevers vastzaten.

Na bijna een week werd vanmorgen voor de eerste keer geprobeerd om het schip met een zware zeesleper los te wrikken. Dat lukte gedeeltelijk. De achterkant kwam vrij te liggen in het kanaal, maar de voorkant bleek nog stevig vast te zitten in vettig, kleiachtig zand. De voorkant loskrijgen, zou de echte uitdaging worden, zeiden experts.

Bij een nieuwe poging later op de dag is dat uiteindelijk gelukt. Iets na 15 uur Belgische tijd maakte Leth Agencies, de dienstverlener voor het kanaal, bekend dat het schip volledig los was. Op beelden was te zien hoe het schip werd voortgetrokken en gestuwd door sleep- en stuwboten. Maar ook de motoren van de Ever Given zelf draaien weer. Het schip is nu naar een binnenmeer langs het kanaal gebracht, waar het grondig onderzocht zal worden. (De tekst gaat voort onder de tweet.)

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8wMy8yOS9zdWV6LWthbmFhbC1zY2hpcC1sb3Mv0gEA?oc=5

2021年3月29日月曜日

Vastgelopen containerschip Suezkanaal helemaal los, scheepsverkeer weer op gang - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vastgelopen containerschip Suezkanaal helemaal los, scheepsverkeer weer op gang  Het Laatste Nieuws
  2. Beweging in geblokkeerde containerschip in Suezkanaal: "Achterkant vrij, maar voorkant nog stevig vast in vettige klei"  VRT NWS
  3. Geblokkeerd containerschip in Suezkanaal is nu helemaal los en vaart weer  De Morgen
  4. Mogelijk "menselijke of technische fouten" in het spel bij vastlopen schip  Focus en WTV
  5. Vastgelopen containerschip in Suezkanaal drijft weer maar te vroeg voor euforie: “Het moeilijkste moet nog gebeuren"  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9idWl0ZW5sYW5kL3Zhc3RnZWxvcGVuLWNvbnRhaW5lcnNjaGlwLXN1ZXprYW5hYWwtaGVsZW1hYWwtbG9zLXNjaGVlcHN2ZXJrZWVyLXdlZXItb3AtZ2FuZ35hMjdkNThlYS_SAQA?oc=5

Geblokkeerd containerschip in Suezkanaal is nu helemaal los en vaart weer - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. Geblokkeerd containerschip in Suezkanaal is nu helemaal los en vaart weer  De Morgen
  2. Vastgelopen containerschip Suezkanaal helemaal los, scheepsverkeer weer op gang  Het Laatste Nieuws
  3. Beweging in geblokkeerde containerschip in Suezkanaal: "Achterkant vrij, maar voorkant nog stevig vast in vettige klei"  VRT NWS
  4. Mogelijk "menselijke of technische fouten" in het spel bij vastlopen schip  Focus en WTV
  5. Internationaal Achtersteven Ever Given losgewrikt  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL25pZXV3cy9nZWJsb2trZWVyZC1jb250YWluZXJzY2hpcC1pbi1zdWV6a2FuYWFsLWlzLW51LWhlbGVtYWFsLWxvcy1lbi12YWFydC13ZWVyfmIyN2Q1OGVhL9IBAA?oc=5

Containerschip in Suezkanaal drijft weer, maar voorsteven ligt nog zo vast als “walvis op het strand”: plan B en C liggen al op tafel - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Containerschip in Suezkanaal drijft weer, maar voorsteven ligt nog zo vast als “walvis op het strand”: plan B en C liggen al op tafel  Het Laatste Nieuws
  2. Beweging in geblokkeerde containerschip in Suezkanaal: "Achterkant vrij, maar voorkant nog stevig vast in vettige klei"  VRT NWS
  3. Internationaal Achtersteven Ever Given losgewrikt  De Tijd
  4. Mogelijk "menselijke of technische fouten" in het spel bij vastlopen schip  Focus en WTV
  5. Vastgelopen containerschip in Suezkanaal drijft weer maar te vroeg voor euforie: “Het moeilijkste moet nog gebeuren"  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiqQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC9jb250YWluZXJzY2hpcC1pbi1zdWV6a2FuYWFsLWRyaWpmdC13ZWVyLW1hYXItdm9vcnN0ZXZlbi1saWd0LW5vZy16by12YXN0LWFscy13YWx2aXMtb3AtaGV0LXN0cmFuZC1wbGFuLWItZW4tYy1saWdnZW4tYWwtb3AtdGFmZWx-YTI3ZDU4ZWEv0gEA?oc=5

Weinig hinder bij bedrijven door nationale stakingsactie, openbaar vervoer wel sterk verstoord: slechts 2 op 10 voertuigen van De Lijn rijdt uit - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Weinig hinder bij bedrijven door nationale stakingsactie, openbaar vervoer wel sterk verstoord: slechts 2 op 10 voertuigen van De Lijn rijdt uit  Het Laatste Nieuws
  2. Nationale stakingsdag vandaag: waarom wordt er actiegevoerd? En waar zal de staking zich laten voelen?  VRT NWS
  3. Staking zorgt voor hinder bij het openbaar vervoer: slechts 2 op 10 voertuigen van De Lijn rijdt uit  Het Laatste Nieuws
  4. Actiedag: hinder bij openbaar vervoer, supermarkten & bedrijven  Focus en WTV
  5. Nationale staking: beperkt openbaar vervoer, ondernemersorga...  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMitwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC93ZWluaWctaGluZGVyLWJpai1iZWRyaWp2ZW4tZG9vci1uYXRpb25hbGUtc3Rha2luZ3NhY3RpZS1vcGVuYmFhci12ZXJ2b2VyLXdlbC1zdGVyay12ZXJzdG9vcmQtc2xlY2h0cy0yLW9wLTEwLXZvZXJ0dWlnZW4tdmFuLWRlLWxpam4tcmlqZHQtdWl0fmE0MDc0N2ZhZi_SAQA?oc=5

Geblokkeerd containerschip in Suezkanaal drijft weer, maar te vroeg voor euforie: 'Het moeilijkste moet nog gebeuren' - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. Geblokkeerd containerschip in Suezkanaal drijft weer, maar te vroeg voor euforie: 'Het moeilijkste moet nog gebeuren'  De Morgen
  2. Vastgelopen containerschip in Suezkanaal drijft weer maar te vroeg voor euforie: “Het moeilijkste moet nog gebeuren"  Het Laatste Nieuws
  3. Beweging in geblokkeerde containerschip in Suezkanaal: "Achterkant vrij, maar voorkant nog stevig vast in vettige klei"  VRT NWS
  4. Mogelijk "menselijke of technische fouten" in het spel bij vastlopen schip  Focus en WTV
  5. Internationaal Achtersteven Ever Given losgewrikt  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMimgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvZ2VibG9ra2VlcmQtY29udGFpbmVyc2NoaXAtaW4tc3VlemthbmFhbC1kcmlqZnQtd2Vlci1tYWFyLXRlLXZyb2VnLXZvb3ItZXVmb3JpZS1oZXQtbW9laWxpamtzdGUtbW9ldC1ub2ctZ2ViZXVyZW5-YjI3ZDU4ZWEv0gEA?oc=5

Vastgelopen containerschip in Suezkanaal drijft weer maar te vroeg voor euforie: “Het moeilijkste moet nog gebeuren" - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vastgelopen containerschip in Suezkanaal drijft weer maar te vroeg voor euforie: “Het moeilijkste moet nog gebeuren"  Het Laatste Nieuws
  2. Beweging in geblokkeerde containerschip in Suezkanaal: "Achterkant vrij, maar voorkant nog stevig vast in vettige klei"  VRT NWS
  3. Internationaal Achtersteven Ever Given losgewrikt  De Tijd
  4. Mogelijk "menselijke of technische fouten" in het spel bij vastlopen schip  Focus en WTV
  5. Vandaag nieuwe poging om containerreus in Suezkanaal vlot te trekken  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMimQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC92YXN0Z2Vsb3Blbi1jb250YWluZXJzY2hpcC1pbi1zdWV6a2FuYWFsLWRyaWpmdC13ZWVyLW1hYXItdGUtdnJvZWctdm9vci1ldWZvcmllLWhldC1tb2VpbGlqa3N0ZS1tb2V0LW5vZy1nZWJldXJlbn5hMjdkNThlYS_SAQA?oc=5

Vastgelopen containerschip in Suezkanaal drijft weer maar te vroeg voor euforie: “Het moeilijkste moet nog gebeuren" - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vastgelopen containerschip in Suezkanaal drijft weer maar te vroeg voor euforie: “Het moeilijkste moet nog gebeuren"  Het Laatste Nieuws
  2. Beweging in geblokkeerde containerschip in Suezkanaal: "Achterkant vrij, maar voorkant nog stevig vast in vettige klei"  VRT NWS
  3. Internationaal Achtersteven Ever Given losgewrikt  De Tijd
  4. Mogelijk "menselijke of technische fouten" in het spel bij vastlopen schip  Focus en WTV
  5. Met wat geluk is Suezkanaal na het weekend weer vrij  Focus en WTV
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMimQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC92YXN0Z2Vsb3Blbi1jb250YWluZXJzY2hpcC1pbi1zdWV6a2FuYWFsLWRyaWpmdC13ZWVyLW1hYXItdGUtdnJvZWctdm9vci1ldWZvcmllLWhldC1tb2VpbGlqa3N0ZS1tb2V0LW5vZy1nZWJldXJlbn5hMjdkNThlYS_SAQA?oc=5

Verplichte uitverkoop grootbelegger schrikt Wall Street op - De Tijd

De ondergang van de 10 miljard dollar grote speeltuin van oud-sterbeheerder Bill Hwang zendt schokgolven door Wall Street. De 'fall-out' reikt tot in Tokio en Zürich.

Op Wall Street krabden handelaars zich vrijdag in de haren. De uitverkoop van grote aandelenblokken in mediagigant ViacomCBS haalde het aandeel 27 procent onderuit. Dit zonder enig 'hard' nieuws. Du jamais vu voor een doorgaans stabiel conglomeraat, waar onder meer televisiezender CBS, Hollywood-studio Paramount, kinderzender Nickelodeon, jongerenzender MTV en uitgever Simon & Schuster achter schuil gaan.

Eigenlijk was de voorafgaande stijging van het aandeel even bizar: in een verschroeiende rit van bijna GameStop-achtige proporties maal drie sinds nieuwjaar, tot een piek van exact 100 dollar maandag (zie grafiek). Bizar voor een aandeel dat met zijn solide kwartaaldividenden een leger trouwe langetermijnbeleggers telt.

Nu lijken de stratosferische klim en de daaropvolgende halvering terug te leiden tot één man, schrijven zakenkranten The Wall Street Journal (WSJ) en Financial Times (FT): Bill Hwang. Dat is een handelaar die vooral naam en fortuin maakte onder de vleugels van de legendarische vermogensbeheerder Julian Robertson, die met zijn Tiger Fund tijdens de lange 'bull run' in de jaren tachtig en negentig naam maakte.

Hwang was één van de 'tijgerwelpen', de hefboomfondsen die in de vroege jaren 2000 uit Tiger Management voortsproten. Hwang runde goed een decennium Tiger Asia, tot hij in 2012 in de Verenigde Staten schuldig pleitte aan beleggersfraude en handel met voorkennis in Chinese bankaandelen en in Hong Kong een handelsverbod kreeg.

Sindsdien verdween de altijd al mediaschuwe hefboomfondsbeheerder nog meer in de achtergrond. Tot nu dus: uit interne mails van beurshuizen als Goldman Sachs, Deutsche Bank en Morgan Stanley blijkt dat Hwang via zijn family office, Archegos, achter de 'alles moet weg'-uitverkoop in ViacomCBS en een aantal andere aandelen zit.

Archegos Capital Management, waarvan de website offline is gegaan, beheert het tot voort kort op 10 miljard dollar geschatte fortuin van Hwang en familie. Maar terwijl 'family offices' met het oog op de volgende generaties doorgaans kampioenen in voorzichtig beheer zijn, had Archegos volgens WSJ meer weg van een gokkantoor.

Archegos nam enorme posities in een beperkt aantal bedrijven. Posities die nog vergroot werden via het gebruik van swaps. Via swaps kan een belegger in ruil voor een premie bij makelaars winst (of verlies) boeken op een portefeuille zonder zelf die portefeuille te bezitten. Zo kon Hwang onder de radar blijven, ook al controleerde hij feitelijk in verschillende bedrijven meer dan 10 procent van de aandelen.

Swaps laten beleggers toe bij een hausse een turbo op een winst te zetten, maar keerzijde is natuurlijk dat die turbo ook bij een neerwaartse rit geldt. Archegos had zijn portefeuille volgeladen met Chinese hoogvliegers als entertainmentgroep IQIYI.

De aandelenuitgifte die ViacomCBS begin vorige week met een begerig oog op de recordkoers aankondigde, lijkt een domino-effect op gang gebracht te hebben

Het lijkt er op dat Hwang die verliezen heeft proberen te compenseren door nog forser op ViacomCBS in te zetten. Tot ViacomCBS, met een begerig oog op de recordkoers, vorige week maandagavond een forse aandelenuitgifte aankondigde.

Die aankondiging lijkt een domino-effect veroorzaakt te hebben. Met een beurskoers die begon te zakken vroegen de makelaars van Archegos meer onderpand. Toen Hwang die niet meer kon ophoesten, ging onder meer Goldman Sachs over tot de uitverkoop van de portefeuille. Met dus de zelden geziene verkoopgolf en koersval bij ViacomCBS als resultaat.

Oververhit

Puilaetco-strateeg Frank Vranken merkt op dat Archegos oud-Grieks is voor 'hij die de weg toont'. Wall Street zal ongetwijfeld hopen dat nomen in deze geen omen is.

Schokgolven bereiken Tokio en Zürich

De ondergang van Archegos zadelt Nomura, het grootste beurshuis van Japan, met een miljardenstrop op. Nomura waarschuwde maandag dat één van zijn Amerikaanse dochters een 'belangrijk verlies' dreigt te lijden als gevolg van 'transacties met een Amerikaanse klant'. De naam van de klant wordt niet vermeld, maar volgens informatieleverancier Bloomberg gaat het wel degelijk om Archegos.

Nomura schat de potentiële strop op basis van de beurskoersen vrijdag op 2 miljard dollar. Het beurshuis annuleert een geplande obligatie-uitgifte, maar verzekert beleggers dat zijn financiële positie 'stevig' is. Dat laatste kan niet beletten dat het aandeel in Tokio tot 16 procent onderuit tuimelt.

Ook in Zürich laat de impact zich voelen. Zakenbank Credit Suisse laat weten dat een 'belangrijk hefboomfonds' zijn verplichtingen niet nakomt en de bank de posities van het fonds aan het afwikkelen is. 'Het is voorbarig om de precieze impact van de verliezen te ramen, maar de impact kan potentieel significant zijn', stelt de groep in een korte mededeling.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi92ZXJwbGljaHRlLXVpdHZlcmtvb3AtZ3Jvb3RiZWxlZ2dlci1zY2hyaWt0LXdhbGwtc3RyZWV0LW9wLzEwMjk0MjY3Lmh0bWzSAQA?oc=5