Het aantal coronabesmettingen stijgt weer snel, terwijl politici elkaar de hete aardappel toeschuiven over maatregelen. Virologen pleiten voor een korte lockdown om te voorkomen dat de ziekenhuizen weer naar adem moeten snakken en de cijfers hoog blijven tot de zomer.
Niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk zou gaan, maar weinigen hadden gedacht dat de weg naar het rijk der vrijheid zo moeizaam zou verlopen. De Britse variant, een sputterende vaccinatiecampagne en een bevolking die het gehad heeft, leiden stilaan tot een derde coronagolf. Terwijl experts smeken om meer drastische maatregelen staat de politiek op de rem uit vrees voor een foertreactie bij de bevolking. Vorige vrijdag besloten de federale en regionale topministers op het Overlegcomité de aangekondigde versoepelingen niet door te voeren. Nieuwe maatregelen bleven uit.
Na de tweede golf zag de coronacurve eruit als het parcours van een overgangsetappe in de Ronde van Frankrijk. Beetje bergop, beetje bergaf en dan weer wat bergop.
De voorbije drie weken lijkt de besmettingscurve meer op een Alpencol. Afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 3.867 besmettingen vastgesteld. Dat is 42 procent meer dan een week geleden en meer dan dubbel zoveel als op het laagste peil na de tweede golf.
De curve van de ziekenhuisopnames vertoont een ander patroon, maar met dezelfde uitkomst. Nadat het aantal opnames na de tweede golf lange tijd is gedaald, stagneerde het in januari. Sinds een maand is sprake van een stijging. De voorbije twee weken schoot de curve versneld omhoog. Afgelopen week zijn dagelijks 198 mensen met covid in het ziekenhuis opgenomen, een stijging van 21 procent op weekbasis. Ongeveer 2.250 mensen met covid liggen in het ziekenhuis, van wie 569 op intensieve zorg.
Stijging sterker dan verwacht
De verwachting was dat het aantal besmettingen vanaf begin april zou dalen. De paasvakantie zou samen met de vaccinatiecampagne rust brengen. De experts vrezen echter dat we zonder strengere maatregelen een kruis kunnen maken over dat scenario. ‘De toename van de cijfers vertraagt nog niet. Integendeel, we verwachten eerder dat ze versnelt’, zegt Van Gucht.
De toename van de cijfers vertraagt nog niet. Integendeel, we verwachten eerder dat ze versnelt.
Niet alleen de Britse variant beïnvloedt de curves, maar ook ons gedrag. De coronamoeë bevolking volgt de regels minder goed op, blijkt uit mobiliteitsdata en enquêtes. De voorbije weken is veel energie besteed aan het zoeken naar een schuldige: van de scholen over de bedrijven tot feestende Belgen. De realiteit is eerder dat, ondanks de behoorlijk strenge regels, het virus zich onvermijdelijk verspreidt waar mensen elkaar ontmoeten.
Dat doet vrezen dat we naar een nieuwe piek gaan. Niet per se een explosie van de cijfers zoals in maart of oktober, maar wel een langgerekte golf. Een scenario is dat na een mogelijke piek rond Pasen met meer dan 250 ziekenhuisopnames per dag tot eind mei dagelijks meer dan 200 mensen met covid worden gehospitaliseerd. Omdat meer ouderen gevaccineerd worden, zullen minder mensen sterven dan in de eerste golven. Maar ook wie jonger is, kan lang de gevolgen dragen van Covid-19. Bovendien blijft de druk op de gezondheidszorg in dat geval groot.
Korte lockdown
Om dat scenario te vermijden stellen experts voor de curve te breken. Viroloog Marc Van Ranst pleitte er de voorbije dagen meermaals voor de samenleving kort op slot te gooien, en ook Van Gucht ijvert voor een korte lockdown. ‘Als we nu harde maatregelen nemen, kunnen de scholen na de Paasvakantie volledig openen en kunnen de cafés en de restaurants op 1 mei heropenen. Doen we niets, dan komt dat op de helling te staan.’
Als we nu harde maatregelen nemen, kunnen de scholen na de Paasvakantie volledig openen en kunnen de cafés en de restaurants op 1 mei heropenen.
Omdat iedereen naar iedereen wijst, gebeurt weinig. Als noodlijn werd coronacommissaris Pedro Facon gevraagd uit te zoeken of de huidige maatregelen volstaan om de corona-opstoot in te dijken. Zijn rapport wordt ten vroegste dinsdagnamiddag verwacht. Dat is opgesteld in samenspraak met een reeks experten. Het moet de basis vormen voor het Overlegcomité, dat op vrijdag staat gepland maar kan worden vervroegd.
De kans is groot dat het rapport een lans breekt voor strengere maatregelen. Het idee rijpt om, net als Italië en Frankrijk, aan de noodrem te trekken. ‘Niemand heeft zin in halve maatregelen die niet blijken te volstaan’, zegt Van Gucht. ‘Als we iets doen, moet het er boenk op zijn. We moeten volgende week en de paasvakantie gebruiken voor een ommekeer. Met het hopelijk betere weer en het stijgende aantal vaccinaties kunnen we daarna versoepelen.’
0 件のコメント:
コメントを投稿