2021年3月25日木曜日

Lostrekken van vastgelopen schip op Suezkanaal kan weken duren: “Zo vast als een gestrande walvis” - Het Nieuwsblad

Het Egyptische Suezkanaal – één van de belangrijkste vaarroutes voor de wereldhandel – is donderdag nog steeds geblokkeerd door een vastgelopen schip. volgens experts kan het weken duren voor het schip weer losgetrokken kan worden.

Pogingen om de Ever Given in beweging te krijgen werden donderdag bij vloed hervat, maar de inspanningen om het enorme containerschip van meer dan 220.000 ton en 400 meter lang los te trekken, hebben onder meer door laag water en de ongunstige weersomstandigheden met veel wind al vertraging opgelopen. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe lang de klus precies gaat duren. “We kunnen niet uitsluiten dat het weken kan duren, afhankelijk van de situatie”, zei Peter Berdowski, CEO van het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis. Dat bedrijf is vanaf donderdag in Egypte om te helpen het gevaarte vlot te trekken.

LEES OOK. Containerschip langer dan Eiffeltoren blokkeert Suezkanaal: wat zijn de gevolgen? (+)

Volgens de Boskalis-topman zijn zowel de boeg als de achtersteven van het schip aan weerszijden van het kanaal opgetild. “Het is als een gestrande walvis. Het is een enorm gewicht op het zand. Wellicht zullen we moeten werken met een combinatie van het verminderen van gewicht door containers, olie en water van en uit het schip te halen, en sleepboten en zand baggeren. Hoe steviger het schip vastzit, hoe langer zo’n operatie duurt. Het kan dagen tot weken duren. Denk daarbij aan het aanvoeren van het materieel dat we nodig hebben, dat ligt daar niet om de hoek”, aldus Berdowski.

De Ever Given strandde dinsdagochtend nadat het stuurloos raakte door de combinatie van harde wind en een stofstorm, aldus de Suez Canal Authority in een verklaring.

Grootste scheepvaartopstopping in jaren

Enkele tientallen schepen, waaronder grote containerschepen, tankers die olie en gas vervoeren en bulkschepen die graan vervoeren, liggen intussen vast aan beide kanten van het kanaal, en vormen nu de grootste scheepvaartopstopping sinds jaren. Ongeveer 30 procent van het wereldwijde scheepscontainervolume gaat dagelijks door het 193 km lange Suezkanaal. Dat komt neer op ongeveer 12 procent van de totale wereldhandel van alle goederen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjEwMzI1XzkyNzc4NDM30gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿