2021年3月22日月曜日

Marc Coucke stapt in groentereus Greenyard - De Tijd

Met de kapitaalinjectie door Marc Coucke en een partner en een bijhorende herfinanciering trekt de groentereus de facto een streep onder de jarenlange zorgen over de schuldenberg. Het aandeel herstelt fors.

De ondernemer Marc Coucke stapt in het kapitaal van Greenyard . Dat bevestigt de fruit- en groentereus in een persbericht, nadat De Tijd dit weekend over de op til zijnde deal berichtte.

Coucke stopt samen met een andere Vlaamse ondernemer, Joris Ide, 50 miljoen vers geld in Greenyard. Ide had vorig jaar al een eerste belang opgebouwd in de groep.

Coucke krijgt in ruil voor de inbreng een zitje in de raad van bestuur. De instap verwatert de huidige grootaandeelhouder, Hein Deprez. Die zou volgens onze berekeningen van de huidige 49,3 procent tot een goede 40 procent zakken. Dat is bij een voor de rest versnipperd aandeelhouderschap nog altijd een controlebelang.

Samen met de kapitaalinjectie heeft Greenyard ook een schuldherschikking rond. De groep herfinanciert, 'tegen marktconforme voorwaarden', voor 467,5 miljoen schulden met een waarborg van de Vlaamse overheid. De nieuwe schulden hebben een looptijd van drie jaar, die met een jaar verlengd kan worden.

Met andere woorden: de aflossingen worden verder in de toekomst verschoven. Niet alleen de bestaande bankschulden worden zo geherfinancierd, maar ook de obligatielening van 125 miljoen die in december vervalt.

Met de dubbele deal zal Greenyard zijn schuldenberg naar eigen zeggen tegen het eind van het boekjaar - 31 maart - afgetopt hebben tot 3 keer de brutobedrijfswinst (ebitda), tegenover 3,5 keer voorheen. Dat is een opsteker voor een bedrijf dat twee jaar geleden bij een gehavende cashflow nog onder de hoge schuldenlast dreigde te bezwijken.

Greenyard saneerde de jongste jaren zijn portefeuille drastisch, via crisismanager Marc Zwaanveld. Verschillende bedrijfsonderdelen gingen de deur uit, terwijl over het voorbije boekjaar de rendabiliteit ook duidelijk verbeterde.

Over de eerste negen maanden van het boekjaar steeg de omzet 10 procent. Greenyard voorspelt voor het boekjaar tot 31 maart een ebitda rond 110 miljoen euro, tegenover 96 miljoen een boekjaar eerder en 65 miljoen over het boekjaar 2018/19.

Beleggers onthalen de schuldherfinanciering - die feitelijk een streep trekt onder de jarenlange zorgen over de (te) hoge schulden - enthousiast. Het aandeel koerst op de Brusselse beurs maandag tot 19 procent hoger.

Drie vragen aan Marc Zwaaneveld en Hein Deprez

Is dit het sluitstuk van de transformatie die twee jaar geleden werd ingezet?

Ja. Hiermee creëren we voor alle stakeholders een nieuwe basis en is de onzekerheid uit de markt. Greenyard is nu een weerbaar en veel stabieler bedrijf. Een bedrijf dat tegen een stootje kan. We zijn terug.
Er is dus veel werk gedaan. Maar we gaan nu vol door op ons meerjarenplan. We hebben er het volste vertrouwen in dat we onze leidende positie verder kunnen uitbouwen.

Jullie krijgen nu meer financiële ademruimte. Maar kan de verhouding tussen schulden en brutobedrijfswinst (ebitda) nog lager?

Op basis van de huidige lange termijnplannen mikken we schulden ten belope van 2 à 2,5 keer de ebitda. Aanvankelijk wilden we dat bereiken na twee jaar, maar nu gaan we ervan uit dat het al in de loop van het tweede jaar zal lukken.

Is er ruimte om opnieuw een dividend uit te keren?

De verhouding tussen schuld en ebitda moet eerst naar 2 à 2,5 keer dalen. Pas daarna kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi92b2VkaW5nLWRyYW5rL21hcmMtY291Y2tlLXN0YXB0LWluLWdyb2VudGVyZXVzLWdyZWVueWFyZC8xMDI5MjY0Ni5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿