2021年3月24日水曜日

Live | De Croo: 'We hebben gekozen voor de korte pijn: een paaspauze van vier weken' - De Standaard

Het Overlegcomité is vandaag vervroegd samengekomen omdat de coronacijfers blijven stijgen in het hele land. Er wordt overgegaan tot verstrengingen. Volg hier de persconferentie.

‘Na een lange periode van stabiliteit zien we ook in ons land dat de Britse variant dominant is geworden’, steekt premier De Croo van wal op de persconferentie. Die is besmettelijker, ziekmakender en dodelijker. ‘De viruscirculatie is inmiddels weer zo hoog dat de zorg zich afvraagt hoe lang we dit nog gaan volhouden.’ De extra besmettelijkheid van de virusvarianten leidt ook tot moeilijke situaties in onze buurlanden. Premier De Croo noemt de beslissingen die genomen werden dan ook ‘zeer moeilijk’ en ‘ontgoochelend voor wie rekende op versoepelingen’. Tegelijk benadrukt hij dat het de juiste beslissing is.

‘Het Overlegcomité heeft daarom gekozen voor de korte pijn’, klinkt het. De Croo noemt het een ‘paaspauze’, een afkoelingsperiode van vier weken. Te beginnen met het onderwijs: het contactonderwijs gaat al vanaf maandag op schop. Enkel de kleuterscholen blijven open. De geplande paasexamens gaan wel gewoon door. ‘We hebben deze methode ook toegepast tijdens de herfstvakantie en we hebben toen gezien dat dit geholpen heeft om een moeilijke situatie onder controle te houden.’

Voor het winkelen volgt België het Nederlandse voorbeeld. Niet-essentiële winkels zullen op afspraak moeten werken en laten maar twee bezoekers (uit dezelfde bubbel) toe. Op die manier wordt het zogenaamde ‘funshoppen’ ontmoedigd.

Het verbod op niet-essentiële reizen blijft van kracht tot na de paasvakantie. De controles aan de grens worden opgevoerd.

Telewerk blijft verplicht en zal ook sterker gecontroleerd worden.

Lichtpunten

Premier De Croo wil ook lichtpunten meegeven. ‘We hebben ons al vier maanden met succes verweerd tegen een derde golf. We gaan die golf nu de kop indrukken’, zegt hij. Hij wijst ook op de vooruitgang die we geboekt hebben met de vaccinaties. ‘Op basis van de huidige leverschema’s zouden we tegen eind mei de 65-plussers en de mensen met medische aandoeningen al een eerste prik gegeven hebben.’ Hij had het aanvankelijk over ‘eind maart’, maar corrigeerde zichzelf later. Vaccineren werkt ook, benadrukt de premier en hij verwijst daarbij naar het succes in de woonzorgcentra.

Het Overlegcomité mikt nog altijd op de zomer voor een zorgelozer leven. ‘Dat zal afhangen van de vaccinaties, maar ook met ons gedrag’. Hij roept daarom nogmaals op om je aan de basisregels te houden: beperk je contacten en respecteer de hygiënemaatregelen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) noemt de maatregelen een ‘grote opdoffer’. Toch ziet ook hij geen andere uitweg. ‘Het zijn stuk voor stuk harde maatregelen, maar ze zijn ook beperkt in de tijd.’ Hij roept daarom om opnieuw een inspanning te leveren: ‘We hebben dat in het verleden al zeer goed gedaan.’ Als perspectief wijst hij op de vaccinatiegraad onder 65-plussers en mensen met een onderliggende aandoening: ‘Als we al die meest kwetsbare mensen gevaccineerd hebben, zal er meer mogelijk zijn’. Kortom, er is licht aan het einde van de tunnel.

Bijgestelde maatregelen:

• Middelbare en basisscholen en deeltijds kunstonderwijs gaat vanaf 29 maart dicht. De lessen hervatten voltijds na de paasvakantie op 19 april. De examens in het secundair kunnen wel nog plaatsvinden

• Het kleuteronderwijs blijft open

• Jeugdkampen mogen binnenactiviteiten houden ‘als het echt niet anders kan’. De groepen blijven wel beperkt tot tien personen

• De buitenbubbel wordt opnieuw teruggeschroefd tot vier personen

• Niet-medische contactberoepen, zoals kappers, sluiten opnieuw tot 26 april

• Niet-essentiële winkels mogen enkel op afspraak openblijven voor maximaal twee personen. Grote winkels moeten het aantal bezoekers beperken tot 50 bezoekers.

Wat blijft hetzelfde?

• Eén knuffelcontact buiten het gezin

• Aan de avondklok wordt niet getornd.

• De niet-essentiële verplaatsingen worden niet beperkt. ‘We hebben dit ook niet gedaan in oktober en november, toen het erger gesteld was’, motiveert De Croo die keuze.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAzMjRfOTM5NTYyNzXSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿