2022年6月14日火曜日

Werkgevers leggen indexsprong op tafel in ruil voor nettopremie van 500 euro - VRT NWS

Werkgeversorganisatie Voka vraagt een indexsprong van 3 procent, wat betekent dat de automatische aanpassing van de lonen aan de inflatie een keer wordt overgeslagen. Voor de periode 2022-2024 zouden de lonen dan maar met 12 procent stijgen in plaats van 15 procent. Voka stelt voor dat de werkgevers dat compenseren met een nettopremie van 500 euro voor iedereen. 

De automatische indexering (de aanpassing van de lonen in functie van de stijging van de levensduurte) wordt voor de bedrijven onhoudbaar, zegt Voka, die daarom voorstelt om 3 procent van de geplande 8 procent inflatie niet uit te keren via de indexering, en in ruil 500 euro netto toe te kennen.

De inflatie zal naar schatting van de Nationale Bank dit jaar boven de 8 procent uitkomen. Door de automatische indexering volgen ook de lonen in die mate, met een historisch hoge stijging van de uurloonkosten tot gevolg. "De bedrijven kunnen dat niet langer trekken", waarschuwt Voka-topman Hans Maertens.

De werkgeversorganisatie stelt daarom voor om van de automatische indexering 3 procent te schrappen: een indexsprong dus. In ruil zou elke werknemer een nettopremie van 500 euro krijgen. "We willen die 8 procent indexering beperken tot 5 procent", aldus Maertens. 

Eerder had Voka er nog voor gepleit om alleen de hogere lonen tijdelijk minder snel te laten stijgen. Maar nu pleit Voka dus resoluut voor een indexsprong. "Dit om alle discussies te vermijden: wat is een laag loon, een gemiddeld loon, een hoog loon?", legt Maertens uit. "Wij kiezen resoluut voor de formule "centen in plaats van procenten". Op die manier wordt de zware loonlast van onze bedrijven wat gemilderd om onze concurrentiekracht ten opzichte van het buitenland te bewaren." 

Voka: automatische indexering bedraagt 22 miljard

Vandaag komt de factuur van de prijzenschok volledig terecht bij de bedrijven. Dat kost concurrentiekracht, waarschuwt de Nationale Bank. Door de hoge winstmarges beschikken die bedrijven wel over de nodige buffers, nuanceert de Nationale Bank.

Volgens Voka bedraagt de kost van de automatische indexering dit jaar 22 miljard euro. Door de indexsprong in ruil voor de nettopremie zou dat kunnen beperkt worden tot 18 miljard euro. "Nog altijd een gigantische bijdrage", aldus Maertens. 

De Vlaamse werkgeversorganisatie wil dat de indexsprong snel wordt uitgevoerd, nog dit jaar. "Iedereen moet een duit in het zakje doen."  Ook werkgeversorganisaties Unizo en VBO trokken al aan de alarmbel na de nieuwe prognoses van de centrale bank over het dalende concurrentievermogen. "Desastreus", waarschuwt het VBO, dat eerder ook al een indexsprong op tafel legde.

Voorzitter Open VLD: "Dit ligt niet op tafel in federale regering"

Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD, vindt het constructief dat werkgeversorganisaties constructieve voorstellen doen, maar benadrukt dat er geen indexsprong komt zoals Voka vraagt. 

"Het is goed dat ze hun rol spelen, maar ik stel wel vast dat er ook een groep mensen is met een lager loon of het middenloon die het echt wel heel moeilijk heeft vandaag. Dat voel je, dat zijn mensen die geen bedrijfswagen of tankkaart hebben en die tussen 2.000 en 3.000 euro verdienen. Voor hen weegt deze crisis heel zwaar. Tussen werknemers is het verschil heel groot in hoe ze worden aangetast. Dat zoeken naar oplossingen is dus constructief, maar je neemt dan ook wel een index af van de lagere lonen en dat ligt niet op tafel in de federale regering." 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiNGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8xNC9pbmRleHNwcm9uZy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿