2022年6月14日火曜日

Wijzen stijgende coronacijfers op een zomergolf? "Mogelijk equivalent van wintergriep, maar dan in de zomer" - VRT NWS

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zit weer in de lift en ook het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen. “Het was voorspelbaar dat de besmettingscijfers zouden stijgen”, zegt professor Tom Wenseleers (KU Leuven). Tegelijk is het veel moeilijker te voorspellen wat de zomer zal brengen. “Ik denk dat het al bij al wel zal meevallen, maar het kan wel neerkomen op het equivalent van een wintergriep, maar dan in het midden van de zomer”, zegt de biostatisticus.

Met de zomervakantie in het vooruitzicht zien we ook dat verschillende coronacijfers weer beginnen te stijgen. De Sciensano-cijfers van vandaag tonen dat de stijgende tendens in het aantal ziekenhuisopnames en het besmettingen zich doorzet. 

Respectievelijk zijn die cijfers met 15 en 19 procent gestegen, maar in absolute getallen blijven de stijgingen nog beperkt. “Op het dieptepunt van de pandemie zaten we op zo’n 50 ziekenhuisopnames per dag, nu zitten we op een 60-tal”, zegt statisticus Bart Mesuere (UGent). “Dus er is toch een duidelijke stijging", al is die - omdat de schaal door de voorgaande pieken zo groot is -  amper te zien op de onderstaande grafiek. 

Mesuere ziet dat de stijging in ziekenhuisopnames zich vooral in Brussel en Vlaanderen voordoet, met respectievelijke stijgingen van 33 en 32 procent, terwijl het aantal ziekenhuisopnames in Wallonië nog met 21 procent daalt.

Besmettingen

Bij de besmettingscijfers zien we ook een stijging, van 19 procent. Maar daarbij moet je rekening houden dat we een pak minder testen dan voorheen, merkt Bart Mesuere hierbij op. “We zitten nu aan zo’n 10.000 testen per dag, waar we ooit op meer dan 100.000 testen per dag zaten.” 

Het percentage positieve testen kan wel een richting aangeven, zegt Mesuere nog. “Op dit moment zit dat ook in stijgende lijn (+4,4 procent, naar 19,4 procent), maar ook hier is het moeilijk om veel conclusies uit te trekken.” 

Varianten

Het is nu de vraag of en hoeveel de cijfers verder zullen stijgen. “Dat is de vraag van één miljoen,” zegt Bart Mesuere, “maar ik vrees dat niemand daar op dit moment het antwoord op weet, want het modelleren van de cijfers wordt steeds complexer." 

Wiskundige modellen maken om de coronacijfers te voorspellen is heel moeilijk geworden omdat de samenstelling van de populatie op het vlak van corona de afgelopen jaren heel divers is geworden.  

Enerzijds heb je  intussen 4 of 5 verschillende vaccinatiestatussen. Anderzijds zijn er nu veel mensen die besmet zijn geweest met één of meerdere varianten. Die diversiteit in immuniteit maakt het allemaal heel moeilijk om te berekenen wat de invloed zal zijn van nieuwe varianten.  

De variatie in eerdere besmettingen maakt het heel moeilijk om voor België een goede voorspelling te maken.

Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven)

Tom Wenseleers treedt Mesuere hierin bij. “Zeker de variatie in eerdere besmettingen maakt het heel moeilijk om voor België een goede voorspelling te maken.” 

Wat Wenseleers wel heeft zien aankomen, is de huidige stijging van de cijfers. Die wordt veroorzaakt door twee nieuwe omikronvarianten - BA.4 & BA.5 - die de statistici al van in april op de voet volgen. “Op basis van cijfers uit Zuid-Afrika wisten we toen al dat als die varianten in België zouden arriveren, de besmettingscijfers zouden stijgen.”

Impact?

Wat veel minder goed voorspelbaar is, is de impact van deze varianten op de ziekenhuisopnames en de sterftecijfers. “Dit is heel moeilijk te berekenen omdat je (zoals hierboven al geschreven werd) in de bevolking heel veel verschillen hebt.”

Wenseleers: “Je kan wel voorspellen dat er een nieuwe golf zal komen, en ook dat die golf kleiner zal zijn dan de eerdere golf die veroorzaakt werd door de BA.1-variant, de eerste omikronvariant. De nieuwere varianten hebben namelijk een minder groot groeivoordeel dan die eerste variant.” 

“Verder gaan we ervan uit dat de impact op het aantal ziekenhuisopnames van deze varianten ook kleiner zal zijn,” zo zegt Wenseleers, “omdat er een grotere immuniteit is bij de bevolking”. “Maar 100 procent zeker zijn we daarover ook weer niet,” houdt de wetenschapper een slag om de arm, “omdat we ons hiervoor baseren op cijfers van Zuid-Afrika en Portugal.” Landen zijn immers onderling niet goed te vergelijken.

Wenseleers denkt dat het deze zomer "al bij al wel zal meevallen”. Al kan deze beperkte coronagolf - midden in de zomer - wel het equivalent worden van een wintergriep, voorziet Wenseleers.

We verwachten bij ons eerder een heuvel dan een berg te zien.

Steven Van Gucht (Sciensano)

Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano, zei eind vorige week al hetzelfde op Radio 1. "Ik denk dat we ons niet meteen grote zorgen moeten maken." Van Gucht baseert zich hiervoor op gegevens uit Portugal, waar ze de afgelopen weken een opstoot kregen door de BA.5-variant, die bij ons aan het opkomen is.  

"Dat heeft in Portugal geleid tot een stijging van de ziekenhuisopnames, maar dat is vrij beperkt gebleven en die trend is alweer aan het keren", zegt Van Gucht vandaag aan VRT NWS. 

Tegelijk worden we in België de komende tijd gediend van gunstige, zomerse omstandigheden. "We verwachten daarom bij ons eerder een heuvel dan een berg te zien in de curves. Dus we verwachten niet dat dat dit de komende weken tot een grote bijkomende druk op de zorg zal leiden", aldus Van Gucht.

BELUISTER - De inschatting die Steven Van Gucht vorige week vrijdag gaf op Radio 1:

Nicolas Maeterlinck

Van Gucht ziet overigens liever subvarianten zoals BA.4 en BA.5 van de omikronvariant komen dan volledig nieuwe varianten van het coronavirus. Subvarianten zijn namelijk verdere evoluties van bekende varianten. Ze gedragen zich voorspelbaarder dan volledig nieuwe varianten en er is immuniteit tegen, bij de bevolking. "Als er een volledig nieuwe variant opduikt, is het telkens weer afwachten."

Sneller dan griep

Tom Wenseleers merkt tot slot op dat de dodelijkheidsgraad van het coronavirus op dit moment ook te vergelijken valt met die van griep. “Maar het grote verschil met het griepvirus is dat het coronavirus veel meer besmettingen veroorzaakt en een veel snellere opeenvolging van verschillende golven heeft. 

"Dit coronavirus evolueert 2,5 keer zo snel als het snelst evoluerende griepvirus.” Dat maakt dat de totale tol van covid tot 9 keer hoger kan zijn dan de jaarlijkse tol van seizoensgriep, concludeert Wenseleers. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8xNC9hbmFseXNlLWNvcm9uYWNpamZlcnMv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿