2022年7月9日土曜日

Elon Musk blaast overname Twitter af wegens onduidelijkheid over valse accounts: "Drogreden of niet, dat is de vraag" - VRT NWS

Miljardair en Tesla-CEO Elon Musk zal de socialenetwerksite Twitter dan toch niet kopen. Dat hebben zijn advocaten laten weten aan de Amerikaanse beurswaakhond. Musk zou Twitter overnemen voor 44 miljard dollar, maar is niet tevreden met de informatie die het bedrijf hem moest leveren over het aantal échte gebruikers. Hij blaast de deal nu af. "De vraag is of zijn argument van de valse accounts een drogreden is, en of het steekhoudt voor een rechtbank", zegt VRT NWS-expert Tim Verheyden.

Het was lang een welles-nietesverhaal, maar eind april raakte de deal dan toch officieel rond. De raad van bestuur van Twitter aanvaardde toen het overnamebod van Elon Musk. De excentrieke topman van onder meer Tesla had er 44 miljard dollar voor over om de nieuwe eigenaar te worden van een van de grootste en meest invloedrijke communicatieplatformen ter wereld.

Twitter wilde eigenlijk eerst niet van Musk weten en activeerde zelfs een zogenoemde gifpilprocedure door extra aandelen uit te geven, die Musk dan ook moest verwerven en waardoor hij dus meer moest betalen. Maar uiteindelijk kwam alles dan toch in kannen en kruiken. Critici waren er niet over te spreken dat Musk, iemand met vaak eigenzinnige meningen, een dergelijk belangrijk en wereldwijd communicatienetwerk in handen zou krijgen.

Maar al snel bleek dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen. Op 13 mei, amper een paar weken na het akkoord, liet Elon Musk al weten dat hij de pauzeknop van de overname indrukte. Hij had cijfers opgevraagd over het aantal échte gebruikers op het platform. Op Twitter zei hij dat hij "in afwachting van details die de berekening ondersteunen dat valse profielen effectief minder dan 5 procent van alle gebruikers uitmaken", de deal tijdelijk on hold zette.

Volgens Musk blijft Twitter op dit moment nog altijd vaag over de valse profielen. Dat aantal is van invloed op de winstgevendheid van Twitter, omdat dergelijke accounts niet reageren op advertenties. Dat Twitter het team van Musk niet de nodige gegevens geeft, komt volgens de advocaten van Musk neer op contractbreuk. Daarom blaast hij de deal van 44 miljard dollar nu helemaal af. Dat blijkt uit een document dat de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) heeft gepubliceerd. 

De vraag is of Musks argumentatie standhoudt voor de rechtbank. 11 miljoen nepaccounts waar je advertentie-inkomsten aan misloopt, is dat doorslaggevend genoeg?

VRT NWS-expert Tim Verheyden

Juridische stappen

"Twitter heeft vandaag ongeveer 220 miljoen dagelijkse gebruikers. Twitter schat zelf dat 5 procent daarvan nepaccounts zijn, die dus fake news verspreiden, valse producten aanbieden of naar dubieuze sites leiden", legt VRT NWS-journalist en technologie-expert Tim Verheyden uit. "De vraag is nu of het argument van Elon Musk een drogreden is of niet. Als je een bod doet, moet je weten wat er speelt. Musk wist heel goed dat er nepaccounts waren, want hij wilde die net aanpakken."

Door af te zien van de deal, riskeert Musk een schadevergoeding van 1 miljard dollar te moeten betalen aan Twitter. Bovendien hangt hem een rechtszaak boven het hoofd. Bret Taylor, de bestuursvoorzitter bij Twitter, liet al weten dat de raad van bestuur "vastbesloten" is "om de transactie af te sluiten tegen de prijs en voorwaarden overeengekomen met Musk en plant om juridische stappen te ondernemen om de overeenkomst af te dwingen." 

"De vraag is of Musks argumentatie gaat standhouden voor de rechtbank. 11 miljoen nepaccounts waar je advertentie-inkomsten aan misloopt, is dat doorslaggevend genoeg om te zeggen dat die deal niet doorgaat? Dat valt nog te bezien", zegt Tim Verheyden.

Wat hier ook meespeelt, is geld. "44 miljard dollar, dat is niet niks, dat is 54 dollar per aandeel. Twitter is dat bedrag op dit moment niet waard. Mogelijk kan er onderhandeld worden over een lagere prijs, dat moet een gerechtelijke procedure uitwijzen."

De relatie tussen Elon Musk en Twitter verliep al grillig, en dit bevestigt volgens Verheyden het onvoorspelbare imago van Musk. De keuze van Musk heeft meteen gevolgen voor het bedrijf. De waarde van het aandeel van Twitter is na de bekendmaking van het nieuws met 5 procent gedaald op de beurs.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiNWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNy8wOC9tdXNrLXR3aXR0ZXIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿