2022年7月13日水曜日

Minister van Energie Van der Straeten (Groen) wil 25 procent van overwinst energiesector belasten - VRT NWS

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) stelt voor om dit jaar een eenmalige belasting in te voeren voor alle gas- en elektriciteitsbedrijven en voor alle petroleumhandelaars. Dat heeft ze aangekondigd in de Kamercommissie Energie, Leefmilieu en Klimaat. Het zou gaan om een heffing van 25 procent van de overwinst die de sector dit jaar boekt.

Van der Straeten baseert zich op het Italiaanse model. "Mijn voorstel bestaat erin om naar Italiaans voorbeeld en bijzondere belasting te heffen gelijk aan 25 procent van de stijging van de brutomarge, zoals die blijkt uit de periodieke btw-aangiftes ingediend voor de periode van 1 januari tot en met 31  december van dit jaar", aldus de minister.

De belasting zou per kwartaal worden berekend en alleen worden geheven als de stijging in een kwartaal nominaal minstens 100.000 euro en procentueel meer dan 10 procent bedraagt. 

"De bijzondere belasting is technologie-neutraal en van toepassing op elektriciteits- een aardgasbedrijven die bekend zijn bij de vier regulatoren en op geregistreerde handelaars van petroleum die rapporteren aan de FOD Economie", zegt Van der Straeten nog. Concreet betekent dit: alle producenten en leveranciers van aardgas, elektriciteit en petroleum. 

Minister Van der Straeten zal de belasting aankaarten tijdens het begrotingsoverleg in het najaar.

De Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG), wil eerst overleggen met de minister. Volgens directeur Marc Van den Bosch houdt minister Van der Straeten geen rekening met de verliezen die de bedrijven in het verleden gemaakt hebben. Het voorstel is ook niet goed voor de investeringen die nog moeten gebeuren in hernieuwbare energie, vindt hij.

Volgens het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is het voorstel van zijn collega van Energie Van der Straeten juridisch onhaalbaar. Ook CD&V-voorzitter Sammpy Mahdi zit op die lijn. "Mensen verwachten dat hun hoge energiefactuur op een serieuze manier wordt aangepakt en hebben niets aan dergelijke aankondigingspolitiek", zegt Mahdi. Hij stelt voor om via de bestaande nucleaire heffing te werken. 

"Minister Van der Straeten heeft hard gewerkt aan een ernstig voorstel dat juridisch niet evident, maar wél haalbaar is. In Italië slaagt men erin", reageert Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. "Dat kan hier ook, en wij gaan ervan uit dat onze coalitiepartners ook graag alles op alles willen zetten om de energiefacturen te laten dalen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNy8xMi9taW5pc3Rlci12YW4tZW5lcmdpZS12YW5kZXJzdHJhZXRlbi1ncm9lbi13aWwtZWVubWFsaWdlLW92ZXJ3aS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿