2022年9月12日月曜日

Helft werkende Nederlanders doet dat deeltijds (en dat is veel meer dan in België) - VRT NWS

Bijna de helft van de Nederlandse werkzame beroepsbevolking werkt deeltijds. Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek kenden onder andere de zorg, het onderwijs en de dienstensector in 2021 de meeste deeltijdwerkers. In België werkt een op de vier mensen deeltijds, al is het belangrijk om op te merken dat in Nederland een stuk meer mensen aan het werk zijn dan hier.

De Nederlandse werkzame beroepsbevolking tussen 15 en 75 jaar bestond in 2021 uit 9,3 miljoen mensen. 48 procent van die mensen werkten deeltijds. Dat meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 procent van de werkzame mannen werkte minder dan 35 uur per week. Bij de vrouwen ging het maar liefst om 70 procent. Veel deeltijdwerkers combineerden hun job met een opleiding.

Volgens het CBS kenden onder andere de zorg, het onderwijs en de dienstensector de meeste deeltijdwerkers. Kassamedewerkers werkten het vaakst deeltijds: 94 procent van hen werkte minder dan 35 uur per week. ICT-managers werkten het vaakst voltijds: slechts 3 procent werkte deeltijds, terwijl de Nederlandse landbouwers het vaakst meer dan 40 uur per week werkten.

Intussen roepen Nederlandse ondernemersorganisaties werknemers op om meer uren te werken en zo de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. De bijkomende uren leiden tot bijkomende inkomsten, die de koopkracht van huishoudens vooruit kunnen helpen, klinkt het. De vakbonden stellen daarentegen dat vooral hogere lonen de koopkracht zullen verbeteren.

En hoe zit het in ons land?

Vorig jaar werkte 26,5% van de Belgische loontrekkenden deeltijds, 40,2 procent vrouwen en 11,6 procent mannen. Hoewel dat ontegensprekelijk een stuk minder is dan in Nederland, gaat de vergelijking toch niet helemaal op.

Zo neemt Nederland een grotere leeftijdsgroep op in de berekening: daar gaat het over 15- tot 75-jarigen, terwijl in België de 20- tot 64-jarigen de werkzame beroepsbevolking vormen.

Daarnaast zijn er meer Nederlanders aan het werk dan bij ons: Nederland heeft een werkzaamheidsgraad van 83 procent, tegenover 71,9 procent in België. De kans dat er meer mensen deeltijds werken is dus groter dan bij ons.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiS2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8xMi9oZWxmdC1uZWRlcmxhbmRlcnMtd2Vya3QtZGVlbHRpamRzL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿