2023年1月4日水曜日

Nieuwe telg in omikronfamilie rukt op in VS en duikt ook in ons land op: "Ons immuunsysteem kan vrij goed om met deze varianten" - VRT.be

Er zijn in ons land twee stalen ontdekt van een nieuwe subvariant van het coronavirus, die in de Verenigde Staten razendsnel oprukt. Het gaat om de XBB.1.5-variant, een subvariant van de intussen gekende omikronvariant van het coronavirus. In de VS zijn al bijna de helft van alle besmettingen met deze subvariant. Viroloog Steven Van Gucht stelt gerust. "Tot nu toe zien we dat ons immuunsysteem vrij goed kan omgaan met alle omikronvarianten."

Volgens de laatste gegevens van het Amerikaanse gezondheidsagentschap Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is er een nieuwe subvariant van het coronavirus in opmars in de Verenigde Staten. De XBB.1.5-variant is een subvariant van de intussen gekende en dominante omikronvariant van het coronavirus. Afgelopen vrijdag was ongeveer 40 procent van de bevestigde besmettingen in de VS veroorzaakt door die XBB.1.5-variant. Een week daarvoor was dat nog maar 20 procent. In de noordoostelijke staten, zoals New York, is de XBB.1.5-variant al verantwoordelijk voor 75 procent van de bevestigde besmettingen.

Ook in België zijn al twee stalen ontdekt met de XBB.1.5-variant. Moeten we ons zorgen maken over deze nieuwe subvariant vant het coronavirus? Experten denken alvast van niet.

Is de XBB.1.5-variant gevaarlijk?

Zoals bij elke nieuwe variant die opduikt, is er in het begin nog maar weinig geweten over die specifieke mutatie van het virus. Toch hoeven we ons volgens viroloog Steven Van Gucht in ieder geval niet meteen zorgen te maken. "Het gaat om een echte omikronvariant binnen de omikronfamilie. En dat gegeven op zich blijft altijd goed nieuws."

Ons immuunsysteem kan vrij goed omgaan met alle omikronvarianten

Steven Van Gucht, viroloog

"Als er een nieuwe variant zou komen die niet van de omikronfamilie is, dan zou dat meer onzekerheid geven", legt hij uit. "Tot nu toe zien we dat ons immuunsysteem vrij goed kan omgaan met alle omikronvarianten. Je ziet wel dat er nog veel besmettingen zijn en dat de meer kwetsbare mensen nog altijd heel ziek kunnen worden, maar een doorsnee persoon die gevaccineerd is en in redelijke gezondheid verkeert, gaat meestal geen zware complicaties krijgen." 

Zal de XBB.1.5-variant ook bij ons dominant worden?

In de Verenigde Staten neemt het aantal besmettingen met de XBB.1.5-variant razendsnel toe. "Je ziet een snelle afname van de andere varianten en op korte tijd worden veertig tot vijftig procent van de besmettingen veroorzaakt door de XBB.1.5-variant", weet Van Gucht.

Viroloog Piet Maes van het Rega Instituut van de KU Leuven bevestigt dat er op dit moment al twee stalen zijn ontdekt met de XBB.1.5-variant in België. Ook in onze buurlanden is de subvariant van omikron aanwezig. In Frankrijk zijn er op dit moment 15 bevestigde besmettingen, in Nederland 10 en in Duitsland 1. In heel Europa gaat het om 58 bevestigde besmettingen. Maes maakt daar wel de kanttekening bij dat de officiële, bevestigde besmettingen waarschijnlijk achterlopen, waarschijnlijk zijn het er dus meer.

Ik zie op dit moment geen reden om te denken dat dit ons zwaar in de problemen zou brengen

Steven Van Gucht, viroloog

Gaat deze subvariant dan ook sowieso in Europa en in ons land dominant worden? "Nee, zeker is dat nooit", zegt viroloog Steven Van Gucht. "We hebben in het verleden nog gehad dat een variant heel belangrijk werd in één deel van de wereld, maar dan om één of andere reden toch niet goed doorbrak bij ons. Maar het zou kunnen en dat zou misschien een volgende golf, of golfje, kunnen geven. Ik zie op dit moment geen reden om te denken dat dat plots een zeer hoge golf zou zijn of dat dat ons zwaar in de problemen zou brengen."

Is XBB.1.5 besmettelijker of ziekmakender?

"Ik denk niet dat deze variant ziekmakender is", zegt Van Gucht. "Dat zou mij verbazen om eerlijk te zijn. Het ziekteprofiel bij alle omikronvarianten is vergelijkbaar, dus ik verwacht dat dat hier ook zo zal zijn."

"Mogelijk is de variant besmettelijker", gaat Van Gucht verder. "Maar je moet besmettelijkheid altijd als een relatief iets zien. Hij heeft een voordeel op de andere varianten waardoor hij de plaats van de andere varianten inneemt. Hij is beter in staat om de competitie aan te gaan met de andere varianten van de oudere generatie. The new kid on the block."

"Hij is fris, hij heeft nog veel energie en daardoor kan hij heel snel de plaats van de andere innemen. Je kan dat besmettelijkheid noemen, maar eigenlijk is het een groeivoordeel. Het is niet zo dat hij zich plots veel beter verspreidt via de lucht, of dat hij in plaats van 10 mensen 15 mensen gaat besmetten."

De "nieuwe variant" komt dan toch niet uit China?

Het is belangrijk om te benadrukken dat XBB.1.5 géén nieuwe coronavariant is, maar wel een subvariant van de bestaande en dominante omikronvariant van het coronavirus. Zoals er nog wel meer zijn geweest.

Van Gucht blijft wel benadrukken dat het belangrijk is om alle regio's in de wereld in de gaten houden, als het op echt nieuwe varianten van het coronavirus aankomt. "Wat we in China zien gebeuren, is dat alle oude varianten van bij ons China aan het veroveren zijn. Die hebben daar weinig moeite mee, want ze hebben geen competitie. De doorsnee Chinees is iets minder geïmmuniseerd dan wij, dus dat virus kan heel makkelijk heel China inpalmen. Daar zit niet zoveel druk op om te veranderen."

"Bij ons en in de Verenigde Staten is dat anders. Een nieuwe variant moet goede papieren hebben, moet telkens maar verbeteren want hij moet de oude garde verslaan. Daar is dus veel potentieel om te muteren en te veranderen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8wMy9uaWV1d2Utc3VidmFyaWFudC1jb3JvbmEtaW4tdmVyZW5pZ2RlLXN0YXRlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿