2023年1月7日土曜日

Pensioenspaarfondsen beleven slechtste jaar sinds 2008 - VRT.be

Pensioenspaarfondsen zagen hun waarde vorig jaar met gemiddeld 16 procent afnemen. Dat blijkt uit een berekening van de krant De Tijd. Het gaat om de slechtste prestatie sinds de financiële crisis van 2008.

Wie op een fiscaalvriendelijke manier wil sparen voor de oude dag, heeft daarvoor verschillende mogelijkheden. Je kan dat doen via langetermijnsparen, een pensioenspaarverzekering bij een verzekeraar maar ook via een pensioenspaarfonds bij een bank.

Volgens berekeningen van De Tijd beheerden alle pensioenfondsen samen een jaar geleden 25,5 miljard euro. Ruim 4 miljard daarvan is het voorbije jaar verdampt, goed voor een verlies van 16 procent. De gemiddelde pensioen­spaarder, die eind 2021 een spaarpot van 14.449 euro bezat, verloor 2.312 euro.

Slechtste resultaat sinds 2008

De 1,8 miljoen Belgen die geld investeren in een pensioenspaarfonds, beleefden het slechtste jaar sinds de financiële crisis van 2008. Een verlies van 16 procent is uitzonderlijk. Dat we voor een slechter rendement al terug moeten naar 2008, zegt voldoende. In dat jaar van de financiële crisis verloor de Bel-20 53,7 procent van zijn waarde en verloren pensioenspaarfondsen een kwart van hun waarde. 

In 2022 kon de Bel-20 het verlies beperken tot 14,1 procent. Een jaar waarin beleggers af te rekenen hadden met de oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de hoge inflatie. Dat 2022 dan toch een bijzonder zwak jaar werd voor pensioenspaarfondsen, heeft dan ook veel te maken met de stijgende rente.

Aandelen én obligaties zwak

Pensioenspaarfondsen beleggen in zowel aandelen als in obligaties. En beide hebben een zwak jaar achter de rug. Obligaties moeten de portefeuilles doorgaans wat overeind houden als aandelen het laten afweten. Maar vorig jaar gingen ook de obligatiekoersen fors omlaag. Dat komt door het beleid van de centrale banken. De Europese Centrale Bank en de Amerikaanse FED hebben hun belangrijkste rentevoeten in ijltempo opgetrokken om de hoge inflatie een halt toe te roepen.

De stijgende rente is op zich goed nieuws voor rentedragende beleggingsproducten zoals obligaties. Nieuwe obligaties leveren immers een hogere coupon, een hogere interest op. Maar tegelijk worden bestaande obligaties - die verhandeld worden op beurzen - minder waard. Dat komt omdat beleggers de bestaande, minder interessante obligaties van de hand doen en inruilen voor nieuwe met een hogere rendement.

Die unieke cocktail van dalende aandelen- en obligatiekoersen doet de pensioenspaarder even pijn. Maar op langere termijn blijven de rendementen van zulke fondsen positief en doorgaans hoger dan de inflatie.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8wNy9wZW5zaW9lbnNwYWFyZm9uZHNlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿