Het Havenbedrijf en Flanders Investment and Trade moeten hun informatie delen over de plannen van het Britse chemiebedrijf Ineos voor een grote plasticfabriek in Antwerpen.
Begin dit jaar kondigde het Britse chemiebedrijf Ineos aan dat het in de haven van Antwerpen twee nieuwe fabrieken voor de productie van plastic wil bouwen. Voor die investering van 3 miljard euro – goed voor 400 banen – lag zowel Antwerpen als Rotterdam in de weegschaal.
Dat Ineos uiteindelijk voor Antwerpen koos is (ook) de verdienste van de inspanningen die het Havenbedrijf Antwerpen (HA) en Vlaanderen de afgelopen maanden hebben geleverd om de Britten te overtuigen. Ook Flanders Investment en Trade (FIT), het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, werd ingeschakeld.
Maar terwijl de Vlaamse regering en de haven de komst van de plasticfabrieken toejuichen, groeit het verzet tegen de bouwplannen. Burger- en milieuorganisaties, zoals Straten-generaal en de Bond Beter Leefmilieu, hebben vragen bij de duurzaamheid van de investering, en hoe die kadert in de ambitie van de Antwerpse haven om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.
Rode loper
Ook het Recycling Netwerk, in ons land bekend door zijn strijd tegen plastics en zijn pleidooi voor statiegeld, gaat in het verweer. ‘Iedereen zegt dat we minder plastics moeten gebruiken. Maar als Ineos met miljarden komt zwaaien voor een grote plasticfabriek, rollen politici de rode loper uit’, zegt directeur Rob Buurman.
Om zicht te krijgen op de mogelijke milieuproblemen die de nieuwe fabrieken kunnen veroorzaken, vroeg het Recycling Netwerk het Havenbedrijf en het FIT om hun informatie over de plannen te delen. Dat weigerden ze. Maar de beroepsinstantie van de Vlaamse overheid voor openbaarheid van bestuur heeft nu beslist dat ze dat toch moeten doen, tenzij het HA en het FIT kunnen bewijzen dat er een wettelijke uitzonderingsgrond is.
Uit het besluit, dat De Standaard kon inkijken, blijkt dat sommige van de documenten inderdaad informatie bevatten die legitiem kunnen worden uitgezonderd – onder andere om concurrentiële redenen – maar dat er ook documenten zijn waarvoor dat niet noodzakelijk het geval is.
Vlaamse ambitie torpederen
‘Wij willen een inventaris van het beslissingsproces’, zegt Buurman. ‘Wat is er beloofd en afgesproken? Is er, bijvoorbeeld, gesproken over een mogelijke koolstoftaks? Deze investering kan de Vlaamse ambitie torpederen om tegen 2050 klimaatneutraal te worden en is dus te belangrijk om geen transparantie over te verschaffen.’
Het Havenbedrijf reageerde gisteren niet op mails of telefoontjes. Bij het FIT zegt ceo Claire Tillekaerts dat ze de beslissing onderzoekt en in afwachting geen commentaar geeft.
Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190501_04366884
0 件のコメント:
コメントを投稿