2019年5月6日月曜日

Handelsoorlog test beursromance - De Standaard

Het weer opduiken van handelsspanningen tussen de VS en China geeft de romance op de beurs een deuk. Trump dreigt met nieuwe sancties net nu een akkoord in de maak leek. Werd China verrast of toch niet?

De Chinese aandelenbeurs ging zo’n 5,5 procent onderuit als gevolg van de zondagse tweets van Donald Trump. In de ochtendhandel zakken ook de Europese beurzen, in Brussel verloor de Bel20 ...

De Chinese aandelenbeurs ging zo’n 5,5 procent onderuit als gevolg van de zondagse tweets van Donald Trump. In de ochtendhandel zakken ook de Europese beurzen, in Brussel verloor de Bel20 bij de opening tot 2 procent.

Trump dreigt ermee de importtarieven op Chinese producten tot 25 procent te verhogen en dit mogelijk al vanaf deze vrijda. De tweets van Trump kwamen er enkele dagen voordat woensdag de Chinese delegatie in de VS zou aankomen voor beslissende onderhandelingen, waarvan sommigen hoopten dat ze al op vrijdag tot een akkoord konden leiden.

‘Het handelsakkoord met China loopt gewoon verder, maar de vooruitgang is te beperkt doordat China wil heronderhandelen. Neen’, tweette Trump. Hij wees er ook op dat de heffingen op Chinese producten mee verklaren waarom het met de Amerikaanse economie goed gaat. Die heffingen hebben volgens hem weinig impact op de productiekosten van Amerikaanse goederen en diensten.

Trump gaat daarmee in tegen de gangbare economische theorie die stelt dat handelsbarrières de kosten van goederen en diensten verhogen en dus een verarming betekenen. Trump dreigt ermee deze vrijdag al de tarieven van 10 procent op zo’n 200 miljard dollar Chinese producten te verhogen tot 25 procent. Die 25 procent zou 'binnenkort' ook ingevoerd worden voor 325 miljard dollar Chinese producten waar tot nu toe geen heffing op was.

Niet met mes op de keel

China heeft altijd gezegd dat het niet met de mes op de keel wil onderhandelen. Een journalist van de Global Times, een nationalistische Chinese krant, suggereerde gisteren al dat hoofdonderhandelaar Liu He niet naar Washington zou afzakken. Diezelfde Liu stapte in september ook al eens niet op het vliegtuig nadat Trump de drukte had verhoogd.

De Chinezen bereiden in elk geval nog het vertrek van de 100-koppige delegatie voor. Maar ze proberen wel zicht te krijgen op de situatie, zei Geng Shuang, een woordvoerder voor de Chinese regering.

Of de tarieven echt al deze vrijdag de hoogte kunnen ingaan, is een andere vraag. De Amerikaanse functionarissen die de tarieven moeten implementeren, hebben tot nu toe weinig haast getoond. Ze vrezen dat ze juridisch kwetsbaar zijn waardoor ze een verbod zouden kunnen opgelegd krijgen. In de VS staan groepen die belang hebben bij goedkope Chinese export klaar om met scherp te schieten. Rick Helfenbein, voorzitter van de Amerikaanse kleding- en schoenensector, zegt dat als de heffing van 25 procent er komt, een doorsnee Amerikaans gezin 500 dollar per jaar meer zal kwijt zijn aan kledingkosten.

Het zag er nochtans geruime tijd naar uit dat de gesprekken tussen de VS en China goed liepen. In februari zei Trump nog dat een geplande tariefverhoging op de invoer van 200 miljard dollar aan Chinese goederen die op 1 maart zou ingaan, voorlopig uitgesteld werd.

Eenzijdige sancties

De Amerikanen willen onder meer het recht hebben om eenzijdig tariefverhogingen in te voeren als ze vinden dat China zijn afspraken niet nakomt en dit zonder dat de Chinezen het recht zouden hebben op hun beurt te reageren met tariefverhogingen. De VS wil de zekerheid hebben dat als ze China een sanctie opleggen, dit niet de start wordt van nieuwe rondjes in de handelsoorlog. Maar de Chinezen vinden zo’n eenzijdig recht maar niets.

China verzet zich ook tegen de eis van de Amerikanen dat ook Amerikaanse bedrijven toegang moeten hebben tot de Chinese ‘cloud computing markt’. De VS willen ook sneller toegang voor hun landbouwproducten. Niet langer dan afgelopen donderdag dook plotseling in de Chinese krant de Global Times een artikel op ‘dat de gesprekken aan beide kampen mogelijk in een impasse waren terechtgekomen’.

De beurzen in Europa reageerden met verliezen tussen 1,5 procent en 2 procent. In China was de schade groter, maar handelaren wezen erop dat de beurs er de afgelopen maanden al een flinke rit heeft opzitten. Maar dat is voor de meeste markten zo.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190506_04379046

0 件のコメント:

コメントを投稿