2019年12月11日水曜日

Aramco slaagt in grootste beursgang ooit - De Tijd

De oliegigant Aramco schiet op de eerste beursdag 10 procent hoger, met dank aan steunaankopen van staatsfondsen. De door de Saoedische kroonprins gedroomde waardering van 2.000 miljard dollar is niet ver weg.

Aramco gaat woensdag bij zijn beursdebuut 10 procent hoger tot 35,2 rial, dat is de maximale dagstijging. Het bedrijf is daarmee 1.880 miljard dollar waard. Aramco is nu ruim de helft meer waard dan de Amerikaanse mastodonten Apple of Microsoft, tot dinsdag de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. 

De olieproducent haalt met de beursgang 25,6 miljard dollar (23,1 miljard euro) op. Ook dat is een record. Het Chinese Alibaba haalde in 2014 op Wall Street 25 miljard dollar op. 

Toch kunnen we Aramco bezwaarlijk als een normale beursintroductie beschouwen. Kroonprins Mohammed bin Salman ambieerde in 2016 een beursgang van 100 miljard dollar en een waardering van 2.000 miljard dollar. Sindsdien heeft Saoedi-Arabië de beursplannen grondig bijgestuurd, vooral door een grote scepsis van buitenlandse beleggers tegenover de door de kroonprins gedroomde waardering.

In theorie kan Aramco donderdag al de gedroomde waardering van 2.000 miljard dollar bereiken.

Particuliere beleggers in Saoedi-Arabië krijgen bonusaandelen als ze de eerste zes maanden niet verkopen. Rijke families werd 'vriendelijk gevraagd' in te tekenen. En tot slot zijn er nog de Saoedische fondsen die nauw verbonden zijn met de regering en waarvan wordt verwacht dat ze tijdens de eerste beursdagen het aandeel zullen ondersteunen. 'Aan de staatsfondsen is gevraagd wat cash achter de hand te houden voor de eerste beursdagen van Aramco. De bedoeling is de waardering snel boven 2.000 miljard dollar te krijgen', zegt een bron aan de Britse krant Financial Times. 

Hedgefondsen

Ook meerdere westerse hedgefondsen hebben aanzienlijke aandelenpakketten in Armaco gevraagd - en gekregen - in de overtuiging dat de koers dankzij alle steunmaatregelen stijgt. Sommige ervan zouden van plan zijn opnieuw te verkopen zodra de grens van 2.000 miljard dollar in zicht komt, signaleren bronnen in Financial Times.

In theorie kan de beurswaarde van Aramco donderdag al de magische grens van 2.000 miljard dollar bereiken, mocht het aandeel opnieuw de maximale dagstijging van 10 procent genieten. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1idWl0ZW5sYW5kc2UtYmV1cnplbi9hcmFtY28tc2xhYWd0LWluLWdyb290c3RlLWJldXJzZ2FuZy1vb2l0LzEwMTkwMDExLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿