De bierreus AB InBev gaat op zoek naar een opvolger voor CEO Carlos Brito. Dat schrijft Financial Times. De headhunter Spencer Stuart leidt de zoektocht. Bij AB Inbev weigert men elke commentaar.
Volgens de zakenkrant overweegt AB InBev ernstig om ook externe kandidaten in aanmerking te laten komen voor de job van Brito. Intern zou er slechts één naam komen boven drijven: Michel Doukeris. Die leidt de Noord-Amerikaanse tak van AB InBev.
Hoofd strategie David Almeida en marketingdirecteur Pedro Earp zouden niet meer in aanmerking komen. Het is de bedoeling dat de opvolg(st)er pas volgend jaar aantreedt - al sluit één bron niet uit dat Brito langer aanblijft indien de zoektocht op niets uitmondt. Het zou de bedoeling zijn dat de Braziliaan na zijn vervanging bestuurder wordt bij de bierreus.
Dankzij de overname van het Zuid-Afrikaanse SAB Miller groeide AB InBev uit tot wereldmarktleider. Maar de medaille had ook een keerzijde: de bierreus ging daarvoor een enorme hoop schulden aan.
Zijn vervanging zou de derde wissel aan de top. Vorig jaar verving Martin Barrington de Fransman Olivier Goudet als voorzitter, dit voorjaar stapte financieel directeur Felipe Dutra als financieel directeur. Dutra - een vetrouweling van Brito en net als de CEO van de bierreus een Braziliaan - werd vervangen door Fernando Tennenbaum.
Op minder dan een jaar tijd zullen (naar alle waarschijnlijkheid) twee bierreuzen van CEO wisselen. Jean-François van Boxmeer, de topman van rivaal Heineken, zwaaide dit jaar af bij de Nederlandse biergigant. Hij gaf de fakkel door aan de Nederlander Dolf van den Brink, een oudgediende.
Brito is sinds 2005 CEO van AB InBev. Onder Brito's leiderschap deed AB InBev enkele megaovernames waaronder die van het Amerikaanse Anheuser-Busch en het Zuid-Afrikaanse SAB Miller.
Dankzij die laatste - heel duur betaalde - overname groeide de Belgische groep uit tot wereldmarktleider. Maar de medaille had ook een keerzijde: AB InBev ging voor de deal een enorme hoop schulden aan. AB InBev betaalde 79 miljard pond voor SABMiller, waardoor de schuldenberg eind 2018 opliep tot 102,5 miljard dollar. Eind juni had AB InBev nog steeds 87,4 miljard dollar schulden of 4,9 keer zijn brutobedrijfswinst (ebitda).
Jaren na de deal probeert de bierreus nog altijd zijn schuldgraad naar beneden te krijgen. In dat kader bracht AB InBev zijn Aziatische afdeling naar de beurs en verkocht het zijn Australische afdeling. De groep snoeide - om cash in huis te houden - ook twee keer in haar dividend (dit jaar weliswaar om de effecten van de coronacrisis te temperen).
Beurskoers
De hoge schulden wegen al lang op de beurskoers van de bierreus. Eind 2015 noteerde AB InBev ten tijde van de overname van SABMiller op een recordkoers van meer dan 122 euro. Gisteren klokte het aandeel af op 49,34 euro of ongeveer 60 procent lager.
Als bierproducent werd AB InBev hard getroffen door de coronacrisis en de wekenlange sluiting van de cafés. In het eerst kwartaal daalde het volume verkocht bier met 9,3 procent. In april met liefst 32 procent.
0 件のコメント:
コメントを投稿