(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet, na de koersval op Wall Street dinsdagavond.
IG voorziet een openingsverlies van 20 punten voor de Duitse DAX, een kleine plus van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 15 punten voor de Britse FTSE 100.
De Europese beurzen sloten dinsdag lager nadat Wall Street de verliezen van vorige week voortzette.
De Europese markten hadden maandag nog vrij spel, met de Amerikaanse beurzen die gesloten waren voor Labor Day. De voortgezette daling op Wall Street bepaalde dinsdag het sentiment in Europa, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.
"Ik denk dat we moeten beginnen te anticiperen op een rotatie. De drijvende kracht achter tech gaat afnemen", zei Seema Shah van Principal Global Investors, die een relatie legde met de versoepeling van maatregelen om de coronaviruspandemie in te dammen.
"We zien de lockdowns versoepelen en de vooruitzichten van een vaccin en mensen beginnen terug te keren naar een normalere levensstijl. De afhankelijkheid van tech begint te verzwakken na de piek op het hoogtepunt van de lockdown."
De stijgende spanningen tussen de VS en China waren mede verantwoordelijk voor de afkeer van risico op de aandelenbeurzen. President Donald Trump suggereerde dat de Amerikaanse economie zich moet loskoppelen van China, om minder afhankelijk te worden van de Aziatische grootmacht.
De EU wil intussen importheffingen op Amerikaanse producten schrappen, meldde de Europese Commissie, om de handelsbetrekkingen met de VS te verbeteren.
De Britse FTSE100 index beperkte de verliezen omdat het pond in waarde bleef dalen tegenover de euro.
Beleggers vrezen dat er niet binnen een maand een akkoord zal liggen tussen de Britten en de EU over de Brexit, wat zou betekenen dat de handelsrelaties zullen worden bepaald door de regels van de Wereldhandelsorganisatie vanaf volgend jaar.
Op macro-economisch gebied meldde Japan in de ochtend een sterkere economische krimp over het tweede kwartaal dan eerder gemeld. Voor de eurozone was het krimpcijfer van 11,8 procent juist iets minder groot dan de eerder gemelde 12,1 procent.
Bedrijfsnieuws
Technologiefonds Infineon zag de eerdere verliezen teruglopen tot 2 procent. ASML verloor ruim 2 procent in Amsterdam.
De energiereuzen Shell en Total leverden ruim 3 procent van hun waarde in, onder invloed van de dalende olieprijzen.
Ook vliegtuigfabrikant Airbus behoorde bij de dalers met een verlies van 3 procent.
Banken deden het niet veel beter. Santander en BNP Paribas sloten tot 3 procent lager in Madrid en Parijs.
Het aandeel easyJet daalde 5 procent. De vliegmaatschappij verwacht in het lopende vierde kwartaal van dit jaar minder dan 40 procent van de geplande vluchten uit te voeren, door de beperkingen vanwege op de coronacrisis. S&P handhaafde de kredietstatus van luchtvaartmaatschappij Ryanair op BBB, ondanks de enorme terugloop van het aantal passagiers. De Ierse maatschappij sloot 2 procent lager.
Sanofi sloot 0,2 procent hoger. Het farmacieconcern zal zijn coronavaccin voor minder dan 10 euro gaan verkopen en liet tevens weten plannen te hebben om de divisie farmaceutische ingrediënten in de komende maanden naar de beurs te brengen. Dit kondigde CEO Olivier Bogillot aan op de radiozender France Inter.
Euro STOXX 50 3.267,37 (-1,41%)
STOXX Europe 600 363,75 (-1,15%)
DAX 12.968,33 (-1,01%)
CAC 40 4.973,52 (-1,59%)
FTSE 100 5.930,30 (-0,12%)
SMI 10.250,44 (-0,46%)
AEX 548,48 (-1,16%)
BEL 20 3.303,23 (-1,67%)
FTSE MIB 19.380,18 (-1,81%)
IBEX 35 6.955,00 (-1,78%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in de plus.
De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag met forse verliezen, voortbordurend op de verliezen van vorige week, nadat ze maandag gesloten waren voor Labor Day.
Beleggers vrezen dat de enorme koersstijgingen voor aandelen zoals Tesla, Apple, Facebook, Microsoft en Amazon.com te ver zijn gegaan en niet langer houdbaar zijn. De vraag is of de grote aandelenindices wel kunnen blijven stijgen zonder de hulp van de technologiereuzen, zei Clifton Hill van Acadian Asset Management.
Hij is ook benieuwd of het geld dat uit de technologiesector wegvlucht zal roteren naar "waarde-aandelen en andere bedrijven die het niet zo goed hebben gedaan". Ook kijkt hij naar de 'Nasdaq whale' - het Japanse bedrijf Softbank dat volgens een verhaal van de Financial Times de rally in de techsector aanzwengelde door afgelopen maanden voor miljarden aan aandelenderivaten in te slaan.
Uitspraken van president Donald Trump, die de Amerikaanse economie zou willen loskoppelen van China, droegen bij aan de nervositeit bij beleggers, zeiden analisten.
"We gaan Amerika de industriële supermacht van de wereld maken en eens en voor altijd de afhankelijkheid van China beëindigen, of dat nou is door ontkoppeling of door middel van zware importheffingen zoals ik al heb gedaan", zei Donald Trump tijdens een persconferentie op Labor Day.
Ontkoppelen houdt in dat alleen binnenlandse bedrijven binnenlandse klanten kunnen bedienen, concludeerde Mark Haefele van UBS. Volgens hem zal de wereld na de coronaviruspandemie overigens sowieso minder mondiaal en meer digitaal worden. Productie vindt in dat proces weer dichter bij huis plaats en wordt meer geautomatiseerd.
"Het conflict zou de Amerikaanse hightech-industrie wel eens het hardst kunnen raken, omdat China nu al zegt dat het zijn eigen chips wil gaan ontwerpen om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse know-how", volgens Boris Schlossberg van BK Asset Management.
Bedrijfsnieuws
Tesla verloor 21 procent, nadat vrijdag bekend werd dat het aandeel niet in de S&P500 wordt opgenomen. Het aandeel was sterk gestegen in anticipatie op die stap. "De champagne stond koud om het te vieren", volgens Wedbush-analist Dan Ives. Het gesplitste aandeel van de hippe fabrikant van eletrische auto's piekte eind augustus nog net onder 500 dollar maar sloot dinsdag op 330 dollar.
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing ondervindt opnieuw problemen bij de productie van zijn 787 Dreamliner, waardoor veiligheidscontroleurs alsnog kwaliteitscontroles willen uitvoeren. Dit blijkt volgens de zakenkrant The Wall Street Journal uit een overheidsmemorandum van 31 augustus en andere bronnen. Het aandeel daalde 6 procent.
Beyond Meat won 7 procent. De markt van plantaardige vleesvervangers gaat in China produceren, na een deal voor productielocaties met de regio Jiaxing, nabij de grootste Chinese stad Shanghai.
Ook andere grote namen in de techsector gingen onderuit: iPhone-maker Apple, verloor bijna 7 procent en chipfabrikant Nvidia 5,6 procent.
Autofabrikant General Motors onttrok zich aan de malaise, met een koerswinst van 8 procent, na een deal met de maker van elektrische vrachtwagens en pickup-trucks Nikola, die 41 procent meer waard werd. Net als de grote rivaal is het bedrijf vernoemd naar de negentiende eeuwse grondlegger van de elektrificatie Nikola Tesla.
S&P 500 index 3.331,84 (-2,78%)
Dow Jones index 27.500,89 (-2,25%)
Nasdaq Composite 10.847,69 (-4,11%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie lager.
Nikkei 225 23.006,83 (-1,2%)
Shanghai Composite 3.280,96 (-1,1%)
Hang Seng 24.385,51 (-1,0%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1778. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1780 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,1795 op de borden.
USD/JPY Yen 105,89
EUR/USD Euro 1,1778
EUR/JPY Yen 124,72
MACRO-AGENDA:
WOENSDAG 9 SEPTEMBER 2020
03:30 Inflatie en producentenprijzen - Augustus (Chi)
06:30 Industriële productie - Juli (NL)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Vacatures - Juli (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Flatex - Halfjaarcijfers (Dld)
22:00 Oracle - Cijfers tweede kwartaal (VS)
Deel dit artikel via:
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3LmJldXJzZHVpdmVsLmJlL0JldXJzbmlldXdzLzU5MDEyOS9FdXJvcGVzZS1iZXVyemVuLW9wZW5lbi1sYWdlci5hc3B40gEA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿