Wall Street is donderdag fors gezakt. Er loopt lucht uit techaandelen.
De Amerikaanse beurzen stonden in het rood. De graadmeters lijken even een forse adempauze te nemen na de recente recordjachten van de S&P500 en de Nasdaq. Die laatste beursgraadmeter maakte een opvallende uitschuiver van 5 procent. Ter vergelijking: de Dow Jones verloor 2,8 procent.
Daarmee lijkt wat lucht te lopen uit de techaandelen die een ongekende succesrit achter de rug hebben. De techbeurs Nasdaq is sinds begin dit jaar met bijna 30 procent gestegen. Sinds het dieptepunt van de coronacrisis in maart is de index zelfs met bijna 70 procent geklommen.
Het kan goed zijn dat er een fellere correctie komt waarbij techaandelen 10 procent kunnen zakken
In de hoek waar de klappen vielen zat onder andere de videobeldienst Zoom die 10 procent onderuitging. Kortgeleden beloonden beleggers het bedrijf nog voor de uitstekende resultaten in het kwartaalrapport. De groep rapporteerde een omzetgroei van 355 procent over het kwartaal tot eind juli. Met 644 miljoen dollar draaide de videodienst in één kwartaal een stuk meer omzet dan de 623 miljoen dollar over het hele voorbije boekjaar.
Ook het internetfitnessaandeel Peloton Interactive kreeg er flink van langs en moest ruim 9 procent prijsgeven. Verder kreeg Teladoc Health , een virtuele gezondheidsspeler, een klap van 9 procent en ook NVIDIA zag 9,2 procent verdwijnen. Voorts moet Tesla het ontgelden met een tuimeling van 9 procent.
Een briesje is ook te voelen bij Big Tech. Aandelen die kortgeleden nog op recordniveaus stonden gaan lager. Microsoft verloor 6,2 procent, Apple 8 procent, Amazon levert 4,6 procent in, Google-moeder Alphabet gaat ruim 5 procent lager en Facebook gaat 3,8 procent omlaag.
De Vix-index, de paniekbarometer van de Amerikaanse aandelen, steeg tot zijn hoogste punt sinds meer dan zeven weken en kwam daarbij boven zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde.
Pandemieproof
De afgelopen maanden doken beleggers massaal op de technologiesector. Dat kwam onder andere omdat zijn aandelen gezien werden als coronaproof. Waar de oude economie haar deuren tijdens de lockdown moest sluiten, bleef de digitale deur van de technologiewereld wijd open. En waar de fysieke economie tot stilstand kwam, draaide de economie van de e-commerce als nooit tevoren.
Daarnaast waren de techaandelen razendpopulair dankzij de extreem lage rente. Omdat de lange rentes door de stevige ingrepen van de centrale banken stevig daalden, werden de toekomstige winsten meer waard. Bij technologieaandelen ligt het grootste gedeelte van de winst nog in de toekomst: ze moeten nog groeien.
'De komende dagen zijn cruciaal'
Volgens hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis is het mogelijk dat de neerwaartse koersbewegingen van donderdag tot een bredere correctie in de techsector zullen leiden. 'Daarvoor zijn de komende dagen cruciaal. Aan de ene kant staat bijna iedereen die in de grote techaandelen zit inmiddels op winst. Die beleggers zullen zich nu afvragen of ze geen winst willen nemen. Aan de andere kant zijn er ook beleggers in cash die steeds niet in konden stappen door de rechte lijn die techaandelen omhoog maakten. Deze beleggers zouden dit als een mooi instapmoment kunnen zien.'
'Die strijd tussen verkopers en kopers zal de komende dagen gestreden worden', vervolgt Gijsels. 'Het kan goed zijn dat er een fellere correctie komt waarbij techaandelen 10 procent kunnen zakken. Na de forse koersstijgingen van de afgelopen maanden is dat niet vreemd.'
Economie stagneert
'Er was eigenlijk weinig slecht nieuws dat de verkoopgolf kan verklaren', zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING. 'Behalve een cijfer over de dienstensector waaruit bleek dat de groei in augustus iets vertraagde. Mogelijk beginnen beleggers zich toch wat zorgen te maken om het economisch herstel en wanneer een aantal partijen beginnen te verkopen kun je na forse koersstijgingen ineens een sneeuwbaleffect krijgen.'
Volgens Vanden Houte kan de verkoopgolf doorzetten in de komende dagen. 'Verschillende waarnemers kwamen eerder al tot de conclusie dat het optimisme in de markt wel wat erg groot was. Het kan dus zo zijn dat het sentiment zich nu keert en de verkopen zich voortzetten.'
0 件のコメント:
コメントを投稿