2020年11月4日水曜日

China blokkeert in extremis grootste beursgang ooit - De Tijd

De Chinese toezichthouders houden verrassend de beursgang van fintechreus Ant Group tegen. Die was voorzien voor donderdag. Alibaba, de moedergroep van Ant, gaat op Wall Street onderuit.

De betaalspecialist Ant Group, onderdeel van het Chinese concern Alibaba van Jack Ma, ging normaal donderdag naar de beurzen van Sjanghai en Hongkong. De groep zou met de operatie 34,4 miljard dollar ophalen, en zo tekenen voor de grootste beursgang ooit.

De beurs van Sjanghai kondigde dinsdag evenwel aan dat de beursgang niet doorgaat. Een verrassing van formaat. Bepaalde veranderingen inzake de 'regelgeving van fintechbedrijven' zouden ingrijpend genoeg zijn om de beursgang uit te stellen. Kort na de mededeling van de beurs van Sjanghai meldde ook de beurs van Hongkong dat de beursgang deze week niet doorgaat.

Fintech aan banden

De nieuwe regelgeving zou ermee te maken hebben dat Ant de kredietverlening fors aan banden moet leggen. Zo zouden leningen niet groter mogen zijn dan 300.000 renminbi (38.343 euro) of één derde van een jaarinkomen. Verder zou Ant een veel grotere buffer moeten aanleggen in verhouding tot de uitgekeerde kredieten. Het komt erop neer dat China wil dat fintechbedrijven onder dezelfde regelgeving vallen als klassieke banken. Ant zelf schrapte eerder dit jaar Financial Services uit zijn naam. De groep wil eerder als een techbedrijf beschouwd worden dan als een financieel bedrijf.

Hoe dan ook, door de nieuwe regelgeving veranderen de winstvooruitzichten voor Ant, waardoor beleggers de kans moeten krijgen om hun orders in te trekken, luidt de redenering. Beleggers liepen in de aanloop naar de beursgang storm voor Ant . Particuliere beleggers hadden voor een waanzinnige 3.000 miljard dollar aan orders doorgegeven. De vraag van institutionele beleggers voor de beursgang in Shanghai lag meer dan 284 keer hoger dan het aanbod.

'Pandjeshuis-mentaliteit'

Maandag had de Chinese centrale bank de stichter van Ant, Jack Ma, samen met Eric Jing (CEO Ant) en Simon Hu (voorzitter Ant) uitgenodigd voor een gesprek. Die uitnodiging bleek een teken aan de wand. Jack Ma hield ook gesprekken met bank- en beurstoezichthouders.

De zakenkrant Financial Times legt een link tussen het gesprek van maandag enerzijds, en anderzijds kritiek die Ma gegeven heeft op de grote Chinese banken die in overheidshanden zijn tijdens een seminarie in Shanghai vorige maand. Ma had gezegd dat die grote banken een 'pandjeshuis'-mentaliteit hebben en dat Ant daarom een zeer belangrijke rol had in kredietverschaffing aan innovatieve, maar armlastige bedrijven en gezinnen. Ma vergeleek de Bazel-akkoorden - waarin de kapitaalvereisten voor banken zijn opgenomen - met een 'club voor oudere mannen'.

Ook de Chinese staatsmedia deden de voorbije dagen uitvoerig verslaggeving over kritische uitspraken van Ma. Zo zei de excentrieke zakenman dat lokale en nationale toezichthouders innovatie tegenhouden en dat ze te weinig kansen bieden aan de jongeren.

Moedergroep Alibaba , dat een belang van 33 procent heeft in Ant, maakt in reactie op het nieuws een tuimeling van 10 procent op Wall Street.

De opvallende demarche van China lijkt de appetijt voor Chinese tech in het algemeen een knauw te hebben gegeven. Nog op Wall Steet tuimelt JD.com (e-commerce) 5 procent en keldert LexinFintech (online consumentenkredieten) 13 procent.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihwFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL21hcmt0ZW4tbGl2ZS9uaWV1d3MvYWFuZGVsZW4tYnVpdGVubGFuZHNlLWJldXJ6ZW4vY2hpbmEtYmxva2tlZXJ0LWluLWV4dHJlbWlzLWdyb290c3RlLWJldXJzZ2FuZy1vb2l0LzEwMjYyNzE3Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿