2020年11月28日土曜日

Winkels en musea dinsdag weer open, alleenstaanden mogen twee personen uitnodigen met kerst - De Tijd

Winkels en musea mogen dinsdag weer openen en alleenstaanden mogen twee andere mensen uitnodigen tijdens de feestdagen. Dat heeft het Overlegcomité beslist.

De belangrijkste federale en regionale ministers zijn het in het Overlegcomité eens geraakt over het aanpassen van de coronamaatregelen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zal de maatregelen om 19 uur toelichten op een persconferentie.

De Tijd vernam dat niet-essentiële winkels, die sinds begin deze maand gesloten zijn, dinsdag weer open mogen. Wel zijn er enkele voorwaarden, waarvoor er wordt teruggegrepen naar de regeling uit het voorjaar. Bij de versoepelingen toen werd aan winkels gevraagd het aantal klanten dat gelijktijdig binnen is, te beperken. Ook komen er maatregelen om te vermijden dat het te druk wordt in winkelstraten- en winkelcentra.

Over het heropenen van de winkels was er snel politieke eensgezindheid omdat ook virologen geen bezwaar maakten. Uit de besmettingscijfers blijkt immers dat het sluiten van de winkels weinig impact heeft gehad, wat erop kan wijzen dat mensen niet gauw besmet geraken tijdens het shoppen.

Musea en zwembaden weer open

Naast de winkels zullen ook musea mogelijk weer de deuren mogen openen. Net als winkels gaat het over gecontroleerde ruimtes: er kan op worden toegezien hoeveel mensen binnen mogen en er kan voldoende afstand worden gehouden.

Ook zwembaden kunnen weer open, met uitzondering van subtropische zwemparadijzen. Contactberoepen, denk aan kappers, mogen nog niet herbeginnen. Bij hen wordt het risico op besmettingen te groot geacht.

Alleenstaanden

Voor de feestdagen is er eveneens een oplossing. Alleenstaanden mogen tot twee andere mensen tegelijk uitnodigen, zodat niemand alleen kerst hoeft te vieren. Tot nog toe mochten alleenstaanden net als gezinnen slechts één persoon tegelijkertijd ontvangen. Voor gezinnen blijft die regel van kracht, waardoor het zoals verwacht een kerst wordt in klein gezelschap.

Andere versoepelingen zijn voor later. Zo zou voor het heropenen van de cafés en de restaurants gemikt worden op 1 februari. Voor verder versoepelingen wordt het plan gevolgd dat coronacommissaris Pedro Facon heeft uitgewerkt en dat de nooit ingevoerde coronabarometer moet vervangen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikQFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL2Rvc3NpZXJzL2Nvcm9uYXZpcnVzL3dpbmtlbHMtZW4tbXVzZWEtZGluc2RhZy13ZWVyLW9wZW4tYWxsZWVuc3RhYW5kZW4tbW9nZW4tdHdlZS1wZXJzb25lbi11aXRub2RpZ2VuLW1ldC1rZXJzdC8xMDI2ODEzOC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿