2020年11月19日木曜日

Antwerpse Boerentoren is verkocht aan Katoen Natie en wordt cultuurtempel - Gazet van Antwerpen

 ©  Kioni Papadopoulos

KBC heeft een akkoord bereikt met Katoen Natie over de nieuwe toekomst van de Boerentoren op de Antwerpse Meir. Het gebouw uit 1928 wordt een cultuurtoren die moet passen binnen de andere grote Antwerpse cultuurinstellingen. De Boerentoren stond al een jaar te koop. Opvallend: in de plannen krijgt de vernieuwde panoramazaal een volledig openbaar karakter.

Nog voor het eind van dit jaar hoopt KBC een definitieve overeenkomst te kunnen sluiten maar de bankinstelling maakt nu al het nieuws bekend. De toren zal worden gesaneerd, helemaal uitgekleed en heringericht tot een soort cultuurtoren. Katoen Natie ondernam in het verleden al heel wat culturele initiatieven, met het opzetten van expo’s en het verwerven van een grote eigen kunstcollectie.

Naast de cultuurfunctie komt een mix van winkels, horeca, kantoren en bewoning. Met zijn ruimtes voor tijdelijke en langdurige tentoonstellingen, depots, een restauratieatelier, beeldentuin, filmzaal, auditorium, panoramazalen, boekhandel enzovoort zal de toren een plaats hebben tussen de andere grote erfgoed- en cultuurinstellingen van ’t Stad. De sanering en grondige verbouwing gebeurt door projectontwikkelaar ION en start in het voorjaar 2021.

Huts

Fernand Huts, CEO van de groep Katoen Natie, legt uit waarom dit project hem zo na aan het hart ligt: “Als geboren Antwerpenaar, opgegroeid in de Seefhoek en geschoold in het Sint-Jan Berchmanscollege aan de Meir, heb ik een grote verbondenheid met ’t Stad en haar iconen. Het geeft mij een intense voldoening om een bedrijf – Katoen Natie – uit te bouwen dat de Boerentoren een nieuwe dynamiek kan geven met een culturele onderbouwing. Het project vormt een enorme uitdaging. Maar dit zet me ertoe aan om al mijn ervaring en talenten in te zetten, alsook deze van mijn familie en bedrijf. We willen hier geschiedenis schrijven.”

Details

De invulling van de vernieuwde toren ligt al redelijk goed vast in de: cultuur zal het kloppend hart van de toren worden, gecombineerd met een toekomstgericht winkelaanbod op het gelijkvloers en de eerste verdieping (langs de Schoenmarkt, Meirbrug en Eiermarkt). Bezoekers zullen ook dwars doorheen het gebouw kunnen wandelen. Er komt ook een mix van voedings- en ontspanningsplekken, terwijl in het smalle gedeelte van de toren (vanaf de 11de tot de 23ste verdieping) als vanouds appartementen voorzien worden.

Als kers op de taart komen er een observatorium en panoramazaal, verspreid over de bovenste drie verdiepingen (24ste, 25ste en 26ste verdieping) die integraal onderdeel uitmaken van de culturele werking en publiek toegankelijk worden, zoals in het MAS. Zo kan iedereen ten volle genieten van het uitzonderlijke 360°-uitzicht. Het KBC-logo blijft op de toren zichtbaar en op het gelijkvloers zal KBC ook in de toekomst haar klanten blijven verwelkomen in een bankkantoor.

ph

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDExMTlfOTM2NjM5OTLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿