2020年11月19日木曜日

Zuhal Demir (N-VA): “Van der Straeten heeft Titanic zonder reddingsboten te water gelaten” - Het Nieuwsblad

“Minister Van der Straeten heeft de Titanic zonder reddingsboten te water gelaten.” Dat zei Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bij Villa Politica op Eén in reactie op de plannen van haar federale collega.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bevestigde dinsdag opnieuw de kernuitstap in 2025, nadat Engie-Electrabel had aangegeven enkele investeringen voor de verlenging van de levensduur van de centrales stop te zetten. Van der Straeten zei daarop dat ze “blij” is dat Engie Electrabel “zich inschakelt in het regeerakkoord” en “in de energietransitie”. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wees er daarna echter op dat een evaluatie van de haalbaarheid van de kernuitstap pas gepland is in november 2021.

“Mijn vraag is: wat is het nu?”, reageerde Demir woensdag op haar beurt. “Voor ons moet het duidelijk zijn. Dat is heel belangrijk voor de betaalbaarheid, wat betekent het voor de gezinnen? Ik wil weten hoeveel de gascentrales (die vanaf 2025 samen met hernieuwbare energie voor de productie moeten zorgen, red.) gaan kosten en wie dat gaat betalen.”

Demir wees er op dat de gascentrales “een gigantische uitstoot” hebben. “Je gaat dat ook niet op één twee drie bouwen”, zei ze. “Er is ook een milieueffectrapport nodig. Je moet het proces doorlopen. Ik zal de procedure naleven die er is, maar mensen kunnen ook nog naar de rechtbank gaan. Ik zou als minister een zekerheid inbouwen, voor de gezinnen, maar ook voor de investeerders.”

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAxMTE4Xzk1Njk4NjQ20gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿