2020年11月20日金曜日

Bekaert vlamt hoger na optimistische update - De Tijd

De staaltechnologiegroep ziet het kantelpunt. In combinatie met besparingen leidt dat eind 2020 tot zowat evenveel bedrijfswinst als vorig jaar, ondanks een pandemie die aan de omzet vreet. Beleggers en analisten reageren dolenthousiast.

'Een aanzienlijk herstel van de vraag in de bandenmarkten en een positieve evolutie van de omzet in Latijns-Amerika, China, India, Europa en het Midden-Oosten en Afrika', meldt Bekaert in zijn kwartaalupdate die traditioneel beperkt blijft tot omzetcijfers en evoluties.

De staaltechnologiegroep spreekt van een 'kantelpunt in de meeste markten'. Tegenover het tweede kwartaal steeg de omzet 24 procent, in volumes bleef de daling deze zomer jaar op jaar beperkt tot 2 procent.

Rubberversterking, de grootste divisie, zag zijn omzet tegenover het tweede kwartaal liefst 50 procent hoger knallen. Een inhaalbeweging, want in april-juni kelderden de verkopen door de fors lagere vraag naar autobanden vanwege de coronacrisis.

Ondanks de hersteltrends kromp de omzet afgelopen zomer jaar op jaar 8 procent tot 985 miljoen euro. Analisten hadden een forsere daling verwacht. Na negen maanden kijkt Bekaert aan tegen een omzetdaling van 16 procent, tot 2,76 miljard euro. Dat is beter dan de daling met een vijfde in het eerste halfjaar.

Winstverrassing

Waar de omzet eind dit jaar uitkomt, geeft Bekaert niet aan. Sinds de heropening van de economie is de autoverkoop weer aangetrokken, maar de tweede coronagolf zal opnieuw een impact hebben - zoals deze week bleek uit de maandcijfers van de autosectorfederatie ACEA. Na de positieve septembermaand werden in oktober 7,8 procent minder nieuwe auto’s ingeschreven in de Europese Unie.

Bekaert blikt wel vooruit op de winst. Dankzij kostenbesparingen en de strenge controle van het werkkapitaal zal de bedrijfswinst in de buurt van de 242 miljoen euro van vorig jaar uitkomen - ondanks de lagere omzet. Een fors positieve verrassing: de analistenconsensus ging tot nog toe uit van 196 miljoen euro, bijna een kwart minder.

De prognose voor een stabiele bedrijfswinst bij een lagere omzet betekent dat ook de winstmarge zou moeten verbeteren, vergeleken met de 5,6 procent over het boekjaar 2019.

De herstelsignalen én de winstprognose geven het aandeel vleugels. De stijging van ruim een kwart sinds september krijgt een verlengstuk. Bekaert loopt zo verder in op het jaarverlies. (zie grafiek)

'Blow-out guidance', reageert ING-analist Stijn Demeester. Hij schrijft het winstherstel toe aan structurele ingrepen in de twee grootste divisies, Rubberversterking en Staaldraadtoepassingen. Demeester looft ook de lager dan verwachte schuldgraad van minder dan twee keer de brutobedrijfswinst.

KBC Securities-collega Wim Hoste ziet in de outlook een duidelijk teken dat de herstructurering en de upgrade van de portfolio vruchten afwerpen. Hij verhoogt zijn advies tot kopen (accumulate), het koersdoel gaat van 25 naar 28 euro.

Kempen-analist Emmanuel Carlier verwacht dat de positieve trends aanhouden in het vierde kwartaal. Hij mikt voor dit en volgend jaar op een vrije kasstroom van 180 miljoen euro.

Nieuwe CEO?

Bekaert verloor bij de start van de pandemie in maart zijn CEO Matthew Taylor. De kwartaalupdate rept met geen woord over de zoektocht naar een opvolger. Uitkijken of dat wel gebeurt tijdens de analistencall deze namiddag.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi96d2FyZS1pbmR1c3RyaWUvYmVrYWVydC12bGFtdC1ob2dlci1uYS1vcHRpbWlzdGlzY2hlLXVwZGF0ZS8xMDI2NjUzMC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿