2020年11月12日木曜日

KBC doet beter dan verwacht in derde kwartaal - De Tijd

Met een nettowinst van 697 miljoen euro in het derde kwartaal overtreft de bank- en verzekeraar de gemiddelde verwachting. De prognoses over de impact van de coronacrisis op de kredietportefeuille worden niet bijgestuurd.

Analisten hadden er op gerekend dat KBC tussen juli en eind september een nettowinst zou boeken van 600 miljoen euro. De bank en verzekeraar springt over die lat. De nettowinst van 697 miljoen euro ligt een dikke 13 procent hoger dan wat de groep in het derde kwartaal van vorig jaar kon voorleggen.

Het is ook beduidend meer dan de nettowinst in het voorgaande kwartaal van dit jaar. In augustus zag KBC haar tweedekwartaalwinst kelderen omdat de bank 746 miljoen euro opzij had gezet om eventuele verliezen op te vangen op leningen die niet of laattijdig worden terugbetaald als gevolg van de coronacrisis. Voor het afgelopen derde kwartaal heeft KBC 52 miljoen euro aan waardeverminderingen geboekt.

KBC boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 697 miljoen euro, terwijl analisten op 600 miljoen hadden gerekend.

Strategische update

Het nieuws over een vaccin tegen het coronavirus gaf de bankaandelen de voorbije dagen een enorme boost, iets waar ook KBC stevig van profiteerde op de beurs van Brussel. Maar ondanks die doorbraak toont Thijs zich nog altijd voorzichtig. 'Het is duidelijk dat de gevolgen van de coronacrisis voor de lange termijn aanzienlijk zullen zijn,' klinkt het in een toelichting bij de kwartaalresultaten. Maar dat betekent niet dat de bank en verzekeraar somberder is geworden in zijn prognoses, ondanks de nieuwe besmettingsgolf en en nieuwe lockdowns.

KBC had dit voorjaar al ingeschat dat de bank en verzekeraar dit jaar 1,1 miljard euro aan kredietverliezen zal moeten slikken. In een worst case scenario zou dat 1,6 miljard euro zijn. De groep herhaalt donderdag die prognoses en schat de kansen dat het 1,1 miljard euro zal moeten afschrijven op 45 procent. Voor het worst case scenario worden de kansen op 40 procent geschat.

Meer rente-inkomsten

Tegelijk zag KBC de netto rente-inkomsten in het derde kwartaal verrassend met 4 procent oplopen. De netto rente-inkomsten meten wat de bank verdient op haar kernmetier, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren. Een factor bij de stijging van die inkomsten is TLTRO III, de ultragoedkope cash die de Europese Centrale Bank banken die hun kredietverlening tijdens de pandemie minstens op peil houden op lange termijn ter beschikking stelt.

'Het is duidelijk dat de gevolgen van de coronacrisis voor de lange termijn aanzienlijk zullen zijn.
Johan Thijs

Maar ook op iets langere termijn ziet KBC beterschap. Voor heel 2020 verwacht de bank nu 4,5 miljard euro aan rente-inkomsten, terwijl dat voordient 4,4 miljard euro was. Daarnaast puurde KBC ook voordeel uit de goede gang van zaken van zijn schadeverzekeringspoot en de marktenzaalactiviteiten.

Traditioneel geeft KBC bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers ook mee dat het zijn aandeelhouders een interimdividend zal uitbetalen in november. Maar dat is dit keer niet het geval. De Europese Centrale Bank dringt er bij financiële instellingen namelijk op aan dat die voorlopig hun cash op zak houden om verdere schokken als gevolg van de coronacrisis op te vangen. In het beste geval zullen banken hun normale dividendbeleid pas volgend jaar kunnen hervatten.

Over welk dividend de bank en verzekeraar over 2020 wil uitkeren laat KBC dan ook nog niet in zijn kaarten kijken. Dat zal pas bekend worden gemaakt in februari, als de groep haar jaarresultaten publiceert.

Zes op tien KBC-klanten bankiert enkel nog digitaal

KBC geeft donderdag ook een update over haar strategie. De nadruk zal daarbij liggen op de digitale dienstverlening, waar de groep verder op zal inzetten nu klanten door de coronacrisis meer dan ooit de switch richting mobiel en onlinebankieren hebben gemaakt. Om die reden had KBC eind juni al Kate aangekondigd, een spraaktgestuurde digitale assisent op de smartphone.

De cijfers voor het derde kwartaal geven aan hoe snel klanten die digitale omschakeling hebben gemaakt. Liefst 85 procent van de klanten maakt vandaag al gebruik van digitale diensten van de bank, naast het klassieke kantoornet. Daarmee zit KBC al boven de doelstelling van 80 procent die het zichzelf had gesteld voor dit jaar.

In België maakt 61 procent van de klanten enkel nog gebruik van de digitale kanalen van de bank.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4va2JjLWRvZXQtYmV0ZXItZGFuLXZlcndhY2h0LWluLWRlcmRlLWt3YXJ0YWFsLzEwMjY0NTU1Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿