De regeringstop buigt zich sinds maandagavond in het kernkabinet over nieuwe coronamaatregelen om de economie te ondersteunen en de nieuwe effectentaks van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die 420 miljoen euro moet opbrengen.
Premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn vicepremiers zitten sinds maandagavond samen om zich te buigen over een update van de economische steunmaatregelen die bedrijven moet toelaten om de tweede coronagolf zonder al te veel kleerscheuren door te komen.
Vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) vindt dat de tijdelijke werkloosheid weer zonder voorwaarden kan worden toegekend aan werknemers die zonder werk vallen, zoals tijdens de eerste golf. De werkgevers kunnen boven op de tijdelijke werkloosheidsuitkering een supplement geven. Daarnaast ligt weer een uitstel van betaling van de RSZ-bijdragen en de bedrijfsvoorheffing op tafel. Dat uitstel van betaling moest de bedrijven al door de eerste golf leiden, maar in principe moesten de RSZ-bijdragen en de bedrijfsvoorheffing tegen 15 december worden betaald. Door de nieuwe golf is dat geen realistisch scenario meer.
Nieuwe effectentaks
Naast een update van de economische steunmaatregelen wil De Croo ook snel knopen doorhakken over de nieuwe effectentaks, die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op tafel heeft gelegd. Voor de Vlaamse liberalen is zo'n vermogenswinstbelasting moeilijk te verkopen, zeker nadat ze die hebben afgeschoten toen de PS en de N-VA daarover een deal hadden.
Hoe langer de discussie aansleept, hoe meer kritiek er ook dreigt te komen vanuit de ondernemerswereld. Het grote verschil met de vorige versie van de effectentaks is dat nu ook vennootschappen de taks moeten betalen, als ze een effectenrekening van meer dan 1 miljoen euro aanhouden. Ondernemers die hun geld in de vennootschap houden en dat geld beleggen in aandelen, krijgen het gevoel dat de overheid weer aan hun appeltje voor de dorst knabbelt, zoals destijds met de liquidatiebonus onder de regering-Di Rupo.
De socialisten dringen erop aan dat de achterpoortjes worden gesloten. In het voorstel van Van Peteghem kan de taks nog worden ontweken door een aandelenportefeuille te spreiden over verschillende effectenrekeningen, die elk onder 1 miljoen euro blijven.
De coalitiepartners hebben er begrip voor dat de premier dit heikele dossier snel wil afhandelen, nu alle ogen gericht zijn op de coronastorm. Maar toch dringen de socialisten erop aan dat de achterpoortjes worden gesloten. In het voorstel van Van Peteghem kan de taks nog worden ontweken door een aandelenportefeuille te spreiden over verschillende effectenrekeningen, die elk onder 1 miljoen euro blijven.
De socialisten willen ook een juridisch waterdichte regeling, zodat de nieuwe versie van de effectentaks niet opnieuw wordt vernietigd. Vandaar dat het voorstel aan de Raad van State zal worden voorgelegd, die de tijd moet krijgen om het grondig na te kijken. Als een negatief advies volgt, mag dat niet worden genegeerd.
De Franstalige liberalen stonden nog op de rem. Ze wezen erop dat de verwachte opbrengst van 420 miljoen euro het in het regeerakkoord vastgelegde evenwicht van een derde inkomsten, een derde besparingen, en een derde diverse inkomsten op de helling zet. Als doorgezet wordt met de effectentaks, moeten andere taksen uit de zopas ingediende programmawet worden geschrapt, klinkt het bij de MR.
Een andere mogelijkheid is dat de opbrengst van de effectentaks naar een verlaging van de lasten op arbeid, bijvoorbeeld op overuren, gaat. Maar ook dat is niet volgens de afspraken. In het regeerakkoord is vastgelegd dat de effectentaks of 'solidariteitsbijdrage', zoals ze al wordt genoemd, naar de zorg moet gaan. Het was een manier voor de liberalen om de bittere pil te slikken.
0 件のコメント:
コメントを投稿