Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil dat de Vlaamse regering eigenaars van zonnepanelen bijkomende steun geeft. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is niet opgezet met de demarche.
Het dossier van de zonnepanelen blijft sudderen in de Vlaamse regering en leidt tot politieke wrevel tussen de coalitiepartners Open VLD en N-VA. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert bond de kat de bel aan in 'Villa Politica', waar hij een extra steunmaatregel vroeg voor de gedupeerden van de vervroegde uitdoving van de terugdraaiende teller.
'Ik vind het steunmechanisme dat er nu is niet voldoende. We moeten een extra compensatiemechanisme vinden', zei Lachaert. Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open VLD) legde de vraag al op de regeringstafel, zegt Lachaert aan De Tijd. 'Maar het kabinet-Demir weigerde tot nu.'
'Marghempje'
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is niet opgezet met de demarche van Lachaert. 'Meneer Lachaert zou beter communiceren via zijn ministers in de regering in plaats van een Marghempje te doen. Het slechtste antwoord op gebroken beloften is nieuwe loze beloften. Ik doe op een andere manier aan politiek', schreef ze op Twitter.
Demir verwijst daarmee naar de voormalige federale minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), die de opdracht kreeg om met de gewesten een alternatieve regeling voor de terugdraaiende teller uit te werken, maar dat verzuimde. Ze stipt daarnaast aan dat de voltallige regering de huidige steunmaatregel heeft goedgekeurd, ook Somers.
1.200 euro
Eind januari werkte Demir al een steunmechanisme van 1.200 euro voor gezinnen uit die niet meer de volle 15 jaar van de terugdraaiende teller kunnen genieten. Haar voorgangers Bart Tommelein (Open VLD) en Lydia Peeters (Open VLD) hadden beloofd dat dat kon, maar het Grondwettelijk Hof heeft die regeling vernietigd. Voor veel gezinnen met zonnepanelen is dat een financiële aderlating.
'Ik vrees dat iets extra's nodig zal zijn, want je ziet duidelijk dat een grote groep zich niet gaat neerleggen bij de regeling van Demir', zegt Lachaert. Deze week raakte in De Tijd bekend dat 10.500 eigenaars van zonnepanelen juridische stappen ondernemen tegen de Vlaamse regering.
Warmtepomp
De Open VLD-voorzitter kijkt ook in de richting van gezinnen met een warmtepomp, omdat die het zwaarst getroffen worden door de beslissing van het Grondwettelijk Hof. Lachaert wil dat de Vlaamse regering investeringssteun geeft aan gezinnen die zo'n pomp lieten installeren, boven op alle andere premies die ze krijgen.
Maar in het ontwerp van de compensatieregeling, dat voorligt bij de Raad van State, voorziet Demir in een kleinere premie van 400 euro voor warmtepompeigenaars. Het kabinet-Demir wijst erop dat de investeringssteun die Lachaert wil op discriminatie-bezwaren kan botsen. 'Ik heb er begrip voor dat het juridisch moet kunnen, maar ik had ook begrepen dat ze dit nog verder zou onderzoeken', zegt Lachaert. 'Ik ben nogal verontwaardigd dat ze daar zomaar de deur voor dichtgooit.'
'Collectieve fout'
Lachaert neemt ook Tommelein en Peeters in bescherming. Zij kregen veel kritiek voor hun voortvarendheid in het zonnepanelendossier. Tommelein beloofde dat eigenaars van zonnepanelen nog minstens 15 jaar konden genieten van de terugdraaiende teller. Onder Peeters, zijn opvolgster, gaf het parlement zijn fiat.
Daarmee gingen ze in tegen de adviezen van de Raad van State en de energieregulator VREG, die waarschuwden dat de regeling geen stand zou houden. 'Ik denk dat de politiek collectief in de fout is gegaan. Men moet niet naar een of twee mensen kijken', zegt Lachaert.
0 件のコメント:
コメントを投稿