Op de Amerikaanse beurzen gingen de techaandelen lager door de klimmende rente. Tesla donderde 8,6 procent omlaag. Ook andere bigtechaandelen kregen klappen.
Wall Street stond grotendeels in het rood. De daling kwam nadat de brede graadmeter S&P500 en de technologie-index Nasdaq vorige week een winstreeks van twee weken hadden doorbroken met een verlies van respectievelijk 0,7 en 1,6 procent. Maandag ging de S&P500 0,8 procent lager en zakte de Nasdaq met liefst 2,5 procent.
Beleggers zijn bezorgd over de snel stijgende Amerikaanse rente. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vorige week met 14 basispunten naar 1,34 procent. Ook maandag gaat de rente weer 3 basispunten hoger naar 1,37 procent.
Door een oplopende rente komt de huidige waarde van toekomstige winsten onder druk te staan. De klimmende rente heeft dus vooral een negatieve impact op groeiwaarden, vaak techbedrijven. 'Investeerders zullen de rente goed in het oog blijven houden', zegt hoofdstrateeg Matt Maley van Miller Tabak. 'De rentes zijn uitermate laag in historisch perspectief, maar ze hoeven niet heel veel te stijgen om een impact te hebben op de beurzen.'
De rentes hoeven niet heel veel te stijgen om een impact te hebben op de beurzen.
Beleggers zullen de speech van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), dinsdag goed in de gaten houden. Ze zullen letten op wat Powell zegt over de stand van de economie, de vooruitzichten en de rente. Iedere hint op een snellere verhoging van de rente kan een negatieve impact op de beurzen hebben.
Ook big tech leverde in. Tesla donderde 8,6 procent lager, Apple liet 3 procent liggen, Microsoft verloor 2,7 procent en Amazon zakte 2,1 procent.
Het aandeel Boeing verloor ruim 2 procent. Verschillende luchtvaartmaatschappijen houden het 777-toestel van de vliegtuigbouwer aan de grond, omdat motoronderdelen waren losgekomen tijdens een vlucht in Denver (zie video). Boeing raadt de luchtvaartmaatschappijen aan het vliegtuig niet te laten opstijgen.
De problemen met de 777 konden voor Boeing moeilijk op een slechter moment komen. De coronapandemie heeft de luchtvaart een loodzware klap toegediend, waarvan de effecten nog jaren voelbaar zullen zijn. Boeing boekte in 2020 een recordverlies van bijna 12 miljard dollar.
Bovendien probeert de vliegtuigbouwer de jongste maanden het imago van zijn 737 MAX weer op te poetsen. Na twee dodelijke crashes in respectievelijk oktober 2018 en maart 2019 bleven die toestellen 18 maanden aan de grond. Eind vorig jaar maakte de 737 MAX zijn eerste passagiersvlucht in de VS en Brazilië. Ook de luchtvaartmaatschappij TUI Fly vloog vorige week voor het eerst weer met het toestel.
0 件のコメント:
コメントを投稿