2021年2月24日水曜日

Ilham Kadri neemt origines van Solvay onder handen. 'Er zijn geen taboes.' - De Tijd

De 158 jaar oude chemiereus brengt zijn afdeling Soda Ash & Derivatives - de origine van de groep - in een afzonderlijke juridische structuur onder. De voorbode van een verkoop?

‘Deze stappen zullen de interne financiële en operationele transparantie en verantwoordelijkheid versterken, in overeenstemming met het mandaat om de kasstroomgeneratie en het rendement te optimaliseren, en tegelijk de toekomstige strategische flexibiliteit te verhogen’, klinkt het bij Solvay .

De zet kan een voorbode zijn van een latere verkoop van de divisie. Ook een gedeeltelijke verkoop, een fusie, of een beursgang zijn in principe mogelijk. Het is nog koffiedik kijken wat het wordt, maar dat er op termijn iets zal gebeuren, is duidelijk. Meer wou CEO Ilham Kadri daar ook niet over kwijt. 'Er is verder nog niets beslist.'

'Het is alleszins een belangrijk signaal. Het is een grote stap, want we spreken hier over de origines van Solvay', zegt een analist.

Het is alleszins een belangrijk signaal. Het is een grote stap, want we spreken hier over de origines van Solvay.
Een analist

Soda ash, oftewel natriumcarbonaat, is waar het bij Solvay ruim 150 jaar geleden allemaal mee begon. De oprichters Ernest en Alfred Solvay zetten toen het 'Solvay-proces' op punt om natriumcarbonaat te maken. Dat deden ze dankzij hun doorbraak tegen een veel lagere kostprijs, waardoor ze bestaande concurrenten de markt uitprijsden en een opmars maakten. Het goedje wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van glas. Denk aan beglazing in de bouwindustrie, maar ook glas voor drankflesjes. De oudste nog operationele site is een sodafabriek in het Franse Dombasle-sur-Meurthe.

Solvay is momenteel wereldwijd de grootste in die markt. Natriumcarbonaat tekende vorig jaar voor bijna 1,5 miljard euro omzet en is daarmee dus een grote brok in de groep. Het is een vrij mature business met weinig groeimogelijkheden maar daartegenover staan lage investeringen en een hoge cashgeneratie. De activiteiten maken deel uit van de divisie Chemicals, die een winstmarge (ebitda) haalde van 27,7 procent. Uitgaande van een zelfde marge voor natriumcarbonaat, kom je voor die tak al snel uit op een waardering van zowat drie miljard euro.

Met een exit uit natriumcarbonaat zou Solvay opnieuw een basisindustrie verlaten en nog meer evolueren richting speciale materialen. Tegelijkertijd zou Solvay zijn imago als milieuvriendelijk bedrijf extra in de verf kunnen zetten. Binnen de natriumcarbonaatrafdeling worden dan wel acties ondernemen om 'groener' te werken, maar het is en blijft een belangrijke energievreter binnen de groep.

Geen taboes

We zullen andere mogelijkheden blijven onderzoeken om de activiteitenportefeuille verder te vereenvoudigen.
Ilham Kadri
CEO Solvay

‘Er zijn geen taboes. Dat heb ik al meermaals gezegd, en dat herhaal ik nu nog een keer’, zei Ilham Kadri in een conference call. Ze maakte sinds haar komst begin 2019 duidelijk dat er werk aan de winkel was bij Solvay en dat het chemiebedrijf te complex was geworden na een opeenvolging van overnames onder haar voorganger Jean-Pierre Clamadieu. ‘Zeg me, wat is Solvay?’, is een van haar opmerkelijke uitspraken.

Clamadieu had het vereenvoudigingsproces aan het einde van zijn mandaat al zelf in gang gezet, met de verkoop van de polyamidebusiness voor 1,6 miljard euro. 'Hiermee is de transformatie rond', zei hij destijds. Maar terwijl Clamadieu over Solvay 2.0 sprak, is Kadri al volop bezig Solvay 3.0 in de steigers te zetten.

Het voorbije jaar gingen al zes kleinere activiteiten de deur uit, goed voor een gezamenlijke omzet van 300 miljoen euro. ‘We zullen andere mogelijkheden blijven onderzoeken om de activiteitenportefeuille verder te vereenvoudigen’, klinkt het. Onder meer ook de olie- en gasactiviteiten staan in de etalage.

Resultaten 2020

Die oliebusiness was trouwens een belangrijke oorzaak van de forse omzetdaling (-12% tot 8.965 miljoen euro) in 2020. Solvay produceert chemicaliën voor het boren naar en oppompen van Amerikaanse schalieolie, maar door de lage olieprijs bleven veel boorputten onafgewerkt en werden olievelden op non-actief gezet. Een nog groter negatief effect kwam van de instorting van de burgerluchtvaart als gevolg van de pandemie. Als hofleverancier van composietmaterialen voor Boeing, Airbus en co. moest Solvay forse klappen incasseren.

De verkoop aan de autosector steeg in het vierde kwartaal met 17 procent tegenover het jaar ervoor

Zonder die twee takken zakte de omzet vorig jaar slechts met 5 procent, terwijl die in het vierde kwartaal zelfs met 6 procent gestegen zou zijn. In het vierde kwartaal merkte het bedrijf een sterke vraag in de auto- en elektronicamarkten. Solvay maakt allerhande hightechkunststoffen die verwerkt worden onder de motorkap of in autobatterijen. 'De verkoop aan de autosector steeg in het vierde kwartaal met 17 procent tegenover het jaar ervoor', klinkt het. Ook in de sectoren gezondheidszorg, consumptiegoederen en persoonlijke verzorging spreekt Solvay over een ‘veerkrachtige vraag’.

De onderliggende ebitda daalde vorig jaar met 16 procent tot 1.945 miljoen euro. 'Het was een jaar met veel turbulentie, maar we hebben snel kunnen schakelen en hebben het goed weerstaan', aldus Kadri. De daling (min 14 procent organisch) bleef binnen de perken dankzij verregaande kostenbesparingen. Solvay slaagde erin 332 miljoen euro besparingen door te voeren, waarvan 175 miljoen euro structurele ingrepen waar het bedrijf ook de komende jaren zal van genieten.

Solvay kondigde eind 2019 aan voor 300 miljoen euro te besparen tegen 2024. Dat plan is intussen uitgebreid naar 500 miljoen euro.

In november 2019 lanceerde Kadri een plan om tegen 2024 zowat 300 miljoen euro kosten te besparen. Dat plan is intussen uitgebreid tot 500 miljoen euro besparingen. Kadri kondigde vorig jaar bijvoorbeeld bijkomende maatregelen aan om twee fabrieken in de composietendivisie te sluiten. En nu wordt nog een grondige vereenvoudiging van alle ondersteunende functies doorgevoerd. Daardoor verdwijnen netto nog eens ongeveer 500 functies tegen eind 2022, waarvan een aanzienlijk deel in de site in Neder-over-Heembeek. Als gevolg van het nieuwe herstructureringsplan zal in het eerste kwartaal van 2021 een non-cash herstructureringsvoorziening van ongeveer 170 miljoen euro worden opgenomen.

Cash flow lady

Opmerkelijk is dat de vrije kasstroom in 2020 een recordhoogte bereikte: 963 miljoen euro. ‘I’m a cash flow lady’, zei Kadri eerder al in een interview. En met de jaarcijfers zet ze dat nog eens in de verf, onder meer dankzij lagere intrestbetalingen, de afbouw van pensioenverplichtingen - 'de steen in de schoen van Solvay' - en een strikte controle van het werkkapitaal en het investeringsbudget. 'Verspil nooit een crisis. Dat hebben we ook niet gedaan', aldus Kadri.

'Ik ben trots op de aanzienlijke vooruitgang die we in 2020 hebben geboekt. Terwijl de crisis zich ontvouwde, hebben wij onze prioriteiten snel aangepast om te focussen op cash en kosten, en hebben we de veerkracht van ons bedrijf laten zien. We zullen meer gestroomlijnd en sterker uit de crisis komen, met innovatie als motor voor onze terugkeer naar omzetgroei.'

Voor 2021 voorspelt Solvay een vrije kasstroom van 600 à 650 miljoen euro. In het eerste kwartaal zou de ebitda moeten uitkomen tussen 520 en 550 miljoen euro. Beide prognoses liggen een eind boven de analistenverwachtingen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9jaGVtaWUvaWxoYW0ta2FkcmktbmVlbXQtb3JpZ2luZXMtdmFuLXNvbHZheS1vbmRlci1oYW5kZW4tZXItemlqbi1nZWVuLXRhYm9lcy8xMDI4Njc1MS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿