2021年2月23日火曜日

Markten Live Maakt stijgende rente einde aan techhausse? - De Tijd

De hausse in techaandelen berust op twee pijlers: immuniteit voor corona en een extreem lage rente. De eerste stond al onder druk, maar nu kraakt ook de tweede pijler.

Sinds vorige week gaat het een stuk minder met de Amerikaanse technologieaandelen. De techindex Nasdaq viel vorige week 1,6 procent terug en verloor maandag nog eens 2,5 procent. Wat is er aan de hand?

De enorme rally in technologieaandelen steunt op twee belangrijke pijlers: de relatieve immuniteit van die aandelen voor het coronavirus en de extreem lage rente. De eerste pijler brokkelt onvermijdelijk af, nu de vaccinatiecampagnes in veel westerse landen op stoom komt. Maar de laatste weken lijkt ook de tweede pijler niet vrij van erosie.

45 basispunten

De Amerikaanse langetermijnrente is geleidelijk aan het stijgen. De tienjaarsrente is dit jaar al 45 basispunten geklommen tot 1,35 procent. Nog steeds historisch laag, maar niet meer zo extreem laag als tijdens de piek van de coronacrisis. Dat was het gevolg van grootschalige stimulus door centrale banken wereldwijd. Die kochten en masse overheidsobligaties op, waardoor de rente lager dook.

Toekomstige winsten

De oorzaak van de hogere rente is inflatievrees. Beleggers vrezen dat het extra stimuluspakket van 1.900 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden de economie zal oververhitten.

Precies dat gebeurt nu: door de renteklim daalt de huidige waarde van de toekomstige winsten. Dat is vooral voor technologiebedrijven een probleem omdat het groeibedrijven zijn. Een groot deel van hun waardering is gebaseerd op toekomstige winsten.

De rentevoeten zijn historisch nog altijd erg laag, maar daar kan verandering in komen. De oorzaak van de hogere rente is inflatievrees. Beleggers vrezen dat het extra stimuluspakket van 1.900 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden de economie zal oververhitten. Zeker in combinatie met de toenemende vaccinatiegraad, waardoor de economische activiteit langzaam kan normaliseren.

Toch denkt marktenstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis dat het misschien zo'n vaart niet zal lopen met de rente. 'Centrale banken gaan er alles aan doen om de rente laag te houden.' Hij verwijst naar de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, die onlangs zei dat ze de recente stijging van de langetermijnrente nauwlettend opvolgt. Daardoor viel gisteren de Duitse tienjaarsrente al wat terug. Gijsels denkt dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) mogelijk een hoger tolerantiegrens heeft, maar ook die zal volgens hem een al te felle rentestijging willen vermijden.

De impact van de hogere rentes is goed te zien aan het koersverloop van autobouwer Tesla . Het aandeel verloor sinds vorige maandag meer dan 12 procent. Met een waardering van 1.000 keer de winst is de waardering van Tesla bijna volledig gebouwd op een forse stijging van de winsten in de toekomst. Believers in het aandeel denken dat Tesla in de toekomst de automarkt zal domineren en dat het ooit zal uitgroeien tot een gigantische energiespeler. Geen wonder dat juist dat aandeel een knauw krijgt door de stijgende rente.

Maar Gijsels wijst erop dat er ook winnaars zijn bij de huidige situatie. ' We zien nu een rotatie op gang komen van geld dat stroomt van techwaarden naar aandelen van de oude economie. Door de snel op stoom komende vaccinatiecampagnes in het VK en de VS zien beleggers nu licht aan het einde van de coronatunnel. Het economisch herstel kan veel groter zijn dan verwacht, omdat veel mensen geld hebben opgepot en nu het geld willen uitgeven. Daar profiteren cyclische aandelen flink van.'

Daarnaast stelt Gijsels dat cyclische aandelen minder last hebben van de rentestijging. 'De waardering van aandelen in de oude economie is, in tegenstelling tot techaandelen, meer gestoeld op de huidige winst dan de toekomstige winsten. Daardoor heeft de oplopende rente minder effect op de waardering.'

Dat beeld is ook te zien op de Europese beurzen waar dinsdag vooral corona- en conjunctuurgevoelige aandelen hoger gaan. De bioscoopgroep Kinepolis wint 5,2 procent, maker van bioscoopprojectoren Barco veert 1,7 procent op, vliegtuigmaatschappij Air France-KLM vliegt 4 procent hoger, vliegtuigbouwer Airbus wint 2,8 procent en de Franse cateringgroep Sodexo stijgt 3,9 procent.

Trackers in de verkoop

De druk op techaandelen blijft niet beperkt tot Amerika, want ook in Europa staan technologiewaarden onder druk. Producenten van elektrische laadpalen Alfen en Fastned verliezen respectievelijk 7 en 15 procent, betaalspecialist Adyen zakt ruim 8 procent. De chipmachinebouwers ASML en ASMI dalen respectievelijk 3,4 en 6,1 procent.

De Europese technologiewaarden staan onder andere onder druk doordat marktpartijen trackers verkopen die in de duurzame of chipsector zitten. Een voorbeeld daarvan is de ARK Innovation ETF. 'De topposities in ARKK zijn spannende groeibedrijven maar zonder de cashflows van gevestigde FANGS', zegt Michael Purves, CEO van het New Yorkse advieskantoor Tallbacken. 'Dit is het meest speculatieve deel van de markt en vertoont tekenen van toenemende kwetsbaarheid'. De tracker zakte maandag met 5,8 procent.

De belangrijkste positie in het fonds is Tesla met een weging van bijna 9 procent. Ook de Leuvense 3D-specialist Materialise , dat op Nasdaq met 12 procent zakte, maakt deel uit van de tracker.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9tYWFrdC1zdGlqZ2VuZGUtcmVudGUtZWluZGUtYWFuLXRlY2hoYXVzc2UvMTAyODY0NDMuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿