Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in België is nu in 20 procent van de gevallen veroorzaakt door de nieuwe omikronvariant. Dat is een verdubbeling sinds vrijdag. Volgens viroloog Marc Van Ranst zal de variant aan dit tempo dominant zijn tussen kerst en nieuw.
De omikronvariant van het coronavirus is in opmars. Op dit moment is de variant goed voor twintig procent van alle bevestigde besmettingen, laat klinisch bioloog Emmanuel André weten op Twitter. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt die informatie.
De omikronvariant werd een maand geleden voor het eerst opgemerkt in ons land. Vorige donderdag werd de variant in 6 procent van de gevallen gedetecteerd, vrijdag was dat al 10 procent en vandaag dus al 20 procent. Dat percentage is gebaseerd op analyses van positieve teststalen. Concreet wordt zo'n 5 tot 10 procent van die stalen verder onderzocht om te bepalen welke coronavariant de besmetting heeft veroorzaakt.
De snelle opmars van de nieuwe variant komt overeen met wat er in andere landen gebeurde. In Zuid-Afrika, het land dat als eerste melding maakte van de variant, werden na veertig dagen bijna alle besmettingen erdoor veroorzaakt. Op dit moment is de deltavariant nog de dominante variant in ons land, maar dat zal dus ook hier omikron worden. Volgens Van Ranst kan dat al tussen Kerstmis en Nieuwjaar het geval zijn, zegt hij op Twitter.
Of de variant zieker maakt dan de andere varianten, is nog niet duidelijk, maar voorlopig zijn daar geen duidelijke aanwijzingen voor. Maar de variant lijkt erg besmettelijk, en door een hogere besmettingsgraad worden méér mensen ziek. Doordat het virus gemuteerd is, breekt het makkelijker door de opgebouwde immuniteit. Wat waarschijnlijk ook een rol speelt, is dat de bescherming van een vaccin na een aantal maanden afneemt en dus minder goed beschermt tegen nieuwe besmettingen.
Vanavond zit de GEMS-adviesraad opnieuw bijeen in de aanloop naar het Overlegcomité van komende woensdag. Van Ranst verwacht dat woensdag geen nieuwe versoepelingen zullen worden aangekondigd. Daarvoor is de situatie, net door omikron, nog te onzeker. Een lockdown zoals in Nederland is volgens hem niet uitgesloten, maar zou hem naar eigen zeggen verbazen. "De situatie in ons land is iets beter dan in Nederland. We staan verder op het vlak van het aantal gezette boosterprikken, en ook op de intensieve zorg zijn minder bedden ingenomen."
0 件のコメント:
コメントを投稿