2021年12月22日水曜日

'Aanzienlijk' waardeverlies dreigt voor aandeelhouders Triodos - De Standaard

De duurzame bank Triodos heeft een oplossing gevonden voor de vastgelopen handel in haar eigen aandelen. Ze stapt af van de quasi gegarandeerde prijs, en laat vraag en aanbod in de certificaten de prijs bepalen. ‘Op dit moment zou dat betekenen dat de prijs aanzienlijk lager zal liggen dan de oude prijs’, luidt het.

De van origine Nederlandse duurzame bank Triodos heeft een eigenaardige aandeelhoudersstructuur. Strikt genomen geen coöperatie, maar de bank werkte wel met een certificaatsysteem waarin particuliere aandeelhouders kunnen beleggen. Triodos zorgde ervoor dat de certificaten aan een in de praktijk vastgestelde prijs verhandeld konden worden. Verlies leek niet mogelijk, waardoor het een veilige belegging was.

Veertig jaar lang liep die handel vlot: het aantal kopers en verkopers was mooi in evenwicht. Tot begin 2020. Meer certificaathouders – onder andere door de onzekerheid van de coronacrisis – wilden certificaten verkopen in plaats van te kopen. Gevolg: er kon geen veiling plaatsvinden. Dat kreeg weerklank in de Nederlandse pers – verhalen over mensen die door een erfeniskwestie dringend wilden verkopen – wat de situatie nog verergerde: nog meer mensen wilden hun Triodos-certificaten van de hand doen. Hierdoor is de handel in Triodos-certificaten sinds begin 2020 bevroren. De directie kondigde daarom aan naar een oplossing te zoeken voor de 45.000 certificaathouders, onder wie 7.400 Belgen.

Op zoek naar derde partij

Die oplossing werd vandaag, dinsdag, bekendgemaakt. Triodos stapt over naar een Multilateral Trading Facility (MTF), een soort van interne beursnotering, zonder op een echte beurs genoteerd te zijn. De belangrijkste verandering hierdoor is dat de prijs van de certificaten niet meer gegarandeerd is. Die zal bepaald worden door het prijsspel tussen vraag en aanbod. Aangezien het aantal verkopers op dit moment hoger ligt dan kopers en rekening houdend met de situatie op de financiële markten, verwacht Triodos een ‘aanzienlijk lagere prijs’ voor de certificaten dan de oude prijs. Om de prijs te stutten, wil de bank wel voor 14,4 miljoen euro eigen certificaten inkopen.

Lieve Schreurs, woordvoerster van Triodos Bank België, benadrukt dat de handel pas binnen twaalf tot achttien maanden wordt opgestart, waardoor de marktsituatie en dus de prijs op dat moment nu nog niet voorspeld kunnen worden. ‘Op dit moment gaan we op zoek naar een derde partij die ons helpt om het handelssysteem op te zetten. Het moet beschikbaar zijn in de vijf landen waar we actief zijn. Het systeem zal ook onder de financiële toezichthouders van die landen vallen. Nieuwe aandeelhouders zullen zich moeten aanmelden. Er zullen mechanismes ingebouwd worden die beletten dat een grote partij de bank kan overnemen.’ De problemen met de certificaathouders staan volledig los van de winstgevendheid van de bank en hebben geen enkele betrekking op de gewone klanten van de bank.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTEyMjFfOTQwOTE5NjnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿