2021年12月14日火曜日

Witte rook in Nederland: elf maanden na val regering-Rutte is er een akkoord over een nieuwe coalitie - VRT NWS

In Nederland hebben de politieke partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe regering. De verschillende partijen moeten het akkoord nu goedkeuren en wanneer dat is gebeurd, zal het coalitieakkoord woensdag officieel worden voorgesteld in het Nederlandse parlement in Den Haag.

In Nederland zijn de leiders van de rechtsliberale VVD, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de sociaalchristelijke ChristenUnie het maandagavond eens geworden over een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe regering. Dat melden de informateurs na opnieuw urenlang overleg tijdens de langste regeringsvorming ooit in het land. 

Woensdag is het exact elf maanden geleden dat de regering-Rutte III viel, over de toeslagenaffaire. Bij de toeslagenaffaire werden tienduizenden ouders onterecht als fraudeurs bestempeld. Door de schulden die ze opliepen, raakten ze in armoede en stress.

Negen maanden geleden werden er verkiezingen gehouden in Nederland en na bijna 300 dagen onderhandelen is er een regeerakkoord bereikt.

Mark Rutte maakte zich op voor vierde ambtstermijn

De fracties van de vier coalitiepartijen zullen zich dinsdag uitspreken over het akkoord. Daarna zullen de partijleiders vermoedelijk weer bijeenkomen om te praten over mogelijk kleine aanpassingen aan het akkoord waarop fracties aandringen. Het is de bedoeling dat de vier partijleiders het coalitieakkoord woensdagmiddag presenteren. Dan gaat het stuk ook naar de rest van de Tweede Kamer.

Deze week debatteert de Kamer vermoedelijk nog met informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) over hun eindverslag. Daarna wordt een formateur aangewezen - VVD-leider Mark Rutte - die daarna kan beginnen met het samenstellen van zijn vierde regering. 

Hij zal de komende paar weken de bewindslieden ontvangen. In de tweede week van volgend jaar kan het kabinet-Rutte IV dan van start gaan. De beoogde coalitiepartners zijn dan aan een doorstart van de huidige coalitie bezig.

Volgens de collega's van de Nederlandse omroep NOS hebben de coalitiepartijen een akkoord bereikt over:

  • grotendeels gratis kinderopvang
  • miljarden euro's investeren in klimaat, woningbouw en de aanpak van de stikstofcrisis
  • de invoering, op langere termijn, van rekeningrijden
  • verandering van het leenstelsel
  • extra investering in het onderwijs
  • onderzoek naar kernenergie
De regering zou bestaan uit 20 ministers en tien staatssecretarissen. Het nieuwe kabinet zal ook bestaan uit evenveel mannen als vrouwen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMi8xMy93aXR0ZS1yb29rLWluLW5lZGVybGFuZC1uYS1lbGstbWFhbmRlbi1pcy1lci1lZW4tYWtrb29yZC1vdmVyLWUv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿