2021年12月13日月曜日

Vakbonden vragen betere arbeidsvoorwaarden bij dienstenchequebedrijven: “Maken aandeelhouders rijker met overheidsgeld” - VRT NWS

De vakbonden in de sector van de dienstenchequebedrijven hebben actie gevoerd bij de grote dienstenchequebedrijven. Volgens de bonden is de coronasteun die de overheid vorig jaar heeft uitgekeerd vooral naar de aandeelhouders gegaan en niet naar de huishoudhulpen. Uit de jaarrekening van de dienstenchequebedrijven blijkt volgens de bonden dat ze vorig jaar voor 29 miljoen euro aan dividenden hebben uitgekeerd. “Dus is men met overheidsgeld aandeelhouders rijker aan het maken en huishoudhulpen arm aan het houden”, zegt Issam Benali van de socialistische vakbond

Dienstencheques?

Voor 9 euro kan je dienstencheques kopen en daarmee betaal je één uur huishoudelijk werk (een poetshulp, iemand die boodschappen doet of gehandicaptenvervoer). Op het einde van de rit kan je de dienstencheques ook nog eens van je belastingen aftrekken, waardoor ze op het einde van de rit maar 7,20 euro per stuk kosten. Bedoeling van de dienstencheques? Zwartwerk verminderen en laaggeschoolden uit de werkloosheid halen.

Voor de tweede keer deze week hebben de vakbonden actie gevoerd bij de dienstenchequesbedrijven. Vakbondsmilitanten hebben op de vitrines van verschillende kantoren van de grote commerciële dienstenchequebedrijven werden stickers geplakt, met daarop de boodschap: “Overheidsgeld moet worden gebruikt voor de huishoudhulpen en niet voor de aandeelhouders.”

De bonden vragen dat de huishoudhulpen een fatsoenlijk loon krijgen en een goede verplaatsingsvergoeding. Ze klagen aan dat de werknemers niet profiteren van de winsten die worden gemaakt door de dienstenchequebedrijven.

Dividend

Om hun eis kracht bij te zetten, bestudeerden de bonden de jaarrekeningen van de 450 bedrijven in de sector. Daaruit blijkt dat de dienstenchequesbedrijven het niet zo slecht hebben gedaan in coronajaar 2020, zegt Issam Benali, federaal secretaris ABVV Dienstencheques.

“De grote commerciële bedrijven hebben vorig jaar zelfs meer winst gemaakt dan het jaar voordien. Dit komt onder andere door de subsidies die zij gekregen hebben van de Vlaamse overheid.” De vakbonden berekenden dat er vorig jaar 47 miljoen euro winst werd gemaakt door de bedrijven die werken met dienstencheques.

200 euro

De bonden vragen om het personeel daar voor een stuk mee van te laten profiteren. Als de winst die werd uitgekeerd via dividenden naar de werknemers was gevloeid, hadden zij een premie van 200 euro kunnen krijgen.

ACV, ABVV en ACLVB wijzen erop dat de diestenchequesector voor een groot deel op subsidies draait. Als een gebruiker 9 euro per uur betaalt, past de overheid daarvan het dubbele bij. “Dus eigenlijk is men met overheidsgeld aandeelhouders rijker aan het maken en huishoudhulpen arm aan het houden”, concludeert Issam Benali. 

"En dit terwijl het beleid als doel een correcte verloning van de huishoudhulpen heeft. Maar we zien dat de aandeelhouders ermee weglopen", voeren de bonden aan. "De lonen in deze sector behoren tot de allerlaagste, met gemiddeld 1.150 euro bruto per maand." Daarom willen de bonden onderhandelen een behoorlijk loon en een goede verplaatsingsvergoeding.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMi8xMi92YWtib25kZW4tdnJhZ2VuLWJldGVyZS1hcmJlaWRzdm9vcndhYXJkZW4tYmlqLWRpZW5zdGVuY2hlcXVlc2JlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿