2021年12月21日火曜日

Derde energieleverancier stopt ermee door 'explosie energieprijzen': klanten krijgen aanbod voor overname - De Standaard

De kleine energieleverancier Watz moet ermee stoppen. De Vlaamse energieregulator Vreg heeft dat beslist. Het bedrijf zelf heeft bij de rechtbank bescherming tegen schuldeisers gevraagd. Tegelijk aast een andere energieleverancier al op het klantenbestand.

Watz is de derde energieleverancier in korte tijd die de handdoek in de ring moet gooien. Eerder moesten Energy2Business en Vlaamse Energieleverancier het faillissement aanvragen. Topman Gert Haubrechts van Watz beklemtoont dat bij zijn bedrijf geen sprake is van een faillissement en garandeert dat klanten hun voorschotten niet kwijt zijn. ‘We opteren voor een uitdoofscenario waarbij we ervoor zullen zorgen dat de finale afrekeningen van het elektriciteits- en gasverbruik op een ordentelijke manier zullen gebeuren.’ Haubrechts stelt dat Watz sinds de start in 2012 een financiële buffer heeft opgebouwd die daarvoor volstaat.

De kleine energieleverancier had overigens niet te kiezen. De Vlaamse energieregulator Vreg heeft immers beslist dat Watz vanaf vandaag geen stroom en gas meer mag leveren aan zijn klanten in Vlaanderen. ‘Dat gebeurde na een uitvoerige voorafgaandelijke procedure en eerdere bemiddelingspoging’, meldt de Vreg in een persbericht.

Noodleverancier

De ruim 22.000 stroomklanten en 12.000 gasklanten van Watz vallen niet zonder energie. Net als bij het faillissement van Vlaamse Energieleverancier zal distributienetbeheerder Fluvius zestig dagen fungeren als noodleverancier.

Zoals Vlaamse Energieleverancier blijkt ook Watz niet in staat om de sterke stijging van de elektriciteit- en gasprijs het hoofd te blijven bieden. ‘De niet voorziene explosie van de energieprijzen heeft ons verplicht om een aanvraag tot tijdelijke bescherming tegen schuldeisers in te dienen bij de rechtbank’, luidt het in het persbericht van Watz. Haubrechts opteert voor een vereffening van zijn energiebedrijf.

Overname

Enkele uren na het nieuws presenteerde zich alvast een energieleverancier die aan al de Watz-klanten een overnamevoorstel gaat doen. De Luikse energieleverancier Mega heeft daarover een akkoord gesloten met Watz. Mega maakt zich sterk dat haar energieaanbod ‘zelfs nog iets interessanter is dan hun bestaande leveringscontract’. Volgens Haubrechts is het de bedoeling om de klanten van Watz continuïteit aan te bieden, met goede voorwaarden. ‘Zo moeten ze niet op zoek naar een andere energieleverancier in deze kerstperiode.’ De Vreg raadt niettemin alle Watz-klanten aan om ook de tarieven van ander energieleveranciers te bekijken.

Watz is sinds 2012 actief als energieleverancier in ons land en telt zo’n 22.000 stroom- en 12.000 gasklanten. Daarmee is het een van de microleveranciers op de energiemarkt. Mega is heel wat groter en het heeft naar eigen zeggen 370.000 klanten, samen goed voor 600.000 elektriciteit- en gascontracten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTEyMjBfOTM5Mzg4NTPSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿