2021年12月19日日曜日

Gaat Nederland opnieuw in harde lockdown om verspreiding van omikron-coronavariant in te perken? - VRT NWS

Vanaf morgenvroeg zou Nederland opnieuw in een zo goed als volledige lockdown gaan. Volgens Nederlandse media zou premier Mark Rutte dat vanavond aankondigen op een persconferentie. Tot 14 januari zouden alle niet-essentiële winkels, horeca en scholen de deuren sluiten. Experten hebben daarop aangedrongen om de verspreiding van de omikron-coronavariant in te dammen.

De ontslagnemende regering is vanmiddag in spoedzitting bijeengekomen en om 19 uur vanavond geeft premier Mark Rutte (VVD), samen met minister van Gezondheid Hugo de Jong (CDA) en Jaap van Dissel, het hoofd van de infectiebestrijdingsdienst RIVM, vanavond om 19 uur een persconferentie

Volgens Nederlandse media zoals de publieke omroep NOS en rivaal RTL is het zo goed als zeker dat premier Rutte een zo goed als volledige lockdown zal aankondigen. Die zou morgenvroeg ingaan om 5 uur en duren tot 14 januari

Details zijn er uiteraard nog niet, maar in het verleden bleven bij een lockdown enkel essentiële winkels zoals voeding en apotheken open. Niet-essentiële winkels (cadeautjes), sport- en cultuurevenementen en scholen bleven in het verleden dicht of vonden plaats zonder publiek en ook niet-medische contactberoepen zoals kappers en massagesalons zouden moeten sluiten. Voor de scholen zou begin januari nog bekeken worden of die alleszins een week eerder zouden kunnen heropenen.

Aanleiding is de snelle verspreiding van de nieuwe omikron-variant van het virus die onlangs ontdekt is in Zuid-Afrika. In Amsterdam zou het aantal besmettingen met die variant om de twee of drie dagen verdubbelen en die zou binnenkort dominant kunnen worden. 

Het comité van wetenschappers en experten had eerder aangedrongen op nieuwe harde maatregelen en spreekt over een "race tegen de tijd" om de bevolking via boostervaccins bestand te maken tegen de nieuwe variant. De impact van de omikron-variant is nog niet helemaal bekend; die verspreidt zich bijzonder snel, maar of die nu mildere symptomen veroorzaakt, moet nog wetenschappelijk worden vastgesteld. Net als bij ons worden in Nederland boostervaccins toegediend om gevaccineerden extra te beschermen. 

"Een draagvlak is hier nauwelijks"

Zeker is dat de nieuwe lockdown niet populair zal zijn bij onze noorderburen. Daar staan veel mensen weigerachtig tegenover vaccinatie en was ook al eerder gewelddadig protest tegen lockdownmaatregelen. De naleving van de nieuwe maatregelen kan dan een probleem worden.

Onze collega Ivan Ollevier was vandaag in Nederland en merkt op dat er na twee jaar gezondheidscrisis bij de bevolking nauwelijks een draagvlak is voor een lockdown, zeker met Kerstmis en Nieuwjaar voor de deur. Zeker is dat de maatregelen een nieuwe harde klap zullen zijn voor de detailhandel en de horeca, aldus Ollevier. Verwacht wordt dat de Nederlanders nu nog snel paniekinkopen voor de feestdagen zullen doen nu het nog kan en in een aantal grote steden wordt een opvallende drukte gemeld in de winkelstraten.

Op zich is de situatie volgens Ollevier in Nederland niet zo veel slechter dan bij ons. Eergisteren waren er 16.000 besmettingen geregistreerd tegenover 11.000 in België. Omdat Nederland een grotere bevolking heeft, komt dat ongeveer neer op een gelijkaardige situatie. De cijfers inzake besmettingen en ziekenhuisopnames zijn de voorbije dagen ook verder gedaald. Wel heeft Nederland minder bedden beschikbaar in intensieve zorg. 

De regering in Den Haag wil echter geen week verliezen en hoopt de volgende week zo veel mogelijk boostervaccins te verstrekken om de impact van de omikronvariant in te dammen. Zelfs nu de lockdown nog niet officieel aangekondigd is, reageren onder meer de sportscholen en de vertegenwoordigers van de detailhandel al woedend op de beslissingen van de regering.

Draagvlak of niet, als premier Rutte vanavond spreekt, doet hij dat als hoofd van een ontslagnemende regering. Dat verzwakt de positie van de overheid, maar toch niet helemaal. Onlangs zijn de huidige vier partijen van zijn coalitie overeengekomen om opnieuw een regering te vormen. Het gaat om de rechtsliberale VVD van Rutte, de linksliberale D66, de christendemocraten van het CDA en de conservatieve ChristenUnie. Dat zij een doorstart nemen als de regering-Rutte IV versterkt de positie van de premier en zijn ministers dan weer.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMi8xOC9uZWRlcmxhbmQta2llc3Qtb3BuaWV1dy12b29yLWhhcmRlLWxvY2tkb3duLW9tLXZlcnNwcmVpZGluZy12YW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿