2021年12月22日水曜日

Coronacijfers dalen en toch wil Overlegcomité verstrengen: hoe de omikronvariant de Wetstraat nerveus maakt - VRT NWS

De coronacijfers in ons land gaan al een tijdje in dalende lijn, maar toch wil het Overlegcomité deze namiddag strengere coronamaatregelen opleggen. De politiek maakt zich duidelijk zorgen. Waarom eigenlijk? Aan de basis van de ongerustheid ligt de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus, maar wat is er nu precies aan de hand?

Het lijkt vreemd om strengere coronamaatregelen te bespreken terwijl we dagelijks nieuws krijgen dat de cijfers de goede richting uitgaan, maar de snelle verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgt voor heel wat stress in de Wetstraat. 

De ongerustheid over de opmars van de omikronvariant is groot, vooral omdat we er eigenlijk nog niet veel over weten. Wat wel vaststaat is dat hij zich sneller verspreidt dan de deltavariant. Die is nog altijd verantwoordelijk voor de meerderheid van de besmettingen, maar lang zal dat niet meer duren.

Het aantal besmettingen met omikron verdubbelt razendsnel: vorige vrijdag was omikron nog goed voor 10 procent van de besmettingen, gisteren was dat al 27 procent. Op dit eigenste moment is omikron dus gestaag naar de 40 procent aan het klimmen, om tussen Kerstmis en Nieuwjaar de bovenhand te halen.

Microbioloog Emmanuel André van het Universitair Ziekenhuis van Leuven laat via Twitter ook weten dat het aantal positieve coronabesmettingen sinds gisteren weer stijgt.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt Europese landen om zich schrap te zetten voor "een significante stijging" van het aantal coronabesmettingen, nu de omikronvariant sterk om zich heen grijpt. 

Omikron werd eind november voor het eerst geïdentificeerd in Zuid-Afrika. Sindsdien is de variant opgedoken in minstens 38 van de 53 landen die onder het Europese werkingsgebied van de WHO vallen. In meerdere landen, zoals Denemarken, Portugal en het Verenigd Koninkrijk, is hij al dominant. Dat zegt Hans Kluge, directeur Europa bij de WHO.

Volgens de WHO-directeur kan de omikronvariant leiden tot "ongeziene overdrachtscijfers". In landen waar omikron sterk aanwezig is, verdubbelt het aantal besmettingen om de 1,5 tot 3 dagen. De meeste mensen vertonenen dezelfde symptomen als bij andere varianten, zoals hoesten, keelpijn en koorts. De variant wordt het meest vastgesteld bij 20- tot 30-jarigen.

Alles wijst er op dat de omikronvariant ontsnapt aan de eerder opgebouwde immuniteit
Tom Wenseleers, biostatisticus KU Leuven

Over de impact op onze gezondheid van de omikronvariant heerst nog veel twijfel. Het is nog onduidelijk of omikron mensen minder ziek, even ziek of zieker maakt dan zijn voorgangers. Volgens biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) wijst alles er echter op dat de omikronvariant ontsnapt aan de eerder opgebouwde immuniteit. 

Dat wil zeggen dat mensen die immuniteit hebben opgebouwd voor andere varianten - zoals de deltavariant - door vaccinatie of een recente coronabesmetting, toch gemakkelijk besmet zouden kunnen worden met de omikronvariant. Dat is de precies de reden waarom experts het belang van de boosterprik zo hard benadrukken: dankzij die derde prik zou de immuniteit voor omikron opnieuw stijgen. Ook de WHO roept overheden op om sterk in te zetten op die herhalingsprik.

Lockdown vermijden

In Nederland hebben biostatistici berekend dat de zorg door de snelheid van omikron overspoeld zou worden als er geen extra maatregelen zouden worden genomen. Daarom heeft de Nederlandse regering beslist om sinds zondag in lockdown te gaan.

België heeft tegenover Nederland al een ruime voorsprong in de boostercampagne: 36,5 procent van de volwassen bevolking heeft hier al een extra dosis van het coronavaccin gekregen, in Nederland zitten ze op een kleine 14 procent. Die boosters moeten de bevolking beschermen tegen ernstige ziekte door het coronavirus en ziekenhuisopname.

Een ander verschil met Nederland is de capaciteit op de diensten voor intensieve zorg. In verhouding heeft België veel meer ziekenhuisbedden op intensieve zorg. Volgens denktank OESO (de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling) telt Nederland 6,7 intensievezorgbedden per 100.000 inwoners, tegenover 17,4 per 100.000 in België.

We moeten uit voorzorg het zekere voor het onzekere nemen
Frank Vandenbroucke (Vooruit), federaal minister van Volksgezondheid

In België kunnen we daarom ietsje geruster zijn en hoeven we (nog) niet in lockdown te gaan. "Maar dan moeten we wel uit voorzorg het zekere voor het onzekere nemen", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Terzake". "Als we niet in een complete lockdown verzeild willen geraken, zeker niet wat kinderen of ons persoonlijk leven betreft, dan denk ik dat we uit voorzorg maatregelen moeten nemen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiO2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMi8yMi93YWFyb20tdmVyc3RyZW5nZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿