2022年9月3日土曜日

Europees president Charles Michel wil dat Commissie vlugger actie onderneemt tegen hoge energieprijzen - VRT NWS

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, wil dat de Europese Commissie snel met een voorstel komt om de hoge energieprijzen aan te pakken. Op 9 september komen de Europese ministers van Energie bijeen en dan moeten er al eerste beslissingen kunnen genomen worden, vindt president Michel. 

De Europese Raad, waar de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten de algemene beleidslijnen van de Europese Unie bepalen, vraagt al enkele maanden aan de Europese Commissie om met een plan van aanpak te komen tegen de hoge energieprijzen.

Net gisteren is er een voorlopig - niet-formeel - voorstel van de Commissie gelekt. Daarin wordt onder meer voorgesteld om Europees een prijsplafond op te leggen aan energieproducenten die elektriciteit nucleair of hernieuwbaar (wind of zonne-energie) opwekken en niet met het dure gas.

Die producenten surfen namelijk mee op de hoge prijzen, die internationaal worden bepaald door de gasprijzen. Wat boven dat plafond komt, zou afgeroomd worden en naar de lidstaten gaan die dat geld dan zouden moeten gebruiken om de elektriciteitsfactuur van de burger te doen dalen. Parallelle systemen van overwinstbelastingen - waarover onder meer onze regering nadenkt - zouden dan niet mogelijk zijn.

Het gaat om een voorlopig voorstel, een "non-paper" in het jargon. Sinds die paper werd opgesteld, zijn alweer andere opties gelanceerd. Hoe dan ook vindt Europees president Michel dat het nu tijd is voor een "echt" voorstel van de Commissie. Hij wil dat er op de bijeenkomst van de Europese ministers van Energie op 9 september al eerste beslissingen kunnen gekomen worden op basis van zo'n voorstel.

Er mag zeker niet gewacht worden tot 14 september, klinkt het. Dat is de dag dat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar "State of the European Union" geeft in het Europees Parlement, haar beleidsverklaring voor het komende politieke jaar. Von der Leyen heeft vanmiddag wel gezegd dat ze een prijsplafond wil op Russisch gas.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8wMi9taWNoZWwtY29tbWlzc2llL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿