2022年9月9日金曜日

Europese Centrale Bank verhoogt rente: grootste sprong in meer dan 20 jaar - VRT NWS

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om de intrestvoet met 0,75 procentpunt op te trekken. Dat is de grootste stijging sinds het ontstaan van de euro.

Op een persconferentie in Frankfurt zegt de ECB dat er de volgende maanden mogelijk nog renteverhogingen komen. Op die manier wil ze lenen duurder maken. Ze hoopt dat de economie in de eurozone zo zal afkoelen en de inflatie zal afnemen.

De inflatie in de eurozone zal volgens de centrale bank "veel te hoog" zijn gedurende "een lange periode". Voor dit jaar verwacht ze een inflatie van 8,1 procent. Dat cijfer zou volgend jaar afnemen tot 5,5 procent, en in 2024 tot 2,3 procent. Het laatste cijfer is nog altijd hoger dan dat van de beoogde 2 procent. 

Volgens Hans Dewachter, hoofdeconoom bij KBC, wil de ECB vooral een signaal afgeven dat een normalisering van de economie mogelijk moet maken. "Maar op korte termijn verandert er niets, onder meer door de energieprijzen die de pan uit rijzen", aldus Dewachter. 

ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte verwacht niet onmiddellijk hogere rentes op de spaarrekeningen, maar de kredietvoeten van de kortetermijnleningen zullen wellicht wel sneller stijgen.

De renteverhoging is geen verrassing. Op de financiële markten is in eerste instantie rustig op gereageerd. De beurzen bleven op winst: vooral de financiële waarden gaan hoger. De euro blijft ongeveer even hoog als de Amerikaanse dollar.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8wOC9ldXJvcGVzZS1jZW50cmFsZS1iYW5rLXZlcmhvb2d0LXJlbnRlLWdyb290c3RlLXNwcm9uZy1pbi1tZWVyLWQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿