2022年9月1日木曜日

OVERZICHT: zo wil het Overlegcomité de hoge energieprijzen aanpakken, premier De Croo: "We gaan alles uit de kast halen om ons hier door te slaan" - VRT NWS

De overheid gaat met de financiële sector overleg plegen om gezinnen die het zwaarst getroffen worden door de hoge energieprijzen uitstel van hun hypotheekaflossing te geven. Dat is een van de maatregelen die op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land beslist zijn. Verder verlengt de federale regering ook alle bestaande steunmaatregelen tot eind maart en in de overheidsgebouwen gaat de verwarming op een lager pitje. Een overzicht. 

Er bestaat geen mirakeloplossing, zo begon premier Alexander De Croo (Open VLD) de persconferentie na het Overlegcomité over de energiecrisis. "Maar alle regeringen zijn duidelijk geweest. We gaan alles uit de kast halen om ons hier door te slaan."

Een van de belangrijkste maatregelen moet wel op Europees niveau besproken en beslist worden: een blokkering van de gasprijzen. "Het is enkel op Europees niveau dat we erin gaan slagen om het bloeden te doen stoppen", aldus premier De Croo. "Ik blijf in contact met de Europese Commissie om zo snel mogelijk maatregelen te nemen."

Maar de regeringen in ons land nemen zelf ook maatregelen:

  • Bestaande maatregelen worden verlengd tot 31 maart 2023, dus tot het einde van de komende winter. Dan gaat het over de uitbreiding van het sociaal tarief, verlaging van de accijnzen op benzine en diesel, verlaging van de btw op elektriciteit en gas naar 6 procent en een identieke financiële compensatiemaatregel voor stookolie. In de komende weken wordt ook gekeken naar hoe mensen kunnen geholpen worden die nu net buiten het sociaal tarief vallen. 
  • De overheid onderhandelt met de financiële sector om de zwaarst getroffen gezinnen te helpen. Het gaat dan in de eerste plaats over een uitstel van de hypotheekaflossing. Verder moeten de banken ook makkelijker kredieten toestaan voor mensen die energiebesparende maatregelen - zoals renovatie en isolatie - willen nemen.
  • De overheid gaat ook maatregelen nemen om het energieverbruik op zich te verminderen, onder het motto "de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt". Het gaat dan bijvoorbeeld over het lager zetten van de verwarming in overheidsgebouwen (19 graden) en het doven van de lichten in de federale gebouwen en aan monumenten tussen 19 uur en 6 uur. De regeringen gaan ook met de privésector bekijken hoe de energieconsumptie daar kan verminderd worden, in de winkels en in de bedrijven.
  • De federale regering wil ook de overwinsten van energiebedrijven afromen. De nucleaire sector betaalt al een nucleaire rente in ons land. Het doel is om die belasting uit te breiden naar andere spelers in de energiesector. De opbrengst daarvan moet de middenklasse de energiecrisis helpen het hoofd te bieden, aldus premier De Croo.
  • De premier gaat de komende dagen ook samen met de ministers-presidenten en de bevoegde ministers overleg plegen met werkgevers en werknemers om te kijken welke maatregelen er kunnen genomen worden om de factuur voor kmo's, zelfstandigen en bedrijven te verzachten. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiNmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8zMS9vdmVybGVnY29taXRlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿