2022年9月6日火曜日

Planbureau: "Spilindex dit jaar nog twee keer overschreden" - VRT NWS

De spilindex zal dit jaar nog twee keer overschreden worden, in oktober en in december. Dat zegt het Planbureau, dat daarnaast voorspelt dat de inflatie dit jaar uitkomt op 9,4 procent.

De spilindex zal dit jaar nog twee keer overschreden worden, in oktober en december. Dat voorspelt het Planbureau. Wordt de spilindex in oktober overschreden, dan stijgen in november de sociale uitkeringen en pensioenen met 2 procent, in december volgen de lonen van het overheidspersoneel. Dito voor een overschrijding in december, met dus een stijging in januari en februari.

Als die prognose uitkomt, wordt de spilindex dit jaar in totaal vijf keer overschreden. In 2023 zouden er nog twee overschrijdingen volgen: in februari en in juli.

Torenhoge inflatie

Dat de spilindex zo vaak overschreden wordt, heeft te maken met de torenhoge inflatie - de mate waarin de consumptieprijzen stijgen. Die kwam in juli uit op 9,94 procent, het hoogste niveau in 46 jaar. 

Het Planbureau verwacht dat de inflatie in september boven de 10 procent zal stijgen, en ook in oktober en december zou die kaap gerond worden. Voor het hele jaar zou de inflatie uitkomen op 9,4 procent. In 2023 zou de inflatie afkoelen tot 6,5 procent, al blijft dat wel een pak boven het niveau van zowat 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. 

Privésector

Niet alleen de weddes van de ambtenaren gaan via de spilindex omhoog. Een hoge inflatie betekent ook dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat aan een ander tempo. Voor sommige sectoren gebeurt dat maandelijks, voor anderen dan weer een keer per jaar. Ook bijvoorbeeld vakantiegeld, eindejaars- en andere premies en een hele resem aanvullende pensioenplannen stijgen mee.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8wNi9zcGlsaW5kZXgv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿