2023年1月10日火曜日

Federale topministers zetten licht op groen voor akkoord over verlenging jongste kernreactoren, Engie heeft het over "niet-bindende overeenkomst" - VRT.be

Energiebedrijf Engie en de federale regering zijn het eens geraakt over een akkoord om de twee jongste kernreactoren van ons land langer open te houden. "Dit akkoord maakt de levensduurverlenging voor 10 jaar mogelijk", aldus premier De Croo (Open VLD) op de persconferentie. Engie zelf heeft het over een "niet-bindende overeenkomst".

"We hebben vandaag een belangrijke beslissing genomen met betrekking tot de energiebevoorradingszekerheid in ons land", zo begon premier Alexander De Croo (Open VLD) de persconferentie vanavond. "Kort samengevat: morgen kunnen de werken beginnen voor de verlenging van de twee jongste nucleaire centrales."

De Croo heeft het over een "figuurlijke spade in de grond", want het gaat voor alle duidelijkheid om een kader dat de federale regering met Engie is overeengekomen. "Wat er morgen kan beginnen, zijn een aantal studies. Het eerste element is informatie verstrekken aan de overheid om het milieueffectenrapport te kunnen indienen. Het tweede element is dat het studiewerk met betrekking tot de veiligheid kan gebeuren." 

Tijdsplan

Dat zijn volgens de premier "de elementen die het cruciaalste zijn om ervoor te zorgen dat de verlenging van die twee centrales klaar kan zijn voor de winter van 2026". Tegen dan moeten Doel 4 en Tihange 3 klaargestoomd worden om 10 jaar langer stroom te leveren.

De Croo benadrukt dat het akkoord belangrijk is voor de bevoorradingszekerheid in ons land. "Zoals u weet, zitten we vandaag in een situatie waarin ons land een exporteur is van energie naar andere landen, zoals Duitsland. Maar deze beslissing gaat over de winter van 2026 en de winters die erna komen. De verlenging van de levensduur van de twee kerncentrales is een hoeksteen in ons energieplan."

Kostenplaatje

Uitbater Engie wou ook duidelijkheid over maximale kostprijs van de ontmanteling van de andere kernreactoren en de berging van het kernafval van alle zeven kerncentrales, maar op die vragen is er vandaag nog geen antwoord. "We hebben het grondwerk gedaan om dat bedrag de komende weken te bepalen. Maar wat belangrijk is, is dat we hiermee de werken kunnen starten", aldus De Croo.

"Het is in ons beider belang om de parameters duidelijk te krijgen: wat gaat dat kosten, wie neemt die kosten op zich en wie draagt de verantwoordelijkheid?", vult minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) aan. "Op basis van dit kader wordt de komende weken verder gewerkt om die omkadering van de factuur van het afval duidelijk te krijgen. Niemand heeft er belang bij om niet te weten wat die factuur gaat zijn. Het is een zaak om ook dit aspect in handen te nemen."

Vennootschap

Van der Straeten stelt bovendien dat het cruciaal is om een "sterke en performante operator" te hebben. "Het is belangrijk dat de uitbating op dezelfde manier verdergezet kan worden. Daarom wordt een vennootschap opgericht die over voldoende middelen en mensen kan beschikken." De Belgische staat zal voor de helft participeren in die vennootschap. Zo kunnen de risico's en de baten van de kerncentrales gedeeld worden.

"Er is nog veel werk, we zijn vandaag nog niet aan het einde. Maar dit is een belangrijke tussenstap om de komende maanden op verder te werken", aldus Van der Straeten.

Engie: "Niet-bindende overeenkomst"

Ook Engie noemt het akkoord een belangrijke stap voorwaarts, maar heeft het wel over een niet-bindende overeenkomst. Echte garanties dat Doel 4 en Tihange 3 tegen november 2026 klaar zullen zijn om nog eens tien jaar langer te werken, kan Engie niet geven. Dat kan ook de komende maanden niet omdat zoiets niet te garanderen valt, is te horen.

"Het kan zijn dat we pas in 2026 zullen weten of de deadline gehaald wordt", zegt onze energiespecialist Luc Pauwels. "Het is helemaal niet simpel om zo'n kernreactor op te knappen. Je moet overal in de wereld unieke onderdelen zoeken. Die moeten veilig genoeg zijn. Er mag niets fout lopen in de rest van de wereld. Het is niet simpel om dat op zo'n korte periode allemaal te doen. Engie zegt daarom om hen daar niet op vast te pinnen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiNmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8wOS9lbmdpZS1ha2tvb3JkL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿