2023年1月10日火曜日

Straks vindt eerste satellietlancering in Europa plaats (en die kan je mogelijk vanuit België zien) - VRT.be

Als alles goed gaat, worden vanavond voor de eerste keer satellieten gelanceerd vanaf Europese bodem. Om 23.16 uur Belgische tijd vertrekt vanuit Engeland een Boeing 747 met onderaan een raket die 9 kleine satellieten in een baan om de aarde moet brengen. De lancering, of een glimp ervan, is rond middernacht mogelijk ook vanuit een deel van België te zien.

Met raketlanceringen weet je het nooit zeker. Technische problemen of het weer kunnen de raket tot op het laatste moment aan de grond houden. Maar als alles volgens plan verloopt, stijgt om 23.16 uur Belgische tijd de "Cosmic Girl" op, een omgebouwde Boeing 747, op de luchthaven van Cornwall in het uiterste zuidwesten van Engeland.

Onderaan het vliegtuig hangt de LauncherOne: een raket van 21 meter lang die boven de Atlantische Oceaan wordt losgelaten. Vijf seconden later worden de motoren van de raket ontstoken om de 9 kleine satellieten aan boord uiteindelijk in een baan om de aarde te brengen, op zo'n 550 kilometer hoogte.

Zogenoemde horizontale lanceringen zijn efficiënter, verbruiken minder brandstof en zijn dus goedkoper dan verticale, waarbij de raket vanop de grond vertrekt. Er moet ook minder rekening worden gehouden met de weersomstandigheden. Het nadeel is dat horizontale lanceringen enkel geschikt zijn voor lichte vrachten, zoals minisatellieten. 

Hier maak je de meeste kans om de lancering vannacht te spotten

Duizenden Britten en andere nieuwsgierigen zakken vanavond wellicht af naar Cornwall om het vertrek van het vliegtuig met de raket live te kunnen zien. Maar de eigenlijke raketlancering, op 10 kilometer boven de oceaan, is ook vanuit delen van Frankrijk, Spanje en Portugal te zien zijn. 

Volgens de kaart die Virgin Orbit op zijn website heeft geplaatst, is de lancering zelfs zichtbaar in een deel van ons land. Wie vanuit de Westhoek rond middernacht naar het westen kijkt, zou mogelijk de oranje-witte gloed van de lancering kunnen opvangen. Al mogen er dan wel geen wolken of hoge gebouwen in de weg zitten.

De lancering van LauncherOne zal rond middernacht vanuit verschillende West-Europese landen te zien zijn, mogelijk ook in een deel van België. De blauwe lijn duidt de vluchtroute van de raket aan.  (Bron: Virgin Orbit)

Volgens het kaartje zou de raket ongeveer 4 tot 5 minuten na de lancering zichtbaar kunnen zijn vanuit een deel van ons land. 

Een ingezoomde versie van de kaart (bron: Virgin Orbit)

"Start van nieuw ruimtetijdperk"

De vlucht wordt uitgevoerd door Virgin Orbit, één van de ruimtebedrijven van de Britse miljardair Richard Branson. De zakenman biedt sinds 2021 ook toeristische ruimtevluchten aan. 

Als alles goed verloopt, is het de eerste satellietlancering vanop Britse bodem en de eerste keer dat er vanuit West-Europa satellieten in een baan om de aarde worden gebracht. Tot nog toe werden de meeste Europese ruimtemissies gelanceerd vanop de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana of die van Bajkonoer in Kazachstan.

De missie vanavond heet "Start me up", naar de hit van The Rolling Stones uit 1981, volgens Virgin Orbit symbolisch voor de start van een nieuw ruimtetijdperk.

Tijdens de missie zullen 9 minisatellieten worden gelanceerd die vooral bedoeld zijn voor aardobservatie, navigatie en communicatie, zowel commercieel als voor overheden. Het grootste deel van de financiering van de ruimtevlucht komt van de Britse overheid, die meer wil inzetten op ruimtevaart.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8wOS9lZXJzdGUtc2F0ZWxsaWV0bGFuY2VyaW5nLXZhbm9wLWV1cm9wZXNlLWJvZGVtLXZhbmF2b25kL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿