2023年1月10日火曜日

Is deal met Engie over verlenging jongste kernreactoren eindelijk rond? Topministers zitten nu samen om tekst te bespreken - VRT.be

Momenteel zit de kern van de federale regering samen om de deal met energiebedrijf Engie over de verlenging van de twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, te bespreken. Dat lijkt erop te wijzen dat er op z'n minst een tekst is waarover de onderhandelaars het eens zijn.

De nucleaire deal met Engie, over de verlenging van de twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, lijkt zo goed als rond te zijn. Sinds 15.30 uur zit het kernkabinet van de federale regering samen om de tekst te bespreken en - zo mogelijk - ineens te bekrachtigen. Als die bekrachtiging een feit is, zal de regering een persconferentie organiseren. Mogelijk gebeurt dat vanavond nog.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) onderhandelen al maanden met Engie om de levensduur van Doel 4 en Tihange 3, die normaal in 2025 dicht zouden gaan, met 10 jaar te verlengen. De oorspronkelijke deadline was 31 december 2022: die werd niet gehaald, maar de voorbije dagen werd wel duidelijk dat de eindstreep in zicht was.

Tijdspad

Inhoudelijk moet het akkoord verschillende elementen bevatten, zo bleek in juli vorig jaar al na het "princiepsakkoord" tussen beide partijen. Het meest concreet en prangend zal wellicht het tijdspad zijn dat de komende maanden en jaren zal worden bewandeld om de jongste reactoren technisch klaar te krijgen tegen eind 2026. Wordt die deadline gehaald? En wanneer zullen de reactoren dan stilliggen voor onderhoud? 

Verder moet er een juridisch vehikel op poten worden gezet waarin de Belgische staat voor de helft in participeert, om de risico's en baten van de kerncentrales voortaan te delen. Daarin zouden mogelijk ook afspraken zitten over de minimum- en maximumprijs van de geproduceerde elektriciteit. Verder zouden er concrete afspraken op tafel moeten liggen over de kosten van de ontmanteling van kerncentrales en de berging van het nucleaire afval.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8wOS9udWNsZWFpcmUtZGVhbC1lbmdpZS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿