2023年3月31日金曜日

Overheid moet bijna 30 miljoen euro terugbetalen aan Luminus (en misschien nog meer aan andere energieleveranciers) - VRT.be

Slecht nieuws voor de Belgische schatkist: de overheid moet aan energieleverancier Luminus een groot bedrag aan onterecht geïnde belastingen terugbetalen. Nog erger voor de overheid is dat een andere leverancier, Engie, in een gelijkaardig dossier een nóg groter bedrag wil terugvorderen, namelijk 100 miljoen euro. Al moet de uitspraak in die zaak nog afgewacht worden. 

Alles draait rond de zogenoemde "federale heffing" op gas en elektriciteit, een soort belasting, en de manier waarop die in het verleden werd geheven. Meer bepaald tussen 2004 en 2014. De federale heffing werd nog ingesteld onder de regering-Verhofstadt en diende om de werking van de regulator, de Creg, te financieren, en ook om de OCMW's toe te laten allerlei energiemaatregelen te bekostigen. 

Gas gebruiken om elektriciteit te maken

Verschillende energieleveranciers trokken naar de rechter om die heffing aan te vechten, in een heel specifiek geval. Namelijk bij de productie van elektriciteit op basis van aardgas, via gasgestookte elektriciteitscentrales: dan hef je eerst een belasting op het aardgas als "grondstof" of brandstof voor je elektriciteit, en daarna nog eens op die elektriciteit zelf. 

Drie leveranciers voerden aan dat de Europese regelgeving verbiedt dat je belasting heft op energie die gebruikt wordt om andere energie op te wekken. Ze verwijzen daarbij naar een Europese richtlijn die dateert van 2003, maar die de Belgische staat pas tien jaar later heeft omgezet in wetgeving. Gedurende die tien jaar bleef de onrechtmatige belasting dus van kracht.

Twee keer gelijk

Luminus kreeg in 2017 een eerste keer gelijk van de rechter, maar de Belgische staat ging in beroep. Ze voerde onder meer aan dat de heffing intussen werd doorgerekend aan de consument. Maar de rechter in beroep gaf Luminus deze week opnieuw gelijk. Hij wees er onder meer op dat die "afwenteling" van de belasting op de consument niet bewezen was.  

In een eerste reactie zegt Luminus tevreden te zijn met het arrest, "ook al heeft het enige tijd geduurd" (Luminus stapte eind 2014 voor het eerst naar de rechter.) "Wij hopen nu de bedragen zo snel mogelijk terug te vorderen", aldus het bedrijf.

De andere leveranciers die naar de rechter zijn gestapt zijn E.on en Engie. Die eerste bestaat intussen niet meer (in België), de tweede wacht nog op een uitspraak in beroep. In eerste aanleg kreeg Engie ongelijk van de rechter. Wat vreemd is, aangezien Luminus op dezelfde grond wel een positieve uitspraak kreeg.  

En Engie straks?

Of de rechter in beroep bij Engie wél in dezelfde lijn zal oordelen als bij Luminus, is nog afwachten. Engie startte zijn rechtszaak ruim twee jaar later dan Luminus, de procedure in beroep loopt nog. Voor de Belgische schatkist is dit geen klein bier: Engie vordert ongeveer 100 miljoen euro aan heffingen terug. Al moet ook nog blijken of een deel van de vordering niet verjaard is. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8zMC9vdmVyaGVpZC1tb2V0LWJpam5hLTMwLW1pbGpvZW4tZXVyby10ZXJ1Z2JldGFsZW4tYWFuLWx1bWludXMtZW4v0gEA?oc=5

Oppositiepartijen niet onder de indruk van begrotingsakkoord, Voka spreekt van "gemiste kans" - VRT.be

De oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de begrotingscontrole waarover de federale regering het donderdag eens is geraakt. PVDA en Vlaams Belang laken dat de regering het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden. "De mensen hebben schrik en u stelt ze niet gerust", luidt het bij N-VA. De regeringspartijen blikken al vooruit naar volgende akkoorden.

Het rapport dat het Monitoringcomité opstelde voor de begrotingscontrole, gaf aan dat het tekort 1,1 procent lager ligt dat wat in oktober vorig jaar was begroot. "Dat betekent twee dingen", stelt premier Alexander De Croo tijdens het vragenuurtje in de Kamer. "Dat betekent dat de hemel aan het opklaren is én dat het begrotingswerk met de nodige sérieux en degelijkheid is gedaan."

De premier herinnert eraan dat de oefening plaatsvindt na twee grote crisissen. "Deze regering heeft de keuze gemaakt de schokken op te vangen. Dat kost geld, maar wij hebben ervoor gekozen de mensen niet zomaar in kou te laten staan." Volgens De Croo heeft de regering nu ook meer gedaan dan wat tijdens een klassieke begrotingscontrole mag worden verwacht. De netto-inspanning bedraagt 1,75 miljard euro, maar bruto gaat het om 2,65 miljard euro, rekent hij voor.

Sander Loones van oppositiepartij N-VA is het daar niet mee eens. "De realiteit is dat de begroting op een jaar tijd van een tekort van 15 miljard euro naar 20 miljard euro is gegaan. Er gebeurt veel te weinig", aldus Loones. "Zelfs Italië, Spanje en Griekenland hebben een betere begroting dan u."

Gebroken beloftes

Sophie Merckx (PVDA) laakt dat de regering de gepensioneerden laat betalen en dat er wordt bespaard in gezondheidszorg. "U hebt uw beloftes gebroken, de Engies en Delhaizes hebben gewonnen." Ook Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) hekelde dat de meerderheid bespaart op de laagste pensioenen en uitkeringen. "U moet besparen op migratie en niet op de allerzwaksten."

Gemiste kans

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, beschouwt het akkoord over de federale begrotingscontrole als een gemiste kans voor verdere hervormingen. Van echte hervormingen is er volgens Voka geen sprake.

"Er wordt bespaard, maar niet hervormd. Het zijn de bedrijven die - opnieuw - de grootste nieuwe lasten te slikken krijgen: de verhoging van de investeringsaftrek wordt uitgesteld, de minimumbelasting voor multinationals wordt maximaal verhoogd, de voordelige regeling voor de eerste aanwervingen wordt ingesnoerd", zegt Hans Maertens van Voka. 

"De federale regering mist opnieuw een kans om structureel te hervormen. De rekening wordt gewoon doorgeschoven naar de bedrijven. Men vergeet dat de bedrijven nog volop herstellen van de coronacrisis, de energiecrisis en de inflatiecrisis met de automatische koppeling van de lonen aan de index als een molensteen rond de nek van de ondernemingen."

Stapje gezet

De ondernemersorganisatie Unizo noemt het begrotingsakkoord een eerste signaal dat men de ernst van de budgettaire ontsporing inziet. "Het feit dat men tijdens een begrotingscontrole stappen zet om te besparen, is een goed teken, maar het grote werk is voor 2024", zegt topman Danny Van Assche.

Unizo betreurt wel dat er wordt gesnoeid in de vermindering van de werkgeversbijdragen bij de kleinste bedrijven en dat de verhoogde investeringsaftrek wordt uitgesteld.

Klimaatstap

Bond Beter Leefmilieu reageert met onbegrip dat de federale regering de 13 miljard euro milieuschadelijke subsidies ongemoeid laat. Een grote gemiste kans om van de budgettaire oefening ook een sterke klimaatstap te maken. 

De lijst milieuschadelijke subsidies is veel te lang: salariswagens, tankkaarten, korting op accijnzen voor de professionele diesel, allerhande fossiele energiesubsidies voor bedrijven, en cadeaus zoals de verlaagde BTW op pesticiden.

Geen structurele maatregelen voor kmo's en zelfstandigen

De zelfstandigenorganisatie NSZ is niet onder de indruk van het begrotingsakkoord. NSZ betreurt het ontbreken van structurele maatregelen voor kmo's en zelfstandigen.

"Er worden stappen gezet om te besparen, maar niet om structurele maatregelen te bieden aan zelfstandigen en kmo's. Dat is een gemiste kans", meldt NSZ. Die structurele maatregelen moesten volgens het NSZ een tegengewicht bieden voor de torenhoge kosten voor personeel en energie waarmee bedrijven kampen.

Kinderarmoede

Netwerk tegen Armoede laakt dat de begrotingscontrole is uitgedraaid op "besparingen op de kap van mensen met de laagste inkomens". Volgens de armoedeorganisatie creëert de regering zo zelf de volgende generatie kinderen die in armoede zal opgroeien.

De federale regering schrapte onder meer de laatste schijf van de verhoging van de laagste uitkeringen en ook de minimumpensioen stijgen minder snel dan voorzien. Netwerk tegen Armoede haalt aan dat dat net besparingen zijn die de mensen met de laagste inkomens het hardst zullen treffen. Dit terwijl deze besparingen de samenleving op langere termijn veel meer zullen kosten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8zMC9vcHBvc2l0aWVwYXJ0aWplbi1uaWV0LW9uZGVyLWRlLWluZHJ1ay12YW4tYmVncm90aW5nc2Fra29vcmQtdm8v0gEA?oc=5

Is dit een goed moment om over te stappen, of wacht u beter nog even? 6 vragen over het nieuwe vaste contract bij Engie - De Morgen

Voor u uitgelegdEnergiefactuur

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Energieleverancier Engie biedt vanaf 1 april opnieuw vaste contracten aan voor elektriciteit en gas. Waarom doet Engie dit, en is het een goed moment om over te stappen?

Om welk type contract gaat het precies?

Het gaat om Easy Vast, een vast contract met een looptijd van 1 jaar.

Waarom doet Engie dit?

De energieprijzen zijn de voorbije maanden gedaald. “De markt is iets gekalmeerd, minder volatiel geworden”, zegt ombudsman Energie Eric Houtman. “De grote schommelingen zijn eruit gegaan.”

“Ik neem aan dat Engie inspeelt op de enorme vraag naar een vast energiecontract”, zegt Laura Clays van Testaankoop. “Consumenten zijn grote voorstander van een vast contract, omdat dat zekerheid biedt. In 2021, het jaar voor de prijzen enorm begonnen te stijgen, had 65 procent van de Belgen een vast contract. Naarmate de prijzen begonnen te stijgen, boden steeds minder leveranciers nog een vast contract aan, waardoor nu nog minder dan een derde van de Belgen op een vast contract zit.”

Welke leveranciers bieden nog een vast contract aan?

Luminus was tot nog toe de enige grote speler die vaste energiecontracten aanbood: het Optifix-contract voor 2 jaar, en het Comfiplus-contract voor 1 jaar. Vanaf april komt daar dus het Easy Vast-contract van Engie bij.

Testaankoop is alvast enthousiast dat er een tweede leverancier (terug)komt met een vast contract. “Wij hopen dat de concurrentie zo meer zal spelen, en dat dat positief zal zijn voor de consument”, zegt Clays. “Hopelijk zet deze stap van Engie andere leveranciers aan om ook opnieuw vaste contracten aan te bieden.”

Kan iedereen de overstap naar zo’n vast contract bij Engie maken?

Het vast contract van Engie is bestemd voor klanten met een vast contract dat wordt vernieuwd in juni 2023 en voor “consumenten die stabiliteit en zekerheid op lange termijn verkiezen”, klinkt het. Engie zal de contracten met vaste prijs “geleidelijk en gecontroleerd herintroduceren, rekening houdend met de algemene verwachtingen van de Belgische markt en met de evolutie van de marktomstandigheden”.

In mensentaal komt dat erop neer dat iedereen dus op zo’n vast contract zal kunnen intekenen, zegt Clays: “Maar het kan zijn dat het binnenkort tijdelijk wordt bevroren.”

Wie op dit moment een variabel contract heeft bij Engie dat binnenkort afloopt, wordt niet automatisch overgeschakeld naar een vast contract. Wie al een vast contract heeft dat binnenkort afloopt, zal van Engie wel een voorstel krijgen om over te stappen naar het nieuwe vast contract. Wie zelf geen stappen onderneemt, zal automatisch worden overgezet.

Is het een goed idee om over te stappen?

Alles hangt ervan af wat voor contract je nu hebt. “Mensen die een vast contract hebben dat dateert van de zomer van 2021 zitten nog altijd goed. Zij zullen niet beter af zijn.” Het komt er, zoals altijd, op neer dat je als consument goed moet vergelijken, benadrukken Houtman en Clays.

Engie raamt het prijsverschil zelf op 27 euro per maand voor een gezin met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 3.000 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 13.000 kWh gas. In vergelijking met de huidige variabele tarieven betaal je dus zo’n 300 euro per jaar extra voor het vast contract van Engie.

Clays: “Mensen moeten voor zichzelf de afweging maken: betaal ik nu wat meer voor een vast contract, maar dan met de zekerheid dat het nooit duurder zal worden dan dit? Of kies ik voor goedkopere, variabele contracten met als risico dat ik meer zal moeten betalen als de prijzen opnieuw stijgen?” Houtman: “Je moet zelf beslissen hoeveel je wil betalen voor zekerheid.”

Clays voegt er wel aan toe dat het vast contract dat Engie binnenkort aanbiedt al een pak goedkoper is dan de eerste vaste contracten die Luminus in januari aanbood. “Had je me toen gevraagd of het een goed idee was om over te stappen, dan had ik wellicht geadviseerd om nog wat te wachten, omdat de prijzen sowieso zouden dalen. Daar zijn we dan nu.”

Is het dan niet beter om nog wat te wachten op verdere prijsdalingen?

“Dat is altijd de vraag”, zegt Clays. “Het zou kunnen dat, als je nog een maand wacht, de prijzen nog gedaald zullen zijn en dat Engie nog lagere prijzen kan aanbieden voor een vast contract. Dat is mogelijk.”

“Ik heb geen glazen bol”, lacht Eric Houtman. Hij vraagt wel meer transparantie over de verschillende types contracten. Hij heeft het over “een kluwen”. “Het zou goed zijn dat op nieuwe contracten die in de markt gezet worden een voorafgaande controle zou gebeuren door de energieregulator. Zo kan er meer vertrouwen komen in de markt.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiowFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9iZXRlci1sZXZlbi9pcy1kaXQtZWVuLWdvZWQtbW9tZW50LW9tLW92ZXItdGUtc3RhcHBlbi1vZi13YWNodC11LWJldGVyLW5vZy1ldmVuLTYtdnJhZ2VuLW92ZXItaGV0LW5pZXV3ZS12YXN0ZS1jb250cmFjdC1iaWotZW5naWV-YmI4MGJhN2Ev0gEA?oc=5

Jean (77) en Suzanna (75) moeten hun vergunde duiventil afbreken na klacht van boze buur: “Kunnen ze toch moeilijk een pamper omdoen?” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Jean (77) en Suzanna (75) moeten hun vergunde duiventil afbreken na klacht van boze buur: “Kunnen ze toch moeilijk een pamper omdoen?”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiogFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvaGVyZW50L2plYW4tNzctZW4tc3V6YW5uYS03NS1tb2V0ZW4taHVuLXZlcmd1bmRlLWR1aXZlbnRpbC1hZmJyZWtlbi1uYS1rbGFjaHQtdmFuLWJvemUtYnV1ci1rdW5uZW4temUtdG9jaC1tb2VpbGlqay1lZW4tcGFtcGVyLW9tZG9lbn5hYjFhZTkwYi_SAQA?oc=5

2023年3月30日木曜日

België wil kantoren Europese Commissie overnemen voor 1 miljard euro - De Morgen

Nieuws

Het Barleymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt. Beeld Photo News
Het Barleymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt.Beeld Photo News

De Federale Parti­cipatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de investeringstak van de federale regering, wil 23 verouderde gebouwen van de Europese Commissie in Brussel over­nemen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de gesprekken.

De federale overheid en de Europese Commissie voeren al enkele maanden exclusieve onderhandelingen over een vastgoeddeal van zo'n 1 miljard euro. De Commissie wil af van de meeste gebouwen die ze bezit, goed voor een kantooroppervlakte van 350.000 vierkante meter op toplocaties in de Leopoldswijk.

Omdat een deal in de maak is tussen een Europese instelling en haar gastland België, moet de Commissie geen openbare aanbesteding organiseren. Toch zal ook de privésector een rol spelen in het verhaal. De FPIM zal de gebouwen in een eerste fase zelf kopen, maar in een tweede fase wil ze de portefeuille in schijven aan­besteden om de gebouwen samen met projectontwikkelaars te renoveren. Zo kan de FPIM een deel van de geschatte overnameprijs van 1 miljard euro recupereren.

Ambitieuze milieudoelstellingen

De verkoop moet de Commissie helpen haar ambitieuze milieudoelstellingen te bereiken. Ze kondigde in 2021 aan tegen 2030 de helft van haar 50 kantoorgebouwen in Brussel te ver­laten wegens het groeiende thuiswerk en tegelijk kantoren te vergroenen. De kans lijkt wel groot dat de Commissie kantoren zal huren in enkele vernieuwde gebouwen. Zowel de FPIM als de Commissie willen voorlopig niet reageren.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvYmVsZ2llLXdpbC1rYW50b3Jlbi1ldXJvcGVzZS1jb21taXNzaWUtb3Zlcm5lbWVuLXZvb3ItMS1taWxqYXJkLWV1cm9-Yjc3ZWFmMmMv0gEA?oc=5

Witte rook in de Wetstraat: federale regering bereikt begrotingsakkoord - VRT.be

Na een lange nacht onderhandelen zijn de topministers van de federale regering klaar met een begrotingsakkoord. De deadline - voor de start van de paasvakantie - is dus nipt gehaald. De regering zal het begrotingstekort met 1,75 miljard verminderen, iets minder dan de 1,8 miljard die premier Alexander De Croo (Open VLD) vooropgesteld had. 

De topministers van de federale regering hebben er de afgelopen weken verschillende keren voor moeten bijeenkomen - sinds gisterenavond is er zelfs non-stop onderhandeld -, maar er is dan toch een begrotingsakkoord. Op de valreep, want de deadline is morgen.

Na een lange nacht onderhandelen kan premier Alexander De Croo (Open VLD) dus met een akkoord naar het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer vertrekken.

Knelpunt

Het grote knelpunt in de onderhandeling afgelopen dagen was de bijkomende inspanning die De Croo wilde leveren om de begroting op lange termijn gezonder te maken. Hij wilde het Belgische tekort van 27 miljard euro verlagen met 1,8 miljard.

Om dat te doen, wilde De Croo onder andere komaf maken met de laatste schijf voor de verhoging van de minimumpensioenen en de verhoging van de uitkering voor werklozen en mensen met een leefloon. Daarmee schopte de premier tegen de schenen van vooral de Franstalige socialisten en de groenen, wat de onderhandelingen blokkeerde. 

Water bij de wijn

"Zowel links als rechts heeft water bij de wijn moeten doen", zegt politiek journalist Johny Vansevenant. "De regering zal het begrotingstekort met 1,75 miljard verminderen. De laatste schijf van het minimumpensioen blijft nu toch voor een groot deel overeind, wat een compromis blijkt te zijn voor alle partijen. De laatste schijf van de laagste uitkeringen is helemaal geschrapt.

"Er zijn in totaal zo'n zeventig maatregelen om het tekort te verminderen", zegt Vansevenant. "Zo zullen voor 200 miljoen ongebruikte reserves voor de gezondheidszorg geschrapt worden. Multinationals zullen 15 procent belast worden, goed voor zo'n 300 miljoen euro. En er komt een stijging van de accijnzen op tabak."

"Ook zal er strenger toegekeken worden op tijdelijke werkloosheid, zul je een gepaste baan niet meer kunnen weigeren als je een opleiding hebt gekregen en verdwijnt het zogenoemde ziektepensioen voor wie op jonge leeftijd ziek wordt."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiRmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8zMC9iZWdyb3RpbmctYWtrb29yZC1rZXJua2FiaW5ldC_SAQA?oc=5

Belgische gamingindustrie blijft groeien, in vergelijking met de periode voor de coronacrisis - VRT.be

De gamingindustrie in ons land had afgelopen jaar een totale economische waarde van 582 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van BelgianGames, de overkoepelende sectorfederatie. De waarde van de sector is lichtjes gedaald tegenover topjaar 2021, maar in vergelijking met 2019 - voor de coronacrisis - blijft de sector gestaag groeien. Wat de populariteit van de games betreft, blijft voetbalspel FIFA het bijzonder goed doen.

De gamingindustrie is in ons land een belangrijke sector geworden, die de afgelopen jaren fors is gegroeid. Ook op internationaal vlak spelen Belgische gameontwikkelaars een belangrijke rol. Vorige week zakte een recordaantal van 20 Belgische bedrijven in het gezelschap van minister van Media Benjamin Dalle af naar de Game Developers Conference (GDC) in San Francisco. Die beurs is één van de meest toonangevende voor ontwikkelaars van games wereldwijd.

De economische waarde van de gamingsector wordt bepaald door de verkoop, zowel van de games zelf als van spelconsoles, allerlei accessoires, abonnementen en prepaidkaarten. Ook de omzet van de gameontwikkelaars die in ons land actief zijn, maar hun games ook in het buitenland verkopen, wordt mee in die berekening opgenomen.

De totale economische waarde van videogames in België klokt af op 582 miljoen euro in 2022. Dat is 10 procent meer dan in 2019, voor de coronacrisis. Tegenover 2021 is dat ongeveer 3 procent minder, maar 2021 was een absoluut topjaar voor de sector, mede dankzij de coronacrisis.

Door de lockdowns was de omzet voor de Belgische gamingsector in 2020 en 2021 historisch hoog

“De omzet tijdens de coronajaren 2020 en 2021 was voor onze sector historisch hoog door de lockdowns. Daardoor waren verschillende vormen van entertainment en vrijetijdsbesteding zoals bioscoopbezoeken en reizen een tijdlang onmogelijk", zegt David Verbruggen, CEO van BelgianGames. "De forse stijging ten opzichte van 2019 is trouwens ook toe te schrijven aan de pandemie. Tijdens corona begonnen steeds meer mensen videogames te spelen en groeide onze afzetmarkt.”

Tijdens de pandemie werd massaal gegamed, zo blijkt uit Europees onderzoek. De gemiddelde speelduur van videogames piekte vooral tijdens de periode met de strengste coronamaatregelen, en normaliseerde zodra de maatregelen versoepelden.

Welke games en consoles zijn het meest populair?

Enkele trends in het Belgische gaminglandschap: voetbalspel FIFA bevestigt zijn status als absolute klassieker, als het gaat over de meest populaire games. In de top 5 van best verkochte pc- en videogames staat de editie 2023 op de eerste plaats, en de editie van 2022 op de vijfde plaats. 

Wat de verkoop van fysieke games betreft: daar halen drie Nintendo Switch-titels de top 5. In totaal zijn er ons land in 2022 148 miljoen downloads geweest van mobiele games, in de Apple en Google Play Store samen. Dat is opnieuw één miljoen meer dan in 2021. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiO2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8yOS9nYW1lc2VjdG9yLWNpamZlcnMv0gEA?oc=5

De lusten voor Delhaize, de lasten voor zelfstandigen? - De Standaard

Kandidaat-kopers voor de uitbating van een grote Delhaize-supermarkt waar de kruidenier vanaf wil, zullen zeer alert moeten zijn. Het gros van de bedrijfsrisico’s komt bij hen terecht terwijl het rendement onzeker oogt.

Pascal Dendooven

De supermarktgroep Delhaize zegt kandidaat-kopers te hebben voor alle eigen 128 supermarkten die ze wil verkopen. Dat lijkt ...

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAzMjlfOTcwMzE0MjbSAQA?oc=5

Voedselprijzen zullen komende maanden verder stijgen, en sector merkt nog een zorgwekkende trend - Het Nieuwsblad

© Bart Dewaele

De voedingsindustrie ziet de toekomst somber in. Sectorfederatie Fevia voorspelt dat onze voedselprijzen de komende maanden nog meer zullen stijgen. En ze merkt een stijgende trend van supermarkten die zich in het buitenland bevoorraden, en dus de Belgische leveranciers aan de kant schuiven. “Sowieso gaat dan de kwaliteit van onze voeding naar omlaag.”

Christine De Herdt

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwMzI5Xzk3MzcyMjU30gEA?oc=5

Waarom wil Colruyt de lonen in de retailsector net nu meer gelijktrekken? 'Verschil loopt op tot twee maandlonen per jaar' - De Morgen

Vier vragenRetailsector

null Beeld ID/ Tim Dirven
Beeld ID/ Tim Dirven

Colruyt vraagt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) om schoon schip te maken in het aantal paritaire comités in de retailsector. De winkelketen heeft daar zijn argumenten voor, al lijkt het voorstel het conflict rond Delhaize geenszins te ontmijnen.

Wat vraagt Colruyt precies?

De grootste Belgische winkelketen schreef een brief naar federaal minister van Werk Dermagne. Dat schreef de krant De Tijd woensdag en bevestigt Colruyt. “Wij zijn als Belgische retailer bezorgd over de verscheidenheid aan paritaire comités die er vandaag is”, zegt het in een verklaring. Die paritaire comités bevatten afspraken over arbeidsomstandigheden, loon, vakantie enzovoort.

Colruyt vraagt om een vereenvoudiging van de vijf gebruikte paritaire comités in het retaillandschap. Dat met Colruyt een van de grootste werkgevers binnen die retailsector daarom vraagt, is opvallend. Het is immers ook iets waar vakbonden al jaren om vragen. Afgelopen weekend nog klonk die eis bij de christelijke vakbond ACV Puls (zij willen alles overhevelen naar één comité) en liberale vakbond ACLVB (zij willen er twee overhouden).

Goed om weten: Colruyt met zijn eigen winkels, die van OKay en Bio-Planet dan wel grotendeels winkels in eigen beheer, ook de 214 Spar-winkels in ons land maken deel uit van de Colruyt Group. Die worden grotendeels zelfstandig uitgebaat.

Wat is het verschil tussen de paritaire comités?

Het is een van de zaken die Colruyt zelf aanhaalt: het verschil in sociale rechten tussen paritaire comités kan behoorlijk groot zijn. Het spreekt over een verschil van 400 euro per maand voor leden van paritair comité 201 tegenover 202. “Anders gezegd loopt het verschil op tot 5.000 euro bruto, of twee maandlonen per jaar”, klinkt het bij de winkelketen.

Werknemers van grote ketens zoals Colruyt, Delhaize of Aldi vallen onder paritair comité 202. 201 is er voor kleine zelfstandigen, die bijvoorbeeld een voedingswinkel hebben met minder dan twintig werknemers of een niet-voedingswinkel met minder dan vijftig werknemers. Van de vijf paritaire comités in de retailsector heeft die voor de grote ketens (202) de beste voorwaarden voor het personeel. Daardoor kan het verschil met de andere comités danig oplopen.

Dat blijkt ook uit een vergelijking die de socialistische vakbond BBTK-ABVV maakte tussen paritair comités 202 en 202.01 (voor kleine zelfstandigen met een bijhuis). Zo verdient een kassierster in het eerste paritair comité zo’n 200 euro meer, heeft die recht op een kerstbonus van bijna 150 euro en bijkomend vakantiegeld van bijna 75 euro, starten toelagen voor avondwerk om 18 uur te tellen in plaats van om 19 uur (bovendien nog eens aan hogere percentages) en moet zij minder werken (35 uur tegenover 36,5 uur).

Waarom vraagt Colruyt dit?

Omdat sommige uitbaters oneigenlijk gebruik maken van paritair comité 201 voor kleine zelfstandigen. Het is algemeen geweten in de sector dat sommige zelfstandigen meer dan één winkel van Albert Heijn of Carrefour open te houden. Door elk van deze winkels in een ander vennootschap onder te brengen, doen ze zich voor als een kleine zelfstandige om aan een voor hen voordeliger paritair comité te kunnen voldoen.

Colruyt benoemt dat nu ook en klaagt over oneerlijke concurrentie. “Dat is nadelig voor de echte kleine zelfstandigen: de bakker, de slager, de kleine zelfstandige winkelier, maar ook voor de geïntegreerde ketens”, klinkt het.

Wellicht speelde de beslissing van Delhaize om 128 winkels te laten verzelfstandigen mee in het nu versturen van de brief, zegt retailexpert en professor Els Breugelmans (KU Leuven). “Het ziet een van zijn grootste concurrenten verschuiven van winkels in eigen beheer hebben naar verzelfstandigen en mogelijk op termijn loskomen van die paritaire comités.”

Komt nog eens bij dat Colruyt als laatste grote Belgische supermarktketen al even kreunt onder de concurrentie met Ahold-Delhaize. “Door de grote afzetmarkt van België en Nederland kan Ahold-Delhaize scherp onderhandelen, en kan men interessante onderhandelde producten ook doorverkopen in België”, zegt Breugelmans.

Wat betekent dit in de hele discussie rond Delhaize?

Niets. Meer zelfs, bij BBTK-ABVV zitten ze er een beetje verveeld mee dat Colruyt net nu met een eis komt waar ze inhoudelijk eigenlijk achter staan maar volgens hen afleidt van de sociale strijd bij Delhaize. De opening van Colruyt moet vooral gezien worden in het licht van de sectoronderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst die starten op 17 april. “Dit is een manier om daar een stem aan tafel te krijgen”, zegt Breugelmans.

Die onderhandelingen beloven pittig te worden. ACLVB en ACV Puls dienden al een stakingsaanzegging in voor de hele sector. Werkgevers en werknemers zeggen dan wel beide “de toekomst van de sector” voor ogen te hebben, hun argumenten zijn verschillend. Buiten de onderhandelingstafel praten ze een beetje naast elkaar heen. Werkgevers herhalen hun eis om meer flexibiliteit om te concurreren met (buitenlandse) online winkels of om zich beter aan te kunnen passen aan veranderde noden van consumenten (lees: later winkelen of op zondag). Intussen blijven de bonden hameren op het vereenvoudigen van de structuur aan paritair comités als weg vooruit.

Toch zullen beide kanten binnenkort op elkaars argumenten moeten ingaan. Want de retailsector staat onder druk. “Supermarkten hebben nooit grote marges gehad: 2 tot 3 procent”, zegt Breugelmans. “Vandaag is dat gezakt tot 1,2 of 1,3 procent.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMioAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3Mvd2Fhcm9tLXdpbC1jb2xydXl0LWRlLWxvbmVuLWluLWRlLXJldGFpbHNlY3Rvci1uZXQtbnUtbWVlci1nZWxpamt0cmVra2VuLXZlcnNjaGlsLWxvb3B0LW9wLXRvdC10d2VlLW1hYW5kbG9uZW4tcGVyLWphYXJ-YjkyNDNkMmEv0gEA?oc=5

“Waalse barones Myriam Ullens doodgeschoten door stiefzoon” | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. “Waalse barones Myriam Ullens doodgeschoten door stiefzoon” | Binnenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Steenrijke barones Myriam Ullens doodgeschoten door stiefzoon  Het Nieuwsblad
  3. Stiefzoon schiet Waalse barones Myriam Ullens dood  De Standaard
  4. “Barones Myriam Ullens (70) van ooit steenrijke Belgische familie doodgeschoten door stiefzoon”  Het Laatste Nieuws
  5. Waalse barones Myriam Ullens (70) doodgeschoten, vermoedelijk door stiefzoon  VRT.be
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiYWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL3dhYWxzZS1iYXJvbmVzLW15cmlhbS11bGxlbnMtZG9vZGdlc2Nob3Rlbi1kb29yLXN0aWVmem9vbn5hOGE5MDBhOS_SAQA?oc=5

Op bezoek in de bedreigde treinstations van de provincie Antwerpen: “Zo weinig reizigers? Ik stel me vragen bij die telling” - Gazet van Antwerpen

Antwerpen, Herentals -

Stoppen er binnenkort geen treinen meer in Antwerpen-Noorderdokken en Herentals-Wolfstee? De kleinste treinstations van de provincie met het minste aantal reizigers per dag zouden weleens op termijn kunnen sluiten, als de NMBS zijn zin krijgt. De reden: om de treinen elders stipter en beter te maken, zouden te weinig gebruikte stations moeten sneuvelen. De weinige treinreizigers die we in de ‘Antwerpse’ ministations vonden, kunnen er niet mee lachen. “Te weinig reizigers? Wat verwacht je? Je kunt gewoon niet rekenen op de trein.”

Laurens Van Aert en Hans Otten

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAzMjlfOTY4OTM1MzHSAQA?oc=5

Na heisa rond Delhaize komt Colruyt met plan voor loonregimes in hele sector: “Voor hen staat er veel op het spel” - Het Nieuwsblad

© Jimmy Kets

Nu het personeel van Delhaize zich hardnekkig blijft verzetten tegen het franchiseren van 128 eigen winkels, komt concurrent Colruyt met een plan om de loonregimes in de supermarktsector te vereenvoudigen. Nu zijn er te veel verschillen en is er sprake van oneerlijke concurrentie, klinkt het. En dat is niet alleen nadelig voor de supermarktketens zelf, maar ook voor kleine zelfstandigen.

Thierry Goeman

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwMzI5Xzk1MTUzMjE50gEA?oc=5

Nabestaanden spoedarts (41) die overleed na botsing met speedpedelec krijgen geen gelijk in rechtbank: “Niet bewezen dat voetganger nog kon wegspringen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Nabestaanden spoedarts (41) die overleed na botsing met speedpedelec krijgen geen gelijk in rechtbank: “Niet bewezen dat voetganger nog kon wegspringen”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiuAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbGV1dmVuL25hYmVzdGFhbmRlbi1zcG9lZGFydHMtNDEtZGllLW92ZXJsZWVkLW5hLWJvdHNpbmctbWV0LXNwZWVkcGVkZWxlYy1rcmlqZ2VuLWdlZW4tZ2VsaWprLWluLXJlY2h0YmFuay1uaWV0LWJld2V6ZW4tZGF0LXZvZXRnYW5nZXItbm9nLWtvbi13ZWdzcHJpbmdlbn5hODFjZmJiM2Qv0gEA?oc=5

"De samenleving is in gevaar": experts en Elon Musk roepen onderzoek naar artificiële intelligentie halt toe - VRT.be

In een open brief roepen experts op om het onderzoek naar geavanceerde artificiële intelligentie zes maanden te pauzeren om eerst meer regels op poten te zetten. De recente vooruitgang zou "ernstige risico's voor de samenleving inhouden". De brief verzamelde al meer dan 1.100 handtekeningen, van onder meer Twitterbaas Elon Musk, mede-oprichter van Apple Steve Wozniak en auteur Yuval Noah Harari.

"Systemen van artificiële intelligentie die concurreren met de intelligentie van de mens kunnen grote risico's inhouden voor de samenleving en de mensheid. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek."

Zo start de open brief van de non-pro­fit­or­ga­ni­sa­tie Future of Life Institute waarin de gevaren van artificiële intelligentie (AI) worden aangekaart. "Geavanceerde AI zou een ingrijpende verandering kunnen betekenen in de geschiedenis van het leven op aarde, en zou met de gepaste zorg en middelen moeten worden beheerd", gaat de brief verder. 

"Helaas gebeurt dat niet, ook al zijn AI-laboratoria de afgelopen maanden verwikkeld geraakt in een uit de hand gelopen race om steeds krachtigere digitale breinen te ontwikkelen die niemand - zelfs hun makers niet - kan begrijpen, voorspellen of op een betrouwbare manier controleren."

1.125 handtekeningen

De open brief kan op dit moment al rekenen op de handtekening van 1.125 mensen, onder wie AI-experts en een paar van de grootste namen in de techwereld. Op de derde plek prijkt de naam van Twitter- en Teslabaas Elon Musk. 

Opvallend genoeg was Musk een van de oprichters van OpenAI. Dat is een bedrijf dat onderzoek doet naar artificiële intelligentie en met de veelbesproken chatbot ChatGPT op de proppen kwam. De afgelopen maanden heeft Musk wel al vaker zijn bezorgdheden geuit over de technologie. 

Verder op de lijst staan onder meer mede-oprichter van Apple Steve Wozniak, auteur en professor Yuval Noah Harari en mede-oprichter van Skype Jaan Tallinn.

Artificiële intelligentie zal een dramatische economische en politieke ontwrichting veroorzaken

Wat de ondertekenaars van de open brief betreft moet er een opschorting komen op de verdere ontwikkeling tot veiligheidssystemen zijn ingevoerd. Zo eisen ze nieuwe regelgevende instanties, toezicht op AI-systemen, technieken die helpen een onderscheid te maken tussen echte en artificiële content en instellingen die kunnen omgaan met de "dramatische economische en politieke ontwrichting (vooral van de democratie) die AI zal veroorzaken".

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8yOS9lbG9uLW11c2stZW4tZXhwZXJ0cy1haS1vbmRlcnpvZWstcGF1emUtcmlzaWNvLWdldmFhci1zYW1lbmxldmluL9IBAA?oc=5

2023年3月29日水曜日

“Ik moest ter plekke 3.500 euro cash betalen.” Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht door een spoedhersteller? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

“Ik moest ter plekke 3.500 euro cash betalen.” Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht door een spoedhersteller?  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMijAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZ2VsZC9pay1tb2VzdC10ZXItcGxla2tlLTMtNTAwLWV1cm8tY2FzaC1iZXRhbGVuLWhvZS12b29ya29tLWplLWRhdC1qZS13b3JkdC1vcGdlbGljaHQtZG9vci1lZW4tc3BvZWRoZXJzdGVsbGVyfmExMmQ2MjkxL9IBAA?oc=5

De kans dat jij Merci chocolade verkeerd eet, is groot. Zo moet het wél - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

De kans dat jij Merci chocolade verkeerd eet, is groot. Zo moet het wél  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaW5hL2RlLWthbnMtZGF0LWppai1tZXJjaS1jaG9jb2xhZGUtdmVya2VlcmQtZWV0LWlzLWdyb290LXpvLW1vZXQtaGV0LXdlbH5hYmU5NmViYi_SAQA?oc=5

VTM-programma 'Ze zeggen dat' bewijst: behalve op datingmarkt worden vrouwen met tatoeages écht scheef bekeken - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

VTM-programma 'Ze zeggen dat' bewijst: behalve op datingmarkt worden vrouwen met tatoeages écht scheef bekeken  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMikwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC92dG0tcHJvZ3JhbW1hLXplLXplZ2dlbi1kYXQtYmV3aWpzdC1iZWhhbHZlLW9wLWRhdGluZ21hcmt0LXdvcmRlbi12cm91d2VuLW1ldC10YXRvZWFnZXMtZWNodC1zY2hlZWYtYmVrZWtlbn5hYmM5ZDUzOS_SAQA?oc=5

NMBS wil stations met 50 reizigers per dag sluiten - De Standaard

De NMBS wil de ­komende jaren het treinaanbod uitbreiden en aantrekkelijker maken, zeker tussen de grote steden. Dat wil de NMBS doen door onder meer weinig gebruikte treinstations te schrappen. Dat blijkt uit het plan van de raad van bestuur.

In totaal gaat het om 22 stations, waarvan het merendeel in Wallonië ligt. Voor Vlaanderen gaat het om een vijftal stations, waaronder Aalst-Kerrebroek. Volgens cijfers van de NMBS zouden tijdens de week 22 mensen opstappen. Of ook enkele kleine stations in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere. Burgemeester Tom Van Keymolen (CD&V) beklemtoont echter dat via deze stations heel wat scholieren van en naar Aalst gaan: ‘Deze stations schrappen zou pure waanzin zijn.’­

Mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) heeft aan de NMBS al laten weten dat deze denkpiste op een dood spoor mag worden geparkeerd. ‘Vooral omdat de beoogde winsten van het sluiten van deze stations in de praktijk bijzonder mager uitvallen’, beklemtoonde Gilkinet woensdag in De Kamer.

Keuzes

Zowel Vooruit als CD&V betreurt de felle ‘njet’ van Gilkinet, bleek in de Kamercommissie Mobiliteit. ‘Willen we stiptere en snellere treinen, dan moeten er nu eenmaal keuzes gemaakt worden’, aldus CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. ‘Of wij al die kleine stations dan maar dicht willen? Neen. Maar we vinden wel dat er eens kritisch naar gekeken mag worden. Hoe cruciaal is die treinverbinding voor de omwonenden, of is er ook een goede busverbinding aanwezig? Afhankelijk van die allesomvattende evaluatie kan dan een sluiting worden overwogen. Bedoeling blijft toch altijd dat we gemeenschapsgeld – en een station openhouden, kost nu eenmaal veel geld – zo efficiënt mogelijk besteden.’

Ook N-VA betreurt dat Gilkinet het plan van de NMBS al afschiet nog voor het gepresenteerd is: ‘De NMBS is énorm verlieslatend. Als er niks gebeurt, zullen er straks door puur geldgebrek geen 20 maar vele tientallen station moeten sluiten’, beklemtoont Tomas Roggeman. Zo zijn er immers ook nog eens een vijftigtal treinstations, waaronder 7 in Vlaanderen, waar tijdens de week gemiddeld maar tussen de 50 en de 100 reizigers opstappen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAzMjlfOTE4MTExMjTSAQA?oc=5

Noorse fabrikant kan munitieproductie voor Oekraïne niet opdrijven door TikTok-datacentrum: “Onze groei wordt uitgedaagd door de opslag van kattenvideo's” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Noorse fabrikant kan munitieproductie voor Oekraïne niet opdrijven door TikTok-datacentrum: “Onze groei wordt uitgedaagd door de opslag van kattenvideo's”  Het Laatste Nieuws
  2. Kattenvideo's belemmeren munitieproductie voor Oekraïne  De Standaard
  3. Productie van munitie voor Oekraïne beperkt door energieverslindend datacentrum TikTok  De Morgen
  4. 'Kattenvideo's' zetten uitbreidingsplannen Noorse wapenproducent op de helling  De Tijd
  5. TikTok laat munitieproductie voor Oekraïne vertragen, terwijl het Europese landen probeert gerust te stellen over spionagerisico - Joop  BNNVARA
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMivgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC9ub29yc2UtZmFicmlrYW50LWthbi1tdW5pdGllcHJvZHVjdGllLXZvb3Itb2VrcmFpbmUtbmlldC1vcGRyaWp2ZW4tZG9vci10aWt0b2stZGF0YWNlbnRydW0tb256ZS1ncm9laS13b3JkdC11aXRnZWRhYWdkLWRvb3ItZGUtb3BzbGFnLXZhbi1rYXR0ZW52aWRlb3N-YTI0Y2M3ODYv0gEA?oc=5

Minister Dermagne stelt sociaal bemiddelaar aan voor onrust bij Delhaize - De Standaard

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft een sociaal bemiddelaar gevraagd het dossier bij Delhaize in handen te nemen en vakbonden en directie bijeen te brengen voor overleg. Dat werd dinsdag vernomen op zijn kabinet.

De sociaal bemiddelaar werd aangesteld na de vaststelling dat het overleg niets opgeleverd had. Even voordien had ook Delhaize zelf om de aanstelling van een bemiddelaar gevraagd.

Delhaize kondigde enkele weken geleden aan dat het de 128 winkels in eigen beheer wil verzelfstandigen. Dinsdag vond een derde overlegvergadering plaats tussen directie en vakbonden, maar die liep opnieuw met een sisser af.

‘Vanmorgen vond de derde geplande overlegvergadering tussen directie en werknemersvertegenwoordigers plaats. Na de vergadering hebben we moeten vaststellen dat partijen er (opnieuw) niet in geslaagd zijn echt in dialoog te gaan over de aankondiging die de directie deed op 7 maart’, laat minister Dermagne weten via zijn kabinet.

‘Er is momenteel geen verder overleg gepland op lokaal niveau en op niveau van de onderneming over dit dossier. Ik heb dan ook gevraagd aan de sociaal bemiddelaar om het dossier in handen te nemen en de partijen bijeen te brengen voor overleg. Ik roep beide banken op tot een open en constructieve dialoog’, dixit Dermagne.

Het kabinet benadrukt nog dat de beslissing om een bemiddelaar te sturen, genomen werd na de vaststelling dat het overleg dinsdagvoormiddag mislukt is, en niet omdat Delhaize erom gevraagd had. Even voor de aankondiging van Dermagne had Delhaize zelf een persbericht uitgestuurd waarin het bedrijf aan de minister de aanstelling van een bemiddelaar vroeg.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAzMjhfOTU1Njk1MTDSAQA?oc=5

Marc Coucke en ex-profvoetballer Tom De Sutter bouwen samen aan padelimperium “We hebben grote ambities” - Het Nieuwsblad

Dat Marc Coucke investeert in de vrijetijdsindustrie is met projecten als onder meer Pairi Daiza, Adventure Valley in Durbuy en SnowWorld in Landgraaf al geen geheim meer. De Oost-Vlaamse zakenman stort zich nu ook volop op padel, de sport die als een sneltrein aan populariteit wint. Twee jaar nadat Coucke Padelworld boven de doopvont hield, heeft hij nu met Arenal – het bedrijf dat Tom De Sutter samen met zijn jeugdvriend Mattias Van Holm oprichtte – een partner gevonden om de positie van marktleider in de Benelux blijvend te veroveren.

Marc Coucke sloeg zelf ook een balletje© lvdw

In het Nederlandse Kerkrade, dicht bij de Duitse grens, werd de negende padelclub van Arenal – Padelworld verdwijnt – voorgesteld. “Padel is een sport die enorm in opgang is en als ondernemers willen wij het marktleiderschap consolideren”, zegt Coucke daarover. “Met op dit moment 60 velden in gebruik voelen we dat er nog veel uitbreiding mogelijk is. Tot waar we met Arenal zullen reiken, is voorlopig nog niet duidelijk. We gaan het stap voor stap doen.”

Coucke hoofdaandeelhouder

Coucke is de hoofdaandeelhouder, maar de knowhow komt van Tom De Sutter die in samenwerking met Mattias Van Holm al in 2015 zijn eerste padelclub in Brugge stichtte. Intussen heeft hij er, de clubs in het Nederlandse Hoogerheide en Kerkrade inbegrepen, al negen in volledig beheer. Een tiende in Lommel is in aantocht. Met Tomaspor zorgt Arenal ook voor de constructie van padelvelden die per stuk 40 à 50.000 euro kosten.

“We hebben grote ambities”, aldus De Sutter die van een uiterst geslaagde reconversie na zijn professionele voetballoopbaan kan spreken. “Zo willen we naar een systeem waar je als lid van één van onze clubs ook op andere banen van onze club in andere steden kunt spelen als je dat wil.”

Met de Beaulieu International Group (BIG), de wereldleider in een waaier aan vloerbekledings- en materiaaloplossingen, werd dan weer een samenwerking aangegaan voor het kunstgras waarop de padelwedstrijden worden afgewerkt. “Ook onze ambities zijn niet min”, zegt Pol Deturck, CEO van BIG. “Spanje, Italië en Zweden zijn op dit moment de landen waar het meest aan padel wordt gedaan. België en Nederland volgen. In grote landen als Duitsland, Frankrijk en zelfs de Verenigde Staten zijn de beoefenaars nog beperkt. Daar zien we grote mogelijkheden.”

Bescheiden

Het lijkt er sterk op dat Tom De Sutter na een carrière die liep langs Cercle Brugge, Anderlecht, Club Brugge, Bursaspor, Lokeren, KV Oostende en FC Knokke aan een nieuwe knappe loopbaan bezig is.

“Ik heb mijn humaniora afgemaakt, maar wegens mijn profcarrière mijn verdere studies niet afgemaakt”, aldus De Sutter. “Het enige wat ik nog bijstudeerde was een week people management. Met mijn jeugdvriend Mattias heb ik evenwel een uitstekende strateeg die de juiste beslissingen neemt.”

“Net zoals in zijn voetballoopbaan is Tom veel te bescheiden”, reageert Mattias Van Holm. “Zijn inbreng is veel groter dan hij wil laten blijken.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwMzI4Xzk0ODAxMjgw0gEA?oc=5

2023年3月28日火曜日

Sociaal overleg Delhaize levert opnieuw niets op, sociaal bemiddelaar moet conflict ontmijnen - VRT.be

Het sociaal overleg tussen de vakbonden en de directie van supermarktketen Delhaize vanmorgen is opnieuw afgelopen zonder resultaat. Het was het derde en voorlopig laatste geplande overleg sinds drie weken geleden bekendraakte dat Delhaize de 128 winkels in eigen beheer wil verkopen aan zelfstandigen. Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) stelt een sociaal bemiddelaar aan om het dossier te ontmijnen.

Sinds 9.30 uur vanmorgen zaten vakbonden en directie bij Delhaize opnieuw samen op een bijzondere ondernemingsraad. Er werd gepraat over de toekomst van de werknemers nu Delhaize al zijn winkels in eigen beheer wil overdragen aan zelfstandige uitbaters. Maar dat overleg heeft opnieuw niets opgeleverd.

"Er is niets beslist", zegt Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB. "Er zijn vragen gesteld en antwoorden gekomen, maar de directie geeft aan dat er geen ruimte is om te onderhandelen. Ze hebben ons laten weten dat ze op 24 april de gewone ondernemingsraden terug zullen hernemen en dat ze het plan gewoon zullen uitvoeren. Voor hen staat niets ter discussie."

Het was voorlopig het laatste geplande overleg. De vakbonden kondigden na afloop aan in beraad te gaan over hardere acties. Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) laat ondertussen weten dat hij een sociaal bemiddelaar aanstelt "om het dossier in handen te nemen en beide partijen opnieuw bijeen te brengen voor overleg". Hij roept op tot een "open en constructieve dialoog".

Wat is er aan de hand bij Delhaize?
 
  • Drie weken geleden kondigde supermarktketen Delhaize aan dat het de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters.
  • De vakbonden en het personeel zijn het daar niet mee eens omdat ze vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels.
  • Er wordt al drie weken actiegevoerd, met sluitingen van winkels en blokkades van een depot. Vandaag was er voor de derde keer overleg tussen vakbonden en directie, maar dat leverde net als vorige keren niets op.

Helft winkels gesloten

De drie vakbonden trokken vanmorgen opnieuw massaal naar de hoofdzetel van Delhaize in Zellik, om druk te zetten op de directie. Ze zeiden vooraf te hopen op een "signaal van de werkgever" en een "opening om eindelijk echt te onderhandelen". Een paar honderd werknemers en vakbondsmilitanten zijn ter plaatse.

De stakingsacties gaan ondertussen door. De helft van de 128 winkels in eigen beheer is vandaag opnieuw gesloten. Dat is iets minder dan de voorbije dagen. Het zwaartepunt ligt nog altijd in Brussel en Wallonië. In Brussel zijn alle Delhaizes in eigen beheer gesloten, in Wallonië zijn er maar vier open. In Vlaanderen zijn de meeste winkels wel open, op zes na.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiR2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8yOC9kZXJkZS1zb2NpYWFsLW92ZXJsZWctZGVsaGFpemUv0gEA?oc=5

Chatbot zet Belg aan tot zelfdoding - De Standaard

Een Belg, vader van een jong gezin, heeft zichzelf van het leven beroofd na lange gesprekken met een chatbot, schrijft La Libre. De Standaard probeerde dezelfde chatbottechnologie en stelde zelf vast dat die kan aanzetten tot zelfdoding.

Volgens La Libre voerde de Belgische man ‘Pierre’, wiens echte naam niet wordt genoemd om zijn jonge kinderen te beschermen, zes weken lang chatgesprekken met ‘Eliza’, een chatbot van het Amerikaanse ...

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAzMjhfOTMyMDIxNjjSAQA?oc=5

Amerikaanse toezichthouder sleept cryptobeurs Binance voor het gerecht - De Standaard

De Amerikaanse toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft maandag in een mededeling aangekondigd ’s werelds grootste cryptobeurs Binance en zijn topman Changpeng Zhao voor het gerecht te slepen. Ze worden ervan verdacht een illegale effectenbeurs te runnen. Daarnaast zou het integriteitsbeleid van Binance ‘een schijnvertoning’ zijn.

In het document dat werd ingediend bij een federale rechtbank in de noordelijke staat Illinois, roept de CFTC op om Binance te verbieden om bepaalde financiële producten in de Verenigde Staten te registreren en te verkopen. ‘Binance, Zhao en de ex-directeur integriteitsbeleid hebben willens en wetens de Amerikaanse beurswetgeving genegeerd’, schrijft de CFTC in de aanklacht. ‘Van zeker juli 2019 tot nu heeft Binance transacties in effecten en derivaten uitgevoerd voor Amerikaanse rechtspersonen, wat in strijd is met de wet.’

De Amerikaanse autoriteiten voeren al langer de druk op tegen Binance. In 2019, enkele maanden nadat aanklagers in New York hadden aangekondigd stappen te ondernemen tegen Binance omdat het financiële diensten aanbood zonder te voldoen aan de wettelijke registratieplicht, sloot ceo Zhao zijn platform af voor gebruikers in de Verenigde Staten. In plaats daarvan richtte hij een aparte entiteit op, Binance US. Dat zou, zo beloofde Zhao, ‘alle vereisten van de regulatoren naleven’ en ‘een volledig onafhankelijke entiteit blijven’. De voorbije weken en maanden brachten Amerikaanse media echter aan het licht dat van twee aparte entiteiten geen sprake is. Tussen Binance en Binance US zouden bijvoorbeeld nog steeds grote onderlinge geldstromen plaatsvinden.

Binance reageerde maandag niet op verzoeken van persagentschap Reuters om commentaar. Maandagmiddag postte Zhao op Twitter wel het cijfer ‘4’, dat hij gebruikt om aan de cryptogemeenschap de boodschap mee te geven dat ze nieuws moeten negeren dat volgens hem enkel is bedoeld om ‘negatieve sentimenten en onwaarheden’ te verspreiden.

Door de nieuwe gerechtelijke problemen bij Binance zakte de koers van verschillende cryptomunten maandag aanvankelijk met verschillende procentpunten, om tegen de avond te herstellen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAzMjdfOTcxOTMyNjnSAQA?oc=5

Welke kritiek op elektrische wagens is terecht? Expert: “Tegen 2030 komt er een doorbraak op gebied van batterijen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Welke kritiek op elektrische wagens is terecht? Expert: “Tegen 2030 komt er een doorbraak op gebied van batterijen”  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMilwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC93ZWxrZS1rcml0aWVrLW9wLWVsZWt0cmlzY2hlLXdhZ2Vucy1pcy10ZXJlY2h0LWV4cGVydC10ZWdlbi0yMDMwLWtvbXQtZXItZWVuLWRvb3JicmFhay1vcC1nZWJpZWQtdmFuLWJhdHRlcmlqZW5-YTFmZjY2ODIv0gEA?oc=5

Amerikaanse financiële waakhond sleept cryptobeurs Binance en topman voor het gerecht - De Morgen

NieuwsBinance

Changpeng Zhao, oprichter en CEO van Binance. Beeld REUTERS
Changpeng Zhao, oprichter en CEO van Binance.Beeld REUTERS

Binance, het grootste cryptoplatform ter wereld, en zijn topman Changpeng Zhao moeten voor de rechter verschijnen. Volgens de Amerikaanse financiële toezichthouder CFTC heeft Binance jarenlang de Amerikaanse wetgeving opzettelijk omzeild

Volgens de financiële waakhond voerde de cryptopbeurs Binance bepaalde transacties en diensten uit zonder de benodigde vergunning. “Bij Binance weten ze al jaren dat ze de CFTC-regels overtreden”, aldus de toezichthouder.

In het document dat werd ingediend bij een federale rechtbank in Chicago, in de noordelijke staat Illinois, roept de CFTC op om Binance te verbieden bepaalde financiële producten in de Verenigde Staten te registreren en te verkopen.

Voorzitter Rostin Behnam zegt dat de aanklacht deel uitmaakt van “een campagne om misdragingen in de volatiele en riskante cryptowereld te vinden en te stoppen”. Hij zegt dat dit een waarschuwing aan iedereen in de cryptowereld is dat de toezichthouder opzettelijke omzeiling van de Amerikaanse wetgeving niet tolereert.

Amerikaanse autoriteiten bekijken al langer het in 2017 in China opgerichte bedrijf. De CFTC wil nu dat Binance boetes en een handelsverbod opgelegd krijgt. Ook de voormalige directeur van het handelsplatform, Samuel Lim, wordt aangeklaagd.

Lees ook

Op zoek naar nieuw verhaal na desastreus jaar: hoe cryptobedrijven hun imago willen oppoetsen

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiggFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL2FtZXJpa2FhbnNlLWZpbmFuY2llbGUtd2Fha2hvbmQtc2xlZXB0LWNyeXB0b2JldXJzLWJpbmFuY2UtZW4tdG9wbWFuLXZvb3ItaGV0LWdlcmVjaHR-YmJhYTBmMzcv0gEA?oc=5