2023年3月30日木曜日

Witte rook in de Wetstraat: federale regering bereikt begrotingsakkoord - VRT.be

Na een lange nacht onderhandelen zijn de topministers van de federale regering klaar met een begrotingsakkoord. De deadline - voor de start van de paasvakantie - is dus nipt gehaald. De regering zal het begrotingstekort met 1,75 miljard verminderen, iets minder dan de 1,8 miljard die premier Alexander De Croo (Open VLD) vooropgesteld had. 

De topministers van de federale regering hebben er de afgelopen weken verschillende keren voor moeten bijeenkomen - sinds gisterenavond is er zelfs non-stop onderhandeld -, maar er is dan toch een begrotingsakkoord. Op de valreep, want de deadline is morgen.

Na een lange nacht onderhandelen kan premier Alexander De Croo (Open VLD) dus met een akkoord naar het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer vertrekken.

Knelpunt

Het grote knelpunt in de onderhandeling afgelopen dagen was de bijkomende inspanning die De Croo wilde leveren om de begroting op lange termijn gezonder te maken. Hij wilde het Belgische tekort van 27 miljard euro verlagen met 1,8 miljard.

Om dat te doen, wilde De Croo onder andere komaf maken met de laatste schijf voor de verhoging van de minimumpensioenen en de verhoging van de uitkering voor werklozen en mensen met een leefloon. Daarmee schopte de premier tegen de schenen van vooral de Franstalige socialisten en de groenen, wat de onderhandelingen blokkeerde. 

Water bij de wijn

"Zowel links als rechts heeft water bij de wijn moeten doen", zegt politiek journalist Johny Vansevenant. "De regering zal het begrotingstekort met 1,75 miljard verminderen. De laatste schijf van het minimumpensioen blijft nu toch voor een groot deel overeind, wat een compromis blijkt te zijn voor alle partijen. De laatste schijf van de laagste uitkeringen is helemaal geschrapt.

"Er zijn in totaal zo'n zeventig maatregelen om het tekort te verminderen", zegt Vansevenant. "Zo zullen voor 200 miljoen ongebruikte reserves voor de gezondheidszorg geschrapt worden. Multinationals zullen 15 procent belast worden, goed voor zo'n 300 miljoen euro. En er komt een stijging van de accijnzen op tabak."

"Ook zal er strenger toegekeken worden op tijdelijke werkloosheid, zul je een gepaste baan niet meer kunnen weigeren als je een opleiding hebt gekregen en verdwijnt het zogenoemde ziektepensioen voor wie op jonge leeftijd ziek wordt."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiRmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8zMC9iZWdyb3RpbmctYWtrb29yZC1rZXJua2FiaW5ldC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿