2023年3月21日火曜日

Sociaal overleg bij Delhaize: vakbonden willen nieuw plan voor personeel van winkels in eigen beheer - VRT.be

Vandaag is er nieuw sociaal overleg tussen de vakbonden en de directie van supermarktketen Delhaize. Twee weken geleden raakte bekend dat Delhaize de 128 winkels in eigen beheer aan zelfstandigen wil verkopen. Sindsdien blijven veel winkels gesloten en is de sfeer grimmig. "We hopen dat de directie vandaag een nieuw plan op tafel legt, maar we zijn ook niet naïef", zegt Koen De Punder van vakbond ACV-Puls.

Wat is er aan de hand bij Delhaize?

  • Twee weken geleden kondigde supermarktketen Delhaize aan dat het de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters.
  • De vakbonden en het personeel zijn het daar niet mee eens omdat ze vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels.
  • Er wordt al twee weken actiegevoerd, met sluitingen van winkels en blokkades van een depot. Vandaag is er nieuw sociaal overleg.

De directie van Delhaize wil alle 128 winkels die nog in eigen beheer zijn, verkopen aan zelfstandigen. Volgens de directie kunnen ze alleen zo duurzame groei realiseren. De vakbonden hebben het over een rampscenario.

Ze geloven niet dat het personeel aan dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden zal kunnen blijven werken, wat de directie belooft. Personeel in zelfstandige winkels werkt langer en verdient minder, zeggen de bonden, en het is net daardoor dat Delhaize winst kan maken.

Tientallen Delhaize-winkels in eigen beheer houden sindsdien de deuren dicht. Het personeel en de vakbonden willen dat de directie zijn plannen herziet. Een week geleden was er sociaal overleg, maar de vakbonden vertrokken al na een kwartier. Op de ondernemingsraad gisteren liepen de gemoederen hoog op toen bleek dat de directie veiligheidsagenten ingeschakeld had.

"We hopen, maar we zijn niet naïef"

Vandaag is er opnieuw sociaal overleg, het is nog maar de vraag of daar iets zal uitkomen. De sfeer is in ieder geval grimmig. "We hopen dat de directie vandaag eindelijk een ander plan op tafel zal leggen voor de 9.000 werknemers, anders dan cao32 bis, maar we zijn niet naïef. Ik vrees dat we in hetzelfde scenario gaan zitten als de voorbije 14 dagen", zegt Koen De Punder, vakbondsafgevaardigde bij ACV Puls. "Hoop mag er altijd zijn, geloof niet. Maar je weet nooit dat men tot bezinning gekomen is."

Hoop mag er altijd zijn, geloof niet. Maar je weet nooit dat men tot bezinning gekomen is.

Koen De Punder, ACV-Puls

Een aanvaardbaar voorstel is "in ieder geval niet louter cao 32 bis", zegt De Punder. Die regelt de overdracht van personeel bij een overname van een bedrijf. "We moeten kijken hoe het personeel bij Delhaize kan blijven en op welke manier. Het is eigenaardig dat Delhaize denkt om via verzelfstandiging die winkels rendabel te maken. Het vereist volgens ons een grote financiële input om die zelfstandige winkels rendabel te maken. De vraag is dan, waarom kan die inspanning niet voor die 9.000 mensen?"

"Hopen op sereniteit"

De Punder blijft er net zoals de andere vakbonden van overtuigd dat het personeel niet aan dezelfde voorwaarden kan blijven werken in zelfstandige winkels. "We hebben al genoeg ervaring met cao 32 bis in andere ondernemingen. Op termijn is men zijn job kwijt of wordt men gedwongen aan mindere loon- en arbeidsvoorwaarden te werken."

Het is moeilijk om sereen te vergaderen als de zaal vol met security staat. Dat is du jamais vu bij sociaal overleg.

Koen De Punder, ACV-Puls

Op de ondernemingsraad waren veiligheidsagenten aanwezig, tot onvrede van de vakbonden. De directie had die naar eigen zeggen ingezet om de sereniteit te bewaren, "maar het is moeilijk om sereen te vergaderen als de zaal vol met security staat. Dat is du jamais vu bij sociaal overleg."

"We hopen dat het vandaag wel sereen kan verlopen, we moeten kijken of het weer zo'n situatie wordt als gisteren. Daar vertrekken is niet in het belang van het personeel en de sereniteit van een moeilijk dossier", zegt De Punder.

"Acties kunnen nog weken aanslepen"

De winkels zijn nu al twee weken gesloten, hoe lang kan dat nog duren? Volgens De Punder is de actiebereidheid bij het personeel groot. "Er is veel woede en ontgoocheling. Afhankelijk van vandaag gaat die woede in de goede richting evolueren, ofwel nog toenemen. Zoals het nu is, gaan die acties onder welke vorm dan ook nog weken aanslepen denk ik."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiS2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8yMS9uaWV1dy1zb2NpYWFsLW92ZXJsZWctYmlqLWRlbGhhaXplL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿