In alle Limburgse stelplaatsen van vervoersmaatschappij de Lijn is vanmorgen een spontane staking uitgebroken na een nieuw geval van fysieke agressie tegen een chauffeur gisteravond in Genk. De man werd aangevallen door enkele passagiers nadat hij had gezegd dat er op zijn bus niet gevapet mocht worden.
Gisteravond is een chauffeur van de Lijn aan het station van Genk gewond geraakt na een geval van fysieke agressie door enkele passagiers. Die wilden al vapend de bus opstappen. Toen de buschauffeur daarover een opmerking maakte, vielen de passagiers de man aan. Hij incasseerde enkele klappen en moest voor verzorging naar het ziekenhuis.
Karen Van der Sype, woordvoerder van de Lijn: “Wij laten dit niet zomaar gebeuren. We onderzoeken samen met de politie de camerabeelden op de bus, om zo gegevens over de daders te verzamelen.”
Signaal geven
Als gevolg van het nieuwe geval van agressie, is vanmorgen een spontane staking uitgebroken in alle Limburgse stelplaatsen van de Lijn. "Veel chauffeurs hebben het werk neergelegd om een duidelijk signaal te geven", vertelt Van der Sype. “Agressie is geen nieuw fenomeen, maar we zien het elk jaar toenemen. Het is niet enkel een probleem van de Lijn, maar van de hele maatschappij. Maar agressie is absoluut ontoelaatbaar, zeker tegen mensen die enkel hun functie uitoefenen.”
Volgens Leon Versluys van de socialistische vakbond ACOD rijdt vandaag 95% van de chauffeurs in Limburg niet uit. En ook de helft van de onderaannemers van de Lijn zijn solidair. “Mensen zijn het beu om de boksbal te zijn", zegt Versluys. "Wij willen beter beschermd worden. Er moeten camera’s op onze bussen komen en een tweede collega tijdens de ritten. Maar daarvoor moeten budgetten vrijgemaakt worden. We overleggen hierover vandaag met de directie van de Lijn.”
Reizigers tonen begrip
Aan het station van Hasselt stonden vanmorgen verschillende jongeren te wachten op hun bus om naar school te gaan. Lucas Cochet en Noah Lavarini gaan naar school in Stevoort, maar ook hun bus rijdt vanmorgen niet uit. “Ik begrijp die staking wel”, vertelt Lucas. “Niemand wil in mekaar geslagen worden. Ik ga terug naar huis, zodat mijn opa mij naar school kan brengen.”
En ook Noah heeft begrip voor de staking van de buschauffeurs, al vindt hij het wel vervelend voor mensen die de bus echt nodig hebben. Zoals hij zelf. “Nee, ik heb geen alternatief om op school te geraken, want mijn ouders zijn al aan het werk. Als de bus niet komt, dan sta ik hier mooi.”
De hinder bij het Limburgse busvervoer zal naar alle waarschijnlijkheid de hele dag duren.
0 件のコメント:
コメントを投稿